Онова, което не ме убива
Силвия Хукс

Честно казано, не сме сигурни дали да продължаваме да наричаме „Онова, което не ме убива“ продължение на „Мъжете, които мразеха жените” (още познат и като „Момичето с драконовата татуировка”) – както знаете, книгата е чак четвъртата в „Милениум“ поредицата, дело е на Давид Лагеркранс (нает след смъртта на Стиг Ларшон). Също така, ако сега се сещате за филма на Дейвид Финчър с Руни Мара и Даниъл Крейг, който наистина беше страхотен, имайте предвид, че този път режисьор ще е Феде Алварес („Злите мъртви“, „Don’t Breathe“). Не искаме да го обидим, но Алварес определено не е Финчър…

Разбира се, всичко това не означава, че „Онова, което не ме убива“ няма да се получи интересен филм – най-малкото засега актьорският състав се заформя доста обещаващ. Вече знаем, че в главната роля на Лисбет Саландер ще видим Клер Фой, а сега научаваме, че към нея се присъединява Силвия Хукс, която ни стана любимка в „Блейд Рънър 2049“, където играеше репликанта Лав (ние с любов я наричаме „Терминаторката“). Хукс ще играе Камила, злата сестра близначка на Лисбет и трябва да признаем, че първата ни мисъл беше „дано скоро да се докопа и до някоя по-положителна роля, преди холивудският typecasting съвсем да предначертае кариерата ѝ“.

За тези, които не са чели романа и се чудят какви са тези зли близначки изведнъж, ето го официалния синопсис на издателство „Колибри“:

За да оцелее, вестник „Милениум“ отчаяно се нуждае от финансова инжекция. За да спаси вестника, журналистът Микаел Блумквист отчаяно се нуждае от история. И тя се появява късно една вечер след телефонно обаждане. В нея са замесени американската Агенция за национална сигурност, американската компютърна компания „Солифон“ и руската мафия в противоборство с шведския топ изследовател Франс Балдер, разработил алгоритъм за създаване на изкуствен интелект, малкият му син аутист Аугуст, момче с изключителни дарби, служителите от шведската полиция Ян Бублански и Соня Мудиг, специалиста по ИТ-сигурност Ед Нийдъм, младоците от Републиката на хакерите с колоритни имена като Чумата, Боб Песа, Маца… И най-вече с добре познатата ни от трилогията на Стиг Ларшон суперхакерка Лисбет Саландер с прякор Осата. Появява се и един призрак от миналото – нейната сестра близначка Камила, с която я свързва дълбока омраза. За да се сдобият с най-новите компютърни технологии, които биха им донесли огромни печалби, киберпрестъпниците не се спират пред нищо, дори пред убийство. Докато не се сблъскват с таланта на Аугуст и с гения на Лисбет. Лисбет, момичето, преминало през ада и продължило напред, младата жена, за която важи прочутата фраза на Ницше: „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен”.

Снимките на „Онова, което не ме убива“ („The Girl in the Spider’s Web“) започват януари месец в Берлин и Стокхолм, а премиерата на филма е планирана за 19 октомври 2018. Сценарият е дело на Стивън Найт, Алварес и Джей Басу, а продуценти са Ейми Паскал, Елизабет Кантилън и Скот Рудин.

Междувременно Columbia Pictures на Sony, които държат правата за всички бъдещи „Милениум“ книги, подготвят екранизацията на петата книга „The Girl Who Takes an Eye for an Eye“.

Силвия Хукс
Силвия Х

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *