Докато все още всички са под влиянието на Венеция, а в пред очите ни е все още образа на трогнатия Гийермо дел Торо, гушнал своя „Серджо Леоне” (обеща, че така ще кръсти своя Златен лъв), Fox Searchlight използват момента, за да пуснат нов трейлър на любовната му, фантасмагорична приказка „The Shape of Water”, който е „нецензуриран”.

Чудихме се дълго какво би било наложително да се махне за една цензурирана, „чиста” версия – и открихме само едно „Son, un-fuck this mess!” плюс прекрасната, спокойна версия на „Fuck You”, изказана от героинята на Сали Хоукинс чрез жестомимика. О, да – и водното създание в чист, натурален вид (това брои ли се за full frontal?). Знаем, че въображението на дел Торо е безгранично – и този път детайлите са изумителни, а актьорските задачи – изключителни. Вижте!

Към любовната история се добавят елементи на трилър, особено напрежение от психозите на епохата и тотално потапяне в реалността на миналото чрез забележителни детайли – велик е този екип, благодарение на художниците, и операторската работа на Дан Лаустсен, особеният ръждясал, метален мрак на секретната лаборатория от времето на Студената война се е получил съвсем истински. Разни готини междукадрови преходи радват окото, а също и проявата на характер на плененото същество ни е любим момент – достойно озъбване срещу безмилостната злост, изпълнила героя на Майкъл Шанън (много е добър, много!).

Може би вече го споменахме някъде – отдавна не се е случвало да има такова единодушие между впечатленията на критика и публика и оценката на журито във Венеция, а може би и на повечето от големите фестивали по света. Надали има специалист на тема разказване на киноистории, който да е видял филма – и да не се е влюбил в тази чаровна история, създадена от едно огромно режисьорско сърце като реверанс към киното и към най-могъщото чувство в историята на човечеството – любовта. След Венеция и Торонто всички се надпреварват да сипят хвалебствия, определяйки „The Shape of Water” като един от най-добрите филми на годината, а ние стискаме палци да видим филма възможно най-скоро, защото… нямаме търпение.

Една приказна история от друг свят се случва във времето на Студената война в Америка в началото на 60-те години. Самотната Елиза работи в тайнствена, високосекретна правителствена лаборатория и се чувства окована в живот, изграден от тишина и изолация. Но съдбата й се променя завинаги, когато тя и нейната колежка Зелда откриват един таен експеримент…

Ролите са поверени, освен на Сали Хоукинс и на Дъг Джоунс (в ролята на водното създание), на още няколко супер-талантливи актьори – Октавия Спенсър, Майкъл Шанън, Майкъл Щулбарг, Ричард Дженкинс и др. Да не забравяме и факта, че майстор на саундтрака е Александър Деспла.

The Shape of Water”ще се появи на екран във Великобритания на 4 декември, а от 8 декември – в Щатите, както и в други държави по света.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *