Каквото и да си говорим – появи ли се Джесика Частейн в кадър, нещата стават много повече от сериозни, не само привлекателни, а и направо неустоими – тя притежава магнетична сила и талант и с тяхна помощ владее аудиторията. Още повече когато я ръководи майсторът на писаното слово Арън Соркин – сценарист с десетки номинации и награди, носител на „Оскар” за „Социалната мрежа”, автор на „Стив Джобс”, „Кешбол”, „Западното крило”, „The Newsroom”, „Доблестни мъже” и какво ли още не; творец, когото целият киносвят уважава. От първия трейлър на режисьорския му дебют „Принцесата на покера” („Molly’s Game”) оставаме с впечатление, че ще се добавят още основателни причини за възторжени гласове на зрители и спецове-критици.

Превъплъщението на мис Частейн тук е в героинята Моли Блуум – даровита скиорка, която не успява да спечели място в олимпийския отбор на страната и си взима година отпуск преди да започне обучението си по право. През това време тя става сервитьорка в Лос Анджелис и по стечение на обстоятелствата се превръща в организатор на нелегален покер и започва да печели милиони като шефка на най-ексклузивните игри в света (сред звездите, които залагат при нея, има бизнес магнати, милионери, руската мафия, а също и Бен Афлек, Леонардо ДиКаприо и Тоби Макгуайър!). Осем години по-късно тя е разкрита и през 2013 година е арестувана една нощ от 17 агенти на ФБР! Вижте първия трейлър:

Съвсем друго си е да оперираш с милиони милиарди долари, да привличаш в уникалното сборище от всякакви величия най-богатите и най-безразсъдните любители на риска, за да извличаш всичко, каквото можеш от тях, просто защото си достатъчно умен, за да подредиш картите си по подходящия начин. Единственото нещо, което лекинко ни притеснява, или по-скоро – което прави този тейлър „несъвършен”, е многото неща, които споделя – не сме привърженици на „бъбривостта”, а в случая първото ни впечатление беше, че е казано „too much”. Отдаваме този (образно казано) недостатък на специфичния почерк на Соркин, за когото безспорно е важно случващото се на екрана да бъде поставено в съответния контекст.

Но всичко това не означава, че не се кефим на това, което виждаме от „Принцесата на покера” – напротив, вдъхновяващо е да очакваме обещаният актьорски състав в напрегнатата и заплетена психологическа драма, в чиято основа е историята на реално съществуваща личност. Още през ноември 2014, няколко месеца след публикуването на книгата със спомени на Моли Блуум, продуцентът Марк Гордън ангажира Соркин със задача да напише сценарий. Именно той и другата продуцентка на филма, Ейми Паскал, предлагат на Соркин да режисира филма, а той интуитивно решава, че може би това е добра идея – не по принцип да се занимава с режисура, а да направи именно този филм!

Във филма на Соркин ролите са разпределени между Частейн, която се превръща в желязната, безскрупулна и силна Моли (както самата актриса е сигурна, „публиката определено ще заложи на нея!”), страхотния Идрис Елба, който влиза в ролята на адвоката, превърнал се в единствената надежда и съюзник на младата жена, „разбрал, че Моли е нещо много повече от образа, който поднасят на публиката таблоидите”, както и Кевин Костнър, Майкъл Сера, Брайън дАрси Джеймс, Крис О’Дауд, Бил Камп, Греъм Грийн, Джеръми Стронг и др. Може да се обзаложим, при това на сигурно, че дебютът в режисурата на Арън Соркин задължително ще влезе във всички списъци на различните видове академии и кинообщности, раздаващи призове за актьорски и режисьорски постижения.

Jessica-Chastain-Chris-ODowd-Mollys-Game Jessica-Chastain-Idris-Elba-Mollys-Game Jessica-Chastain-Mollys-Game-1 Mollys-Game-Jessica-Chastain

Както и един (работен?) плакат:

Mollys-Game-Poster

STX Entertainment пускат филма в разпространение на 22 ноември 2017, като преди това се очаква първата му среща с публиката да е в програмата на фестивала в Торонто – всичко се развива с абсолютна хронологическа точност, навреме за сезона на наградите!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *