Трейлър на документалния „Cielo” на Алисън Макалпайн

от на 2017-10-13
 

Само преди няколко дни е била премиерата на този дебютен пълнометражен филм в програмата „Spotlight on Documentary” на 55-ото издание на фестивала в Ню Йорк.  – заглавието му е прозаично, но звучи изключително поетично „Cielo”, а негов автор е Алисън Макалпайн, режисьор и на красивата късометражна документална история с духове от 2008 „Second Sight”.

Макар да сме почти сигурни, че надали бихме имали възможност да се потопим в безметежната дълбочина на уникалните кадри, съхранили образа на познатия ни и винаги непознат земен небосклон, се изкушаваме да представим трейлъра на филма.

Изключителните небесни картини са открити от авторката на филма над Андите и в пустинята Атакама, в северната част на Чили. В това специално пътуване зрителите са придружени от астнрономи, рибари, миньори, каубои – всякакви хора споделят възторга си и преклонението пред необозримия безкрай на небето. „Cielo” е своеобразен поклон и свидетелство за безмерната възхита, която човечеството винаги е изпитвало пред могъществото на небесния свод. Предложен под формата на диалог, филмът балансира силата на огромните галактики – онези, за чието съществуване сме узнали от специалистите по небесните карти, и неизброимите човешки микрокосмоси, които населяват Земята…

Подобни филми винаги са ни вдъхвали изключителен респект – най-малкото заради изключителните умения, които трябва да притежава режисьор, захванал се с интригуващата задача да пресъздаде документална картина на една конкретна среда. Да не говорим пък колко е трудно и предизвикателно да попаднеш на (почти) неуловимите образи, които рисуват нощем звездите – там, където „небето е по-изпълнено с интензивност и забързано, отколкото земята”.

Пожелаваме си среща с тези природни картини на голям екран, като сме сигурни, че филма на Алисън Макалпайн тепърва поема към своята световна фестивална обиколка.

Cielo

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте