CineLibri се завръща с трето впечатляващо издание

от на 2017-09-20
 

cINEL

Един от най-интересните и оригинални кинофоруми у нас – CineLibri, фокусиран изцяло върху филмови екранизации по книги, се завръща с трето, впечатляващо издание. То ще се проведе от 11 до 22 октомври в 12 български града.

В рамките на фестивала ще бъдат показани над 20 филма, а сред гостите, които ще посетят страната ни, са големият немски режисьор, носител на „Оскар“ и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф (селекция от най-добрите му филми ще може да бъде видяна в специална панорама, посветена на творчеството му) и носителят на престижната международна награда „Ман Букър“ – Давид Гросман, който ще представи у нас романa „Един кон влязъл в бар”.

Освен задължителния литературен акцент, тази година CineLibri обръща внимание и на музиката. Едно от специалните събития по време на фестивала ще бъде прожекцията на филма „Дама Пика“ на руския режисьор Павел Лунгин. Преди прожекцията на филма публиката ще може да се наслади на две арии от операта на Чайковски в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова (сопрано) и Росица Павлова-Инджева (мецосопрано), с оркестъра на Софийска филхармония, който тази година отбелязва 80-годишнината от откриването на зала „България”.

С това не приключва всичко, защото CineLibri 2017 готви още много изненади. Какви са те вижте в официалното прессъобщение.

CineLibri 2017 – триумф на киното, литературата и музиката

Третото издание на фестивала обещава тройно повече прожекции, гости, специални събития и вълнения

От 11 до 22 октомври в 12 български града ще се проведе CineLibri – единственият по рода си кино-литературен фестивал в света, посветен изцяло на екранизации по книги.

Третото издание ще доведе у нас близо 10 световни имена от света на киното и литературата и ще включва двойно повече филми, 90% от които ще са национални премиери, както и тройно по-голям брой прожекции и специални събития. Откриването на фестивала ще се проведе в Зала 1 на НДК на 11 октомври с музикално и светлинно шоу, както и с премиера, която предстои да бъде обявена.

За първи път CineLibri ще има конкурсна програма, съставена от осем филма на световни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Джеймс Грей, Павел Лунгин, Раду Михайлеану и др.  Журито е в звезден състав: внучката на гениалния Чарли Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл Кийра Чаплин, един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори Бруно Куле, изтъкнатата италианска сценаристка Дориана Леондеф и българският режисьор и продуцент Илиян Джевелеков (чийто най-нов проект “Вездесъщият” е в кината от 10 октомври). Победителят, когото те ще определят, ще получи статуетката CineLibri на официална церемония в Зала 1 на НДК на 14 октомври.

УниКредит Булбанк подкрепя модернизацията на икономиката и културната интеграция. Синелибри е фестивал, който ни прави малко по-щастливи и ни обогатява духовно и за нас е удоволствие да го подкрепим, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Управителния съвет.

Сред гостите на фестивала тази година ще бъдат настоящият носител на престижната международна награда „Ман Букър“ и един от най-големите живи израелски писатели – Давид Гросман, който ще представи у нас отличения роман – „Един кон влязъл в бар”. Публиката ще се срещне и с носителя на „Оскар“, „Златна палма“ и десетки други награди – немския режисьор Фолкер Шльондорф. Селекция от най-добрите му филми ще можем да гледаме отново на панорамата, посветена на творчеството му.

CineLibri 2017 обръща специално внимание на музиката като фактор за въздействието на всеки голям филм. Парчето „Светлата страна“ на Рут Колева е шапка на фестивала и отваря вратите към един свят, изпълнен с думи, образи и вълшебни звуци. Част от специалните събития по време на фестивала ще бъде прожекцията на филма „Дама Пика“ на емблематичната дата петък, 13-и октомври, в зала „България”. Публиката ще се наслади на две арии от операта на Чайковски в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Росица Павлова-Инджева – мецосопран, с оркестъра на Софийска филхармония, който тази година отбелязва 80-годишнината от откриването на залата.

Акцент в паралелната програма ще бъде и оригиналната фотографска серия „25-и кадър“, създадена от творческия тандем Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и специални късометражни прожекции на NoBlink! преди пълнометражните филми в програмата по инициатива на VIVACOM. За втора поредна година подкрепяме този уникален фестивал, като този път още една творческа медия се включва в микса от кино, литература и музика. – сподели Веселка Вуткова по време на пресконференцията на фестивала и допълни, че VIVACOM се гордее да подава ръка за подкрепа на новото поколение млади и безкрайно талантливи съвременни български творци, чието присъствие в програмата на CineLibri е безспорен пример за смисъла от инвестиция в съвременното българско изкуство.

Част от паралелната програма на фестивала ще бъде честването на 95-годишния  юбилей  на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн.

Разбира се, доброто настроение на публиката преди и след прожекциите ще бъде допълнено с множество почерпки и акции, подкрепени от най-филмовата марка уиски – Jameson.

Тази година Jameson Irish Whiskey отправя любопитно послание към всички фенове на култовото кино. Първо правило на Jameson Cult Film Club тази година: „За Jameson Cult Film Club не се говори”. Звучи ли ви познато? Търсете знаците от Jameson! Едно неповторимо събитие предстои.

Зрителите на фестивала ще се докоснат още до документално и анимационно кино, партита, пърформанси, дни, посветени на различни култури – включително италианска, холандска, руска, френска и японска.

От днес в продажба са билетите за един от акцентите в програмата на фестивала. Навръх 80-годишния юбилей на зала „България”, в петък, 13-и октомври, там ще се проведе специална прожекция на „Дама Пика“ , новия филм на руския режисьор Павел Лунгин. Преди филма зрителите ще могат да се насладят на две великолепни арии от операта „Дама Пика” на  Чайковски. Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/174319293141809/

Още – на CineLibri.com. CineLibri 2017 се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey.

Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте