12 Strong

Имаше време, когато името на продуцента Джери Брукхаймър в комбинация с военен филм можеше да ни развълнува истински – „Блек Хоук“ е един от най-добрите представители в жанра, а дори и в „Пърл Харбър“ има неща, които ни радват по един guilty, но изключително приятен начин. Но това беше отдавна. Сега сме по-скоро равнодушни и доста скептични към крайния резултат, при това не само към военните, но и към всички останали филми на Брукхаймър, което е наистина жалко.

Прекрасна илюстрация на тази ни безразличност е най-новият му филм „12 Strong“, адаптация по вдъхновената от реални събития книга на Дъг СтантънHorse Soldiers“, разказваща за отряд от американските специални части, който е изпратен в Афганистан, непосредствено след 11-ти септември, за да открие терористите, отговорни за атаките. За да оцелеят и стигнат до победа, превъзхождани по численост и боеприпаси от безскрупулен противник, свикнали на високотехнологични военни пособия и техники, американските войници са принудени да приемат рудиментарните тактики на афганистанските конни войници…

Режисьор на „12 Strong“ е бившият военен фотограф Николай Фуглсиг, който прави своя игрален дебют. В ролите са Крис Хемсуърт, Майкъл Шанън, Майкъл Пеня, Роб Ригъл и Треванте Роудс. Вижте първия трейлър.

https://www.youtube.com/watch?v=iSuAAfKkgb0

В този род филми патосът си е едва ли не задължителен (дори в „Блек Хоук“ имаше в изобилие), но леле! Смятаме, че още в началото на новината е станало ясно, че видяното в трейлъра не ни допада. Като картинка е добре и има няколко обещаващи екшън момента, но като цяло… В крайна сметка очакваме нещо в стил „Последният оцелял” или „13 Hours” на Майкъл Бей – адекватни технически, но доста далеч от качествените представители в жанра.

Вижте и един постер.

12 Strong

Режисьор на „12 Strong: The Declassified True Story of the Horse Soldiers“ е Николай Фуглсиг, а сценарият е дело на Тед Тали („Мълчанието на агнетата“) и Питър Крейг („Игрите на глада: Сойка-присмехулка“), по книгата на Дъг Стантън. Продуценти са Джери Брукхаймър и Моли Смит. В ролите са Крис Хемсуърт, Майкъл Шанън, Майкъл Пеня, Роб Ригъл, Треванте Роудс, Уилям Фикнър, Джеф Стълтс, Тад Лъкинбил, Остин Стоуел, Бен О‘Тул, Кенет Милър, Остин Хъбърт, Навид Негахбан, Латих Накли, Фахим Фазли, Йосуф Азаи, Саид Тагхмаоуи и др.

Премиерата е 19 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Не беше зле ! Изглеждаше като римейк на Мръсната дузина ! В крайна сметка талибаните не влязоха в Мазир ! Екшън сцените бяха решени добре заради култовите локации ! Типичен Майкъл Бей филм с уникално скоростно темпо