Шегуваме се „операционно”, че днес неволно се получава ден, посветен на филмите с Мат Деймън. Съвпадението е случайно, но показателно, защото трейлърът, който пуска Paramount за „Downsizing” на Александър Пейн е първи, докато „Suburbicon”-погледът е трети по ред – и отново изпитваме желание да му хвърлим едно око, докато миниатюрните хора на Пейн са… впечатляващи, без да се получи ефектът „уау”. Разбира се, това са само две минути, подредени в кратък разказ за нещо много по-голямо, важно и (надяваме се) силно, но средностатистическият човечец на Деймън, с шкембето и пуловера на средната възраст, леко… не ни кефи. Може да са само първи (измамни) впечатления.

Както сме споменавали, не сме фенове на такова „чистичко” разказване – нито във филмите, нито в трейлърите. Когато липсва предизвикателство, бъзик, някаква хитра закачка, ни става леко скучно – като прословутата „американска мечта”, която малките хора в историята на Пейн се втурват да изживяват след сериозно обмисляне. Ето какво споделя самият режисьор пред EW:

Решихме да си представим какво може да се случи, ако прекомерното нарастване на населението на Земята и промяната на климата доведе до прокарване на едно радикално решение – в случая норвежките учени са открили начин да смаляват хората, като евентуалната тенденция е цялото човечество да премине към новия размер за няколко стотин години… Идеята е тотално абсурдна, но я разказваме искрено. Най-предизвикателно за мен е да създавам филми за хората, да гледам към проблемите на човечеството през интересна призма…

За да не се самонавиваме, че това, което виждаме, прилича на фантастичен филм от 70-те, което не е много добра референция (освен ако не е направено абсолютно тенденциозно от страна на режисьора и творческия екип), ще напомним синопсиса на филма и ще се надяваме евентуално следващ трейлър да ни върне първоначалния ентусиазъм…

В „Downsizing” Мат Деймън и Кристен Уиг са в ролите на господин и госпожа Сафранек, които решават да експериментират със смаляване, само че в последния момент госпожата се отказва – и героят на Деймън се оказва доста… самотен (а може би и прецакан?). „Малките” се преместват да живеят в малки градове, защитени от големи мрежи (които ги пазят от буболечки), осребряват спестяванията си (1 „голям” долар се равнява на 500 „малки”) и се пенсионират в намаления си размер. „Малките” живеят с по-малко храна, на по-малка територия и произвеждат по-малко боклук. За големите светът се смалява, в очите на малките – става все по-голям, ала за всички той е все по-страшен…

Освен звездата Деймън и Кристен Уиг, във филма участват още Кристоф Валц, Лора Дърн, Алек Болдуин, Джейсън Судейкис, Удо Кир и Нийл Патрик Харис. След като беше представен вече във Венеция и Торонто, „Downsizing” ще тръгне по екраните на 22 декември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

  1. Чак сега прочетох цялата новина и тотално се дистанцирам от нея. Освен това не знам как може фантастиката от 70-те (десетилетие, родило ебати недостижимите шедьоври в тоя жанр) да „не е добра референция“… друг е въпросът, че по трейлъра не съдя за препратка към определена кино епоха, а просто за свежа, сладко-горчива и остроумна сатира с остър социален елемент, което е типично за винаги чудесния Пейн.

  2. Изглежда интересно, но ще е пълна тъпотия и безмислица. Просто интересна идея, но тотално необоснована по никой начин. Трейлъра навежда на идеята, че света е пренаселен и смаляването ще реши сума ти проблеми, като например с изхранването на човешката цивилизация. До тук добре.
    И от тук следват пълните безмислици. А как ще се справим с домашните животни, а с дивите, а с мравките, комарите, пчелите, осите, стършелите, бръмбарите и още милионите видове насекоми, бозайници, птици и каквото се сетите…. и т.н. Какво ще смалим всички вълци и мечки на планетата ли, за да не ни нападат? Ами тези „миниатюрни катери“ дето се движат по спокойното море? А, като духне бриза и направи половин или еднометрови вълни, какво правим? Могат да се зададат милиарди въпроси…. Как ще се справиш с абсолютно всичко съществуващо на планетата земя… Ще смалим всички растения и животни???
    Ще трябва да смалим и царевицата и пшеницата, защото иначе как ще я берем….
    Сигурно ще смалим и Урагана Ирма? И тридесет метрови вълни в океана няма да има….
    Я стига глупости.
    Не виждам, как ще издържат акуратно филма….

    П.С. Това с водката беше яко де 🙂 Дринов сигурно ще е доволен. Ще пие до насиране….

  3. Не мисля, че е възможно Пейн да режисира проект, който е тъп и безсмислен, но само времето ще покаже, ай гес. 🙂 Просто концепцията, кастът, и трейлърът изглеждат наистина симпатично. Виж, другият актуален филм с Мат Деймън – „Suburbicon“ – вероятно ще е адска тъпотия. Имах в началото очаквания заради намесата на Коен, но се оказва, че резултатът е плачевен.

    1. Абе то не беше възможно и за още една дузина режисьори, ама я виж последните им филми….. 🙂
      Мани 🙂

    2. Ама има такива, които и досега държат ниво 🙂