Плакат и премиерна дата за „Възвишение“ по Милен Русков на Виктор Божинов

от на 2017-07-29
 

DSC_3510

Премиерната дата на едно от най-любопитните български филмови заглавия за годината – „Възвишение“, е вече факт – 10 ноември 2017 г. Това стана ясно, след като екипът показа първия официален плакат (можете да го видите по-долу) на фейсбук страницата на филма.

Както вече сме споменавали в новините си до момента, „Възвишение“ е базиран на едноименната книга на Милен Русков, която намираме за един от малкото стойностни модерни български романи. Това, в комбинация с първия приятен тийзър трейлър поражда у нас желание да видим филма на голям екран, но предвид тъжната история на съвременните български исторически филми, определено ще имаме едно на ум (да не кажем и две-три), когато влизаме в киносалона.

За незапознатите с историята споделяме официалния синопсис, а след него може да видите и споменатия по-горе плакат.

Във филма се преплитат исторически факти с художествена измислица. Екранизацията на  романа на Милен Русков разказва историята на Арабаконашкия обир от 1872 г. през погледа на двама полу-революционери, полу-разбойници – Гичо и Асенчо. Те са попаднали сякаш случайно сред останалите „юнаци“. В техните роли зрителите ще имат удоволствието да видят младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

След обира Димитър Общи, в чийто образ влиза Филип Аврамов, възлага на Гичо и Асенчо да предадат писмо лично на Васил Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, като техният революционен ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

vuzvishenie_official_poster

В допълнение ви предлагаме и малко любопитни подробности за продукцията и „сервизна“ информация за творческия екип на филма, предоставени ни в официално прессъобщение, а за финал завършваме с малко задкулисни кадри:

55-дневният снимачен процес на „Възвишение“ се осъществи хронологично, на четири етапа – през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г. Подобно на холивудските продукции „Завръщането“ (“The Revenant”) и „Игра на тронове“ (“Game of Thrones”), филмът също е заснет широкоекранно.

Обявеният до момента актьорски състав включва още: Христо Петков като Тодор Шумненеца; Кирил Ефремов като Петко Страшника; Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко; Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара; Румен Гавазанов като Георги Чумата; Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца; Ивайло Димитров като Стефан Жълъда; Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а в ролята на Велчо Шунтов, зрителите ще видят Веселин Анчев.

Режисьор е Виктор Божинов („Под прикритие“), който заедно с Нели Димитрова („Love.net”) е автор и на сценария. Диалозите са дело на Милен Русков. Продуцент е Иван Дойков („Мисия Лондон“ и „Под прикритие“), а ко-продуценти са Оксана Шаламанова („Ол Старс Ин“), Нина Алтъпармакова (“Булфилм” ООД), Ярив Лернер (“Ню Бояна филм студиос”) и Огнян Антов (“Дрийм Фактори” ООД”). Проектът се реализира и с финансовото съдействие на Българска Национална Телевизия, ИА „Национален Филмов Център” и програма “Евроимаж”, и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

DSC07395

DSC05447

 

DSC08979

DSC_3532

Премиерата на „Възвишение“ е на 10 ноември, 2017 г.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте