Шон Пен и Ел Чапо
Шон Пен и Ел Чапо

Може би не всички си спомнят, че Шон Пен успя да привлече вниманието на пресата и всички заинтересовани в началото на миналата година с историята за запознанството си с прочутия шеф на мексиканския картел „Синалоа” Хоакин Гусман Лоера, известен като „El Chapo” и считан за най-влиятелния наркобос в света. Интересно съвпадение се получи с факта, че горе-долу по същото време, през януари 2016, Ел Чапо е заловен за пореден път след престрелка в родния си град Синалоа и е екстрадиран в Ню Йорк със сериозни обвинения за трафик на наркотици, пране на пари, отвличания и убийства. Историята на Шон Пен беше публикувана в Rolling Stone непосредствено след залавянето на наркобарона и завършва с доста притеснителното изречение:

„Ел Чапо? Сигурен съм, че не след дълго ще се окаже как следващата „доставка” на картела Синалоа към Щатите ще бъде точно неговия бод…”

Netflix са подготвили документален филм, в който главният разказвач е мексиканската актриса Кейт дел Кастильо, организирала прочутата среща с Ел Чапо. „The Day I Met El Chapo: The Kate del Castillo Story” предава нещата от перспективата на Кастильо, като се обръща внимание на факта, че мексиканското правителство се опитва да лансира своя (изопачена) версия, а самият Пен се притеснява от поредицата, защото фактите, изложени в нея, може да предизвикат подозрение, че той е помогнал на Министерството на правосъдието да заловят шефа на Синалоа, и така той ще се окаже в незавидно опасно положение.

В специално писмо до Netflix говорителят на Пен Марк Фабиани, отправя претенции за промени в подготвения документален филм.

Осъдителен е фактът, че в продължаващите безплодни усилия да спечелят допълнително внимание и публичност, г-жа Дел Кастильо и нейният екип (които не притежават никакви познания за реалната обстановка и ситуация) са създали този дълбоко фалшив, глупав и безразсъден разказ… Идеята, че г-н Пен или който и да било от негово име са информирали Министерството на правосъдието за това пътешествие е абсолютно неоснователна лъжа. Това не се е случвало и не би имало каквато и да било причина, за да се случи.

От своя страна Netflix твърдят, че са потърсили възможност Шон Пен да участва в подготвяния документален филм, но той е отказал. Продуцентът Дейвид Бруми добавя:

 Никъде в документалния филм няма твърдение, че Шон Пен е сътрудничил по случая на Министерството на правосъдието.

Малко статистически факти около картела „Синалоа” – това е най-влиятелната организация за трафик на наркотици, „най-мощната организирана криминална групировка в Мексико”. Картелът се асоциира с най-голямата продукция на мексикански опиум и марихуана. Според официалните власти в Съединените Щати, „Синалоа” са отговорни за вноса и разпространението на близо 200 тона кокаин и огромни количества хероин между 1990 и 2008 година.

The Day I Met El Chapo: The Kate del Castillo Story” може да бъде открит в момента на стрийминг платформата Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *