Стартът на Киномания – един от най-старите и обичани филмови форуми в София (а и в България) – е чак през ноември, но вече имаме информация кой ще бъде откриващият филм, който по традиция от последните години е български. Това ще е „Безкрайната градина” на Галин Стоев, а самото откриване ще бъде на 16 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа. Филмът разказа за PR специалиста Филип, чиито живот е разтърсен от появата на Ема – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

Наравно с откриващия филм, получаваме и заглавията на няколко от акцентите в програмата на Киномания 2017, които са „Въртележка” на Уди Алън, „Субурбикон” на Джордж Клуни, документалният „Buena Vista Social Club: Adios“ на номинираната за „Оскар“ Люси Уокър, уникалната анимация „Да обичаш Винсент” и мащабната руска продукция „Матилда” на Алексей Учител.

Тук може да видите трейлъри на споменатите филми (како и в съответните им новини, които сме им посветили), а в официалното прессъобщение по-долу може да откриете допълнителна информация за предстоящата програма на Киномания 2017.

Безкрайната градина

Субурбикон

Buena Vista Social Club: Adios

Да обичаш Винсент

Матилда

КИНОМАНИЯ 2017 ОТКРИВА С „БЕЗКРАЙНАТА ГРАДИНА” НА ГАЛИН СТОЕВ

НДК пуска собствена онлайн система за продажба на билети с цел улеснение на зрителите

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина ще е откриващата лента на 31-вото издание на Киномания. Най-утвърденият кинофорум в България се продуцира от НДК и ще продължи от 16 до 30 ноември. На специална пресконференция в кино „Люмиер Лидл” екипите на Киномания и на „Безкрайната градина” разкриха интересни подробности от програмата на фестивала, а самото откриване ще е на 16 ноември в зала 1 от 19:00 часа.

Киномания избра да зарадва почитателите на седмото изкуство с „Безкрайната градина” в продължение на традицията от последните години кинофорумът да започва с премиерна българска продукция. Филмът разказа за живота на Филип /Мартин Димитров/, разпределен между приятелката му Соня /Глория Петкова/, брат му Виктор /Димитър Николов/ и работата му като PR специалист. Но всичко това се променя в деня, в който той среща Ема /Елица Матева/ – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина. Режисьор е Галин Стоев – един от най-талантливите режисьори на своето поколение, директор на Националния театър на Тулуза от 2018 г.

„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадеждно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакуваме тяхното усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, сподели Галин Стоев.

„Има много светлина в мълчанието, в погледите, във всичко което може да си кажем без думи. За мен това е много специален полет, който не ми се беше случвал досега”, сподели Димитър Николов, един от актьорите във филма. Всички млади таланти от продукцията изразиха дълбоката си признателност и благодарност за участието си в това вълнуващо приключение. Не пропуснаха да отдадат и почит към техния колега – големия Никола Анастасов, за когото „Безкрайната градина” е последната роля в киното.

„Много се вълнуваме, че накрая ще дадем този филм на публиката и именно той ще открие Киномания. Със сигурност може да се каже, че това е най-нежният български филм и такъв не е правен досега. Ние имахме смелостта и дързостта да го направим. Уникални таланти и артисти събраха енергията си заедно и създадоха нещо наистина радикално различно”, сподели Мартичка Божилова от продуцентската компания на „Безкрайната градина” – „Агитпроп”.

„Това е нещо като първата любов, на която даваш всичко. Направихме го с много любопитство и удоволствие”, допълниха операторите Георги Богданов и Борис Мисирков. „Освен четиримата актьори има и още един герой в лентата– това е градът. В този филм трябваше да измислим една магична и вълшебна София. Градът, който приема героите в себе си, превръща се в градина и тя пак в град – това беше част от приключението”, обясниха от операторския екип.

Освен откриващия филм на пресконференцията бяха представени и някои от най-любопитните заглавия в програмата на фестивала.

И тази година Киномания остава вярна на традицията да представя новия филм на Уди Алън в България. Този път това е „Въртележка”, а в главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години. Режисьорската лента „Субурбикон” на Джордж Клууни също е сред хитовете на Киномания – черна комедия за объркани хора, правещи много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години. Филмът е по оригинален сценарий на братя Коен.

Сред най-интригуващите заглавия в програмата са един документален и един анимационен филм. „Buena Vista Social Club: Adios“ е документална лента на номинираната за „Оскар“ Люси Уокър за филма ѝ „Пустош“. Филмът проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендърс направи култовия си филм. Другото хитово заглавие е „Да обичаш Винсент” – първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. История за живота на един от най-бележитите художници на нашето време – Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български художник – Елизабет Христова.

Най-мащабната руска продукция за 2017 г– „Матилда също е сред изненадите на Киномания. Тя е дело на режисьора Алексей Учител. Филмът е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида над царската особа, а определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.

„Едно от първите събития, продуцирани от НДК, за които има вече онлайн резервация на билети, е Киномания”. Това обяви на пресконференцията председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. „До месец ще има възможност и за изцяло закупуване на билети онлайн”, допълни той. Велков обясни, че системата за онлайн продажби е жест и специално внимание към младото поколение, което използва дигитални технологии и това решение е в унисон с цялостната политика на ръководството да привлича нови аудитории. Борислав Велков благодари на министъра на културата Боил Банов, и неговия екип, за подкрепата за НДК, който е в подготовка за Българското председателството на Съвета на ЕС. „Ние трябваше едновременно с това да запазим темпото, качеството, нивото и още повече да подобрим всички съществуващи културни продукти на НДК”, отбеляза Велков. Той също така изрази благодарност и към всички предишни ръководства, които успешно са продуцирали Киномания през годините.

На сайта на НДК, както и на kinomania.bg могат да се запазват билети за хитовите заглавия от филмовата панорама в зала 1. Интернет платформата за продажба ще функционира и за всички кина и зали от програмата на Киномания –  „Люмиер Лидл“, зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Poster v7

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *