Фолкер Шльондорф
Фолкер Шльондорф

Броени дни ни делят от старта на третото издание на CineLibri, което ще предложи на публиката над 20 филма, както и впечатляващ списък с гости, сред които са големият немски режисьор, носител на „Оскар“ и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф(селекция от най-добрите му филми ще може да бъде видяна в специална панорама, посветена на творчеството му), носителят на престижната международна награда „Ман Букър“ – Давид Гросман, който ще представи у нас романa „Един кон влязъл в бар”, както и един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори – Бруно Куле.

Повече подробности за програмата и гостите на фестивала може да откриете на официалния сайт, на фейсбук страницата на CineLibri, както и в прессъобщението по-долу. Откриването на CineLibri 2017 е на 11 октомври, а билетите за всички киносъбития вече са в продажба.

 

Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017


Носителят на наградата „Букър“ за 2017 г. Давид Гросман, легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф и композиторът Бруно Куле са сред гостите

Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик Бегбеде, живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, провокативния холандски писател Арнон Грюнберг и режисьорката Катрин Бернщайн. За третото издание на фестивала (11-22 октомври) списъкът с гостите е още по-голям и впечатляващ.

Легендарният режисьор и носител на „Оскар“ Фолкер Шльондроф, изрекъл знаменитата фраза „Киното е светлина, сянка, движение“, ще ни запознае лично с два свои филма – „Завръщане в Монтаук“ и „Хомо Фабер“ по Макс Фриш. В рамките на фестивала ще можем да видим панорама на неговото творчество, която включва още „Една любов на Суан“ по Марсел Пруст и „Историята на прислужницата“ по Маргарет Атууд.

Месеци след като му беше връчена една от най-престижните награди в литературния свят – международен „Ман Букър“, у нас ще пристигне израелският писател Давид Гросман. Срещите с автора ще са две: в Дом на киното, където ще се прожектира едноименният филм по книгата му „Ще бягаш ли с мен?“, и в литературен клуб „Перото“, където ще бъде представено неговото творчество. На българския пазар вече може да бъде намерена и книгата, която му донесе настоящия Букър – „Кон влиза в бар“.

Като член на международното жури на първата конкурсна програма на CineLibri ще се включи един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори – Бруно Куле. Носителят на три награди „Сезар“ и номинация за „Оскар“ ще присъства на прожекцията на филма „Дневникът на една камериерка“, чиято музика е негово дело. Лентата на Беноа Жако с великолепната Леа Сейду в главната роля е третата адаптация на едноименния роман на Октав Мирбо и стои достойно до предишните екранизации на Жан Реноар и Луис Бунюел.

Една от най-успешните киносценаристки в Италия също ще бъде гост на събитието като част от журито. Дориана Леондеф ще представи и един от последните си филми – комедията „Най-добри неприятелки“.

Българската писателка и режисьор Елица Георгиева, която от 15 години живее в Париж, ще се завърне на родна земя, за да представи филма си „Всяка стена е врата”. Лентата документира по един закачлив и вълнуващ начин „демократичния преход“ в България между 1989 и 1991 година. Част от представянето ще бъде и специален пърформанс. Дебютният роман на режисьорката „Космонавтите само минават“, спечелил й една награда и множество номинации, вече може да бъде намерен и на български език от изд. Colibri.

Акцент в програмата на фестивала тази година е и специалното честване на 95-годишнината на именития филмов сценарист, режисьор и писател Анжел Вагенщайн. Той лично ще присъства на прожекцията на американската продукция за живота му „Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие“, а сред гостите на събитието е и режисьорката на лентата Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни творби.

Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена на  www.cinelibri.com, допълнителна информация за всички предстоящи събития ще намерите и във фейсбук страницата www.cinelibri.com/CineLibri.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey.

Давид Гросман
Давид Гросман

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *