Тази неделя по BBC One ще дебютира „Зовът на кукувицата” („The Cuckoo’s Calling”) – първият епизод (от общо три) на минипоредицата от три части „Strike”, създадена покриминалните романи за детектива Корморан Страйк, написани под псевдонима Робърт Галбрейт от авторката на „Хари ПотърДж. К. Роулинг.По този повод получаваме трейлър (за нас е първият, който виждаме), който ни дава доста добра представа какво можем да очакваме като атмосфера и стилистика.

Преди да видите рекламата, с няколко думи да кажем, че „Зовът на кукувицата” разказва за частния детектив Корморан Страйк (Том Бърк), ветеран от войната в Афганистан, травмиран както физически, така и психически, чиито живот е в пълен безпорядък. Страйк намира утеха в случаите, които разкрива съссвоятасътрудничка Робин Елакот (Холидей Грейнджър), но когато се впуска в разследване на привидното самоубийство на супермодел в скъп квартал на Лондон,мракът около него се сгъстява и животът му се оказва в опасност.

Сценаристът на първия сезон на поредицатаБен Ричардс споделя, че„Зовът на кукувицата” ще бъде „много различен визуално и тонално от останалите криминални драми”, но ние не виждаме такова нещо. Даже кадрите ни изглежда болезнено генерични и подобни на всеки втори английски сериал, включително и „Sherlock”. Но няма да бързаме с оценките. Ще хвърлим едно око на първия епизод и тогава ще решаваме дали да продължим с останалите, както и с подготвяните следващи сезони по романите „Коприненатабуба” и „В службаназлото”.

В добавка ви предлагаме официалния синопсис на романа, издание на „Colibri”:

Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат й не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.

Страйк е ветеран от войната в Афганистан, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде…

Режисьор на „Зовът на кукувицата” е Майкъл Кийлър („Line of Duty”), а сценарият е дело на Бен Ричардс („The Tunnel”), по романа на Джоан К. Роулинг . В ролите са Том Бърк, Холидей Грейнджър, Тара Фицджералд, Лио Бил, Мартин Шоу, Наташа О’Кийф и др.

Премиерата е 27 август по BBC One.

zovytnakukuv3

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *