Лукреция Мартел е творец, чиито следващ пълнометражен филм е очакван със сериозен интерес от много фестивални селекционери – и съвсем не е изненада, че премиерата „Zama” се очаква след дни във Венеция, а след това ще бъде прожектиран в Торонто и Ню Йорк. Аржентинската режисьорка не престава да работи върху документални и късометражни проекти, с каквито започва своя път в киното в края на 80-те и 90-те години на ХХ век, но четирите й филма „Historias Breves 1”, „La Ciénaga”, „La niña santa” и „La mujer sin cabeza” са доказали на специалистите, че Мартел е майстор, чиито разкази представляват специален интерес и винаги се оказват изненадващи.

За най-новия си филм режисьорката получава сериозна продуцентска подкрепа – от страна на El Deseo на Педро Алмодовар, както и от Гаел Гарсия Бернал и Диего Луна. В основата на „Zama” е романа на Антонио ди Бенедето от 1956 година, в който е разказана историята на един държавен чиновник, отделен от своето семейство, който търпеливо очаква преназначение, а действието се развива в края на XVIII век.

Зама е офицер на испанската корона – роден е в Южна Америка, но очаква писмо от краля, с което му се разрешава да се премести на по-добро място от града, в който вече се задушава. Ситуацията е деликатна – той трябва да докаже, че нищо не възпрепятства този трансфер. Зама е принуден да проема в пълно подчинение всяка задача, възлагана му от различните губернатори, които все идват и си отиват, а той … остава. Годините си минават, а писмото от краля все не пристига. Когато Зама осъзнава, че всичко е изгубено, той се включва в група военни, погнали опасен бандит. Може би това е начинът да накара краля да му обърне внимание? Зама заминава за далечни земи, населявани от диви индианци, но престъпникът, когото уж преследва, се оказва един от неговите войници. Зама се оказва заложник и е много вероятно да го осъдят на смърт. Той вече е освободен от надеждите си да бъде прехвърлен и повишен на друга служба – пред лицето на смъртта Зама осъзнава, че единственото му желание е да остане жив…

В „Zama” участват Даниел Хименес Качо, Лола Дуеняс, Матеус Начтергаеле, Хуан Минуджин, Рафаел Спрегелбърд, Науел Кано, Мариана Нунес, Даниел Веронезе и др. Действието се развива в Парагвай, а ето и малко повече дейтали за филма, споделени от самата Лукреция Мартел:

Много ми се иска да се върна в миналото със същото нетърпение и интерес, с които вървим към бъдещето. Не се опитвам да документирам нещо, което фактически се е случило, защото историята на Зама не претендира за историческа точност. По-скоро се опитвам да се потопя в свят, който е огромен – населяван от животни, растения, мъже и жени, които е трудно да бъдат разбрани от нас. Един свят, който е бил опустошен още преди да е бил открит… Миналото на нашия континент е погребано в мъгла и объркване. Свикнали сме да не мислим за това на кого е била земята, върху която са издигнати държавите в Латинска Америка – а тези отношения засягат и началото на нашето собствено съществуване. В момента, в който се вгледаме в миналото, ни залива вълна от срам… Със „Зама” разказваме история от миналото, което е принадлежало на смъртните мъже – в този кратък отрязък от време, който ни е даден на света, ние преминаваме със страстното желание да бъдем обичани – и винаги отлагаме момента, в който да си отговорим какъв е смисълът на живота, защото живеем с илюзията, че най-важният ден все още не е настъпил. И същият този свят, който изглежда е готов да ни унищожи, винаги се оказва наш „спасител” – когато ни зададат въпроса дали искаме да живеем, ние винаги сме готови да кажем „да”…

За финал на това своеобразно пътешествие към миналото и далечни, непознати земи, както и към далечни, дълбоки режисьорски разсъждения, ви предлагаме една поредица постери, чиито дизайн е на Диего Берака; предупреждаваме – много са, част от тях вероятно са замислени като графична провокация, но не се наемаме да опредеим влиянието на кое десетилетие от киното на миналия век се усеща най-силно.

movieposter-17-512x731

zama_process_0012_47-512x731

zama_process_0021_20-512x731

zama_process_30_7-512x731

zama_process_0011_49-512x731

zama_process_0016_34-512x731

zama_process_0018_26-512x731

zama_process_0003_29-512x731

 

Zama-poster-10

Zama-poster-9

Zama-poster-6

Zama_poster_1

Както вече споменахме, премиерата на „Zama” на Лукреция Мартел се очаква в програмата на Венецианския филмов фестивал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *