The Kingkiller Chronicle

Въпреки че си падаме по фентъзи жанра, все още не сме намерили време да прочетем издадените две (основни) книги от планираната трилогия на Патрик РотфусThe Kingkiller Chronicle“ и въпреки добрите неща, които чуваме, като гледаме натрупалите се в библиотеката томове, едва ли скоро ще стигнем до точно това приключение. По-вероятно е първо да гледаме ТВ адаптацията, която се готви от няколко години, но сега вече изглежда малко по-сигурна, след като Showtime обявиха, че се заемат с нелеката (и със сигурност скъпа) задача.

Когато екранизацията беше обявена за първи път се носеха слухове за комбинация от филми, сериали и игри, но сега не се чува нищо подобно – знаем само, че американската кабелна телевизия е закупила проекта на Джон Роджърс и Лин-Мануел Миранда. Планът е Роджърс да е шоурънър, докато Миранда да е изпълнителен продуцент и да работи по музиката и песните на сериала – доколкото разбираме те са важна част от историята (както казахме, още не сме чели книгите и не сме сигурни как и доколко). Трябва да признаем, че комбинацията от фентъзи на Showtime и таланта на Миранда, чийто мюзикъл „Хамилтън“ неслучайно стана такъв хит и съвсем заслужено му донесе награди „Тони“, „Грами“ и „Пулицър“, ни звучи крайно любопитно.

Ако и на вас екранизацията на „The Kingkiller Chronicle“ ви се струва обещаващ проект, но не сте запознати с първоизточника, по-долу може да видите официалния синопсис на българското издание на първия роман „Името на вятъра“ („The Name of the Wind“, издателство „Прозорец“). А ето както казва самият Миранда за книгите на приятеля му Ротфус и за шанса да работи над екранизирането им:

Showtime винаги са подкрепяли смелия разказ. „Kingkiller“ поредицата на Пат Ротфус е сред най-вълнуващите истории, които някога съм чел. Ужасно съм развълнуван, че ще помогна с пренасянето на гледките и звуците на вълшебния свят Темерант на екрана… „Kingkiller“ книгите са сред най-четените и препрочитаните у дома. Това е свят, в който искаш да прекараш няколко живота, както ще потвърдят многото му фенове. Също така Пат пише за творенето на музика по-красиво от всеки друг писател, който съм чел.

Ето го и обещания синопсис от издателство „Прозорец“, които издадоха и втората книга „Страхът на мъдреца“ („The Wise Man’s Fear“), както и свързаната със света на „The Kingkiller Chronicle“ кратичка „Музиката на тишината“ („The Slow Regard of Silent Things“). Третата книга от основната трилогия все още се чака.

Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и живота му на беглец след убийството на един крал.

„Името на вятъра“ е постижение без конкуренция в съвременната литература, сътворено от писател с безспорен талант на разказвач. Шедьовър, който ще изпрати читателя в тялото и мисълта на магьосника, ще го вкара дълбоко в механиката на магическото.

Коментарите за нов „Игра на тронове“ ни се струват смешно преувеличение, но „The Kingkiller Chronicle“ има шанс да се получи нещо наистина добро. С удоволствие ще следим развитието на проекта и ако стигне до малкия екран, задължително ще му хвърлим едно око. Ще ви държим в течение.

Лин-Мануел Миранда
Лин-Мануел Миранда

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *