American Vandal

Документалният формат, отразяващ истински престъпления, вече набира сериозна популярност, особено след излизането на „Making a Murderer”, „Amanda Knox” и „The Keepers”. Netflix очевидно имат намерение да се възползват докрай от оживлението на публиката по подобни теми – и подготвят нова поредица, отново в документален контекст. Всъщност дори би могло да се каже, че с „American Vandal” стрийминг компанията е открила възможност по забавно-сатиричен начин да се избъзика със същия този интерес, който е провокирал създаването на поредиците, отразяващи престъпления. За да се прозре до каква степен черепните кутии на американската средностатистическа публика са изпразнени от съдържание, трябва да видите сериозния начин, по който се води „разследването” на случая с нарисуваните пениси в трейлъра на „American Vandal”.

Трябва да им признаем на Netflix, че това е смело и забавно решение – да направиш мокументъри, в центъра на което е цял паркинг с вандалски изрисувани коли, и да се опиташ да го пробуташ като истински сюжет (а той като нищо може и да е истински) на публиката си, само и само да задържиш интереса й и да я „подхлъзнеш” тънко, доказвайки какво стадо овце са – в това има голяма доза риск. Все пак реалните документални формати са създадени по разследване на истински смъртни случаи и някои морализатори може да се засегнат „на чест”, но в случая най-забавният елемент е опита да се поднесе всичко (каквото и да е) на публиката под формата на „сериозно” действие в името на общественото благо.

Съавтори на проекта са Тони Ясенда („Pillow Talking”) и Дан Перо („Honest Trailers”), а негов шоурънър е Дан Лагана („Zach Stone Is Gonna Be Famous”) – и след като са спечелили доверието на Netflix, имат пълното право да се „ебават” както решат със своите зрители. Въпрос на личен избор (и/или ограничено мислене) е дали ще избереш да се забавляваш с това, което виждаш на екрана, или ще влезеш в „лагера на обидените”. И като съвсем странично допълнение се появява и едно разумно съмнение – за момента се говори за осем епизода по половин час, дали „разследването” по заявената тема с нарисуваните пениси ще запълни този обем с адекватно (дори и бъзиклийско или псевдо) съдържание?!

Ролите в поредицата са разпределени между Тайлър Алварез, Грифин Глук, Джими Татро, Камил Хайд, Едуардо Франко, Джесика Хуарез, Лу Уилсън, Камил Рамзи, Кейлъм Уърти и Джи Ханелиъс. Ето какво гласи официалният синопсис:

American Vandal” е половинчасова сатира в стила на доку-криминаристиката, която разказва за последиците от една скъпичка шега на гимназисти, вследствие на която 27 коли „осъмват” с фалически рисунки върху броните. По време на първия сезон, който ще съдържа осем епизода, един амбициозен документалист-второкурсник разследва спорното и вероятно несправедливо изключване на един ученик от горните класове, известен като майстор-„художник” на пениси – Дилън Максуел. В стила на популярните си предшественици, пресъздаващи със средствата на документализма разследването на различни криминални случаи, пристрастяващият „American Vandal” ще постави един въпрос, чийто отговор ще се търси до края на поредицата – Кой нарисува пенисите?…

А всеки, който не разбира шегаджийския елемент, заложен в самия факт на съществуване на подобна поредица, ще „поздравим” с реплика от главния Операционен редактор – „Кур за вас!”

American Vandal” ще се появи в платформата на Netflix след около месец – на 15 септември 2017.

American-Vandal

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *