Уникалното в случаите с филми, посветени на прочути личности от историята на човечеството, е възможността да се събере на едно място цялата налична информация (или част от нея), да се композира в една история – най-често документална и подредена като пъзел, и да се предостави на паметта на поколенията. Тъй като в екипа ни има и историци, можем със сигурност да твърдим, че тези документи в един момент ще се окажат безценно свидетелство за нашата епоха – с всичките й достойнства и безкрайни проблеми.

В момента, в който ни попадна трейлър на документалния филм, посветен на Сами Дейвис Джуниър – един от най-шантавите шоу- и джазмени в света, си казахме, че би било престъпление да не представим „Sammy Davis, Jr.: I’ve Gotta Be Me”. Фактически това е първи сериозен опит за хронологически поглед върху живота на изпълнителя, като във фокуса на режисьора Сам Полард (носител на награда Пийбоди) попадат личният живот и кариера на Дейвис, които са отражение на бурните времена на почти целия ХХ век.

Пътят на Дейвис към осъществяване на неговата „американска мечта” е сложен, изпълнен с трудности, препятствия и… противоречиви решения. Като цветнокож шоумен във време, когато вратите на този бизнес рядко се отварят за хора с друг расов произход, той често се оказва окован от фанатизма на „бялата” Америка и отвращението на „черната” Америка; той е най-известният цветнокож, прегърнал еврейската религия – и се шегува, че по този начин се е присъединил към още едно от преследваните малцинства на планетата.

Във филма присъстват интервюта на прочути хора от шоубизнеса – Били Кристъл, Джери Луис, Упи Голдбърг, Куинси Джоунс, Норман Лиър, Ким Новак, а също могат да бъдат видени непознати снимки от огромната лична колекция на Дейвис, както и откъси от неговите изключителни участия в телевизионни програми, концерти, филми. „Sammy Davis, Jr.: I’ve Gotta Be Me” е уникален поглед към живота и изкуството на един от най-надарените хора на музикалната и филмовата американска сцена през отминалия ХХ век – траекторията на неговата звезда преминава от ерата на Депресията чак до края на 80-те години…

Премиерата на филма ще бъде през септември в програмата на най-големия неконкурсен фестивал в света – Торонто. Зад финансирането и реализирането на проекта застават American Masters Pictures, в копродукция с ZDF и ARTE, продуценти са Сали Розентал и Майкъл Кантор. Сценарист на филма е Лоурънс Маслън, монтажист – Стивън Уесчлър, а режисьор, както вече споменахме, е Сам Полард. При положение, че подобни документални филми имат опция и за широко разпространение на кино в Щатите, твърде нагло ли би било да си пожелаем среща с „Sammy Davis Jr.: I’ve Gotta Be Me” на голям, поне фестивален екран у нас?!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *