Сам Рокуел ще бъде Джордж Буш във филма на Адам МакКей, посветен на Дик Чейни

 

Преди няколко месеца ви съобщихме за подготвяния от Адам МакКей („Големият залог”) биографичен филм, посветен на битието на прочутия политически цербер Dick Чейни и от позицията на изминалото време можем с голяма доза сигурност да потвърдим, че предварителната подготовка на филма вече е на своята финална права.

Както бе обявено, режисьор и сценарист на сдобилия се вече с име филм („Backseat“) ще бъде МакКей, а ние ще припомним, че за тази си работа в „Големият залог“ той вече бе отличен с един Оскар и номинация. Прекрасна новина е, че зад продукцията отново застава нямащият грешка в това отношение Брад Пит с неговата „Plan B Entertainment“, който и последният път демонстрира впечатляващ творчески синхрон с МакКей, а още по-прекрасната новина е, че и кастът вече е подсигурен.

Основната роля на бившият сив кардинал на Белия Дом вече гарантирано поема Крисчън Бейл, а компания ще му правят блестящият напоследък Стив Карел в ролята на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд, Бил Пулман като маститият предприемач (и 41-ви вицепрезидент) Нелсън Рокфелер и Ейми Адамс, която ще се превъплъти в ролята на половинката на Dick – Лин Чейни.

Положителното в този звезден състав е, че почти всичките основни звезди (включително режисьора) в различен етап от своята кариера са си партнирали един на друг. Защото освен съвсем скорошната колаборация между триото Бейл, Карел и МакКей в „Големият залог“, „Backseat“ се пада и третият филм след „Американска схема“ и „Боецът“ в който Крисчън Бейл и Ейми Адамс застават един до друг.

christian-bale-steve-carell-amy-adams

Най-прясната новина от последните дни е, че към продукцията се присъединява и винаги страхотният Сам Рокуел, който ще влезе в ролята на президента Джордж Буш Мл. Поливалентният Рокуел е един от най-големите ни любимци и ние нямаме никакво съмнение, че пасне като дялан камък в образа, още повече, че и във „Зеленият път“ актьорът вече се е доказвал в ролята на неособено надарен с интелект злодей.

Любопитна тривиа е, че в ролята на Джордж Буш Мл. преди години е можело да влезе и самият Крисчън Бейл, но ангажимент му е попречил да приеме предложението на Оливър Стоун и съответно му се е наложило да предаде щафетата на Джош Бролин в “W” (2008).

Sam-Rockwell-01

Преди да обясним защо смятаме, че „Backseat“ е един изключително надарен с потенциал и най-вече удивително смел проект, нека да обърнем внимание върху личността на Dick Чейни, защото за незапознатите с неговата личност и самият филм трудно би представлявал интерес.

Политическата кариера на Чейни има дълга и повече от пикантна история, но  трябва да се отбележи, че остро лютивият си привкус тя осезателно придобива по времето на управлението на фамилия Буш, като най-вероятно точно на тези периоди ще попадне акцента на Маккей в „Backseat“. Като министър на отбраната на Щатите по времето Буш Старши, Dick е военният идеолог на президента и пряко отговаря за Операция Пустинна буря в Ирак, а вече в качеството си на вицепрезидент на Буш Джуниър повтаря упражнението и при втората, провокирана под фалшив предтекст, инвазия. Най-любопитната част от кариерата на Dick обаче е периодът в средата на 90-те, когато Чейни се отказва от амбицията си да се кандидатира за президент на САЩ и става председател на борда и изпълнителен директор на енергийната компания Халибъртън, която по едно стечение на обстоятелствата печели до този момент всички обществени поръчки за осигуряване на логистика на военният контингент в Близкия Изток, включително и поръчките за строителните работи по следвоенното възстановяване на Ирак и Кувейт. По време на управлението на Dick в компанията, Халибъртън печели федерални поръчки за $2.3 млрд., двойно повече отколкото за предишните пет години, както и още $1.5 млрд. заеми застраховани от данъкоплатеца.dick-cheneyСлед като Буш Младши печели президентската надпревара срещу Ал Гор, докато все още работи в Халибъртън Дик Чейни се самопредлага за поста вицепрезидент и след като логично е одобрен, напуска компанията с щедрото обезщетение от близо 20 милиона долара. Последващият период на Dick в Белият Дом, прокарването на кухата теза за „война срещу тероризма“, основната му роля за конфликтите в Близкия Изток, продължаващото „възстановяване“ на Ирак в което Халибъртън продължава и в момента да трупа милиарди, както и целенасоченото увеличаване на властта на президента и вицепрезидента в този период ще накарат историческите анализатори да определят Чейни като най-силният и влиятелен вицепрезидент в историята на Щатите.

След това съвсем кратко резюме, обхващащо само периферията на една дългогодишна властова злоупотреба, сами можете да добиете представа колко деликатно е всяко задълбаване в детайлите от живота и кариерата на Dick Чейни и колко любопитен се очертава новият проект на дуото Пит и МаКкей.

За финал Ви предлагаме да хвърлите едно око на една доста симпатична комиксова корица, която отново представя на образа на Dick полагащата му се роля на основен антагонист, каквато най-вероятно ще му бъде отредена в политическата сатира на МаКкей:

850691-1a

Режисьор и сценарист на „Backseat“ е Адам МаКкей, а в ролите ще видим Крисчън Бейл, Сам Рокуел, Стив Керъл, Бил Пулман, Ейми Адамс и други.

Премиерата е все още неизвестна.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте