Няма как да не направи впечатление нашата привързаност към документалното кино – попаднем ли на нещо забележително, предпочитаме да го споделим, за да не се упрекваме впоследствие в егоизъм. В случая с „McLaren” не гоним актуалност в новинарско отношение, защото документалното кино трудно намира опции за разпространение (дори и в световен мащаб, да не говорим у нас!), а и защото филмът вече е пуснат на екран във Великобритания през пролетта, а от юни се показва в Австралия и Нова Зеландия. Но с оглед (евентуалния му) фестивален потенциал, филмът на Роджър Доналдсън изглежда като забележителен документ на времето.

Разказът е за историята на Брус Макларън, създателя на състезателния екип „Макларън”, бащата-основател на McLaren Automotive, които произвеждат едни от най-бързите коли на планетата. Винаги са ни впечатлявали хора, които са посветили живота си на скоростта – да я овладееш, да я подчиниш, да създадеш машина, която да бъде подвластна на волята ти и да лети като стрела – това са мечти, които разбираме прекалено добре и се възхищаваме на личностите с амбиции, които са успели да ги осъществят.

https://youtu.be/oyiRuWWrKSA

Брус беше истински артист”! Подобно признание е истински поклон пред делото на новозеландския мечтател и почитател на скоростта. Филмът на австралийския ветеран Роджър Доналдсън („Коктейл”, „Върхът на Данте”, „Thirteen Days”, „Фермата” и много други) проследява живота на Брус Макларън от началото – с магазина за автомобилни части на баща му в Оукланд, през революцията на състезанията от Формула 1 – той основава своя отбор през 1963 година (сега Макларън-Хонда) и става най-младия състезател, спечелил гран-при, до трагичния финал на земния му път – през 1970 година, на 32 години Макларън загива в катастрофа на пистата.

Един мъж с изключително скромен произход показа на света, че може да превземе елита на автомобилните състезания”. Сигурни сме, че този разказ притежава потенциал да привлече аудитория, много по-широка от почитателите на скоростни надпревари на четири колела. В него са включени интервюта с най-добрите приятели на Макларън, както и с членове на семейството му – филмът представлява безпрецедентен поглед към живота на един истински гений.

1000_AL_

Очаква се FilmBuff да разпространи „McLaren” на кино в Щатите, но кога ще стане това – все още не е известно. Ако много се примолим на всички автомобилни богове, дали ще успеем да се уредим и ние с гледане на голям екран?…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *