Войната за планетата на маймуните“ е чудесен завършек на една страхотна трилогия, която даде пример за качествено комерсиално кино и постави висок стандарт за всички летни продукции. Всичко това беше ясно още след „Възходът“ и „Зората“, които впечатлиха с обран и стилен подход, който никой не би очаквал от блокбастър за говорещи маймуни, които яздят коне и стрелят с картечници. Трилогията можеше да бъде тотално фиаско, но за всеобща радост режисьорът Мат Рийвс прави безкомпромисно кино с ясна мисъл и правилно подредени архетипи.

Историята ни отвежда дълбоко в горите, където Цезар (Анди Съркис) и неговите маймуни са принудени да влязат в смъртоносен конфликт с малък, но ефективен екип войници, предвождани от безскрупулния Полковник (Уди Харелсън). След като маймуните понасят невъобразими загуби, Цезар отваря вратата за мрачните си инстинкти и започва своя митичен път на отмъщение. Когато накрая  пътят им се пресича, Цезар и Полковникът се срещат в епична битка, която ще определи развитието на двата вида и бъдещето на планетата.

В „Зората“ Цезар преживя предателство, но в крайна сметка влезе в ролята на абсолютен водач и спасител за маймуните. Във „Войната“, както подсказва и заглавието, спокойствието е мираж. Филмът започва с невероятно заснета бойна сцена, в която всяка жертва е болезнена. Камерата минава над бойното поле, за да разкрие безумието на конфликта. Следват горчивата равносметка и умората от невъзможността да се постигне баланс. Маймуните се крият в пещера под водопад, изключително красиво, но опасно място, което скоро ще опитат да напуснат. Синът на Цезар обещава, че след пустинята ги очаква благодатно място, където да построят дома си. Всъщност, очаква ги непоносима трагедия.

Full Metal Helmet
Born to Kill… apes.

Войната за планетата на маймуните“ е тъжен и на места доста суров филм. Първата половина преминава в пътуване, което Цезар и най-верните му приятели Морис и Рокет предприемат, за да открият лагера на врага, втората е бягството им и неизбежната кулминация. По пътя маймуните срещат нямата Нова – русо момиченце с големи очи, което ще се превърне в символ на надеждата. Срещат и Bad Ape (Лоша маймуна) – страхлива, но добра маймуна, която е оцеляла сама и е научила езика на хората. Пътят на Цезар е и вътрешен, той трябва да се справи с Коба, който живее в него, с омразата и копнежа за отмъщение. За пореден път, благодарение на невероятния Анди Съркис, героят е по-истински от всякога. Дори Полковникът е изумен: „Очите ти са толкова истински!

Това е девети пълнометражен филм от поредицата за Планетата на маймуните и финал на новата трилогия, която съживи света и разказа как нещата са стигнали до там, че хората да робуват на приматите. Тъй като се отнасят за едно по-старо време, явяващо се преди цивилизацията и писаната история, новите филми (и особено „Войната за планетата на маймуните“) боравят предимно с темата за героизма и създаването на архетипи и метафори, които по-нататък да дават пример за културата на новосформиралото се общество. Така Цезар, подобно на един маймунски Исус, е много повече от обикновена маймуна. Той е героят, образът, с който всички след него ще съобразяват животите си. В този филм Цезар е бит и разпънат (буквално) на кръст. Мотивите му да бъде герой почти се изпаряват. Благодарение на непоносимостта към несправедливост и куража на Нова, той открива, че животът му има смисъл единствено в полза на другите. Личните му мотиви остават на заден план (поне към края).

Сблъсъкът с Полковника е изключителен. Това не е очакваната кулминация, в която битката добива невероятни размери с цел да впечатли със зрелище. Конфликтът дори не е между маймуни и хора. Това е борба за планета, която вече принадлежи на маймуните. Конфликт между хора, които вече са загубили. Уди Харелсън, в далеч по-мотивиран образ от този на Гари Олдман във втория филм, продължава традицията тези филми да разискват темата за грешния избор да направиш крачка назад след личната трагедия, да използваш първобитни методи, за да наложиш идеологията си. Тук няма значение дали си маймуна или човек, а как гледаш на света и как избираш да се справиш с кризите.

Beauty and the Beast
Beauty and the Beast

В сърцето на всичкия този мрак, Рийвс избира да допусне лъч светлина. Той се прокрадва през русите коси на Нова. Героинята й е чудесно драматургично решение, което засилва драматичния ефект към края на филма и създава приятен баланс между суровост и топла емоционалност. Образът на дете, хвърлено в свят, достигнал най-отчайващото си положение беше добре използван и в „Логан: Върколакът”. Нова няма шипове, които излизат от ръцете й, но смелостта й изпъква още повече, именно поради беззащитността й. Наоколо се върти и Стийв Зан в ролята на Bad Ape, който успява да внесе малко хумор (макар и неловък на места), за да се получи балансът между мрак и светлина още по-успешен.

Войната за планетата на маймуните“ е пълен с препратки. Към оригиналния филм с името на Нова и сцената на плажа, към „Пълно бойно снаряжение“ и надписите по каските, както и към „Апокаписис сега“ заради образа на Полковника, който е амалгама от героите на полковниците Курц (Марлон Брандо) и Бил Килгор (Робърт Дювал), което допълнително подсказва за богатата кинокултура на Рийвс. Някои кадри дори напомнят на „Двете кули“ и неземната битка за Шлемово усое. Филмът е развлекателно кино, което не се страхува да посочва вдъхновенията си, повечето от които военни филми за Виетнамската война. Съвсем удачно, тъй като светът е в същински Apepocalypse, както пише на една от стените.

За съжаление почти всички завършеци на трилогии страдат от една болест – предвидимост. В някои моменти „Войната за планетата на маймуните“ си позволява една идея повече патос върху героизма и пролетите сълзи. Това може би е нормално, предвид архетипната основа на филма, но предпоставките за един наистина артистичен подход бяха налице и плътното придържане към формулата неизбежно бие на очи. Твърде много герои умират твърде бързо след като е установена емоционална връзка с тях, създава се подозрението, че нещо е нагласено, което още повече дразни с една (драматургично обоснована, но все пак мързелива като разрешение) лавина. В никакъв случай критични, но все пак неприятни грапавини в един наистина отличен филм.

Бягство от човешкия затвор.
Бягство от човешкия затвор.

Непоклатимата режисура на Мат Рийвс, който наскоро изхвърли разработвания сценарий на „The Batman”, за да следва собствената си визия за историята, е рядкост в корпоративната холивудска среда и силният почерк, в добавка към отказа да правиш компромиси с вътрешния си глас, са качества, които няма да останат неоценени от истинските киномани. В помощ на умението на Рийвс да създава драма и да снима ефектен (но обран) екшън, се явява и музиката на Майкъл Джакино, който редом с Анди Съркис непременно заслужава номинация за Оскар за работата си по филма. Напрегнатите, първични и същевременно дълбоко емоционални композиции, са чудесен акомпанимент на историята и героите. Още по-впечатляващо, че това е вторият му score тази година, редом с този на „Спайдър-мен: Завръщане у дома“.

Войната за планетата на маймуните“ е един от най-смислените и добре заснети филми това лято. Би било престъпление да го пропуснете. Поредно доказателство, че доброто комерсиално кино има какво да предложи, че простичките послания за семейство, морал и общност в контекста на невъобразима криза са все още толкова силни, колкото и преди 40 години.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

  1. Чудесно ревю! Доволен съм от филма. Ape–pocalypse хахах
    Matt Reeves си знае работата.

  2. 9.5/10, а трилогията за Маймуните ми е любимата след LOTR.

    Мат Рийвс вероятно ще заснеме най-добрия Батман.

    Поздрави на пичовете от Кино Арена Deluxe от България мол.

  3. Rise e 7.5/10, Dawn и War ca ми 9/10, възхитителен франчайз, като броя към него и чудесните филми от 1968 и 1971 г.

    1. Преди 2-3 години го гледах за първи път. И си викам : филм от 68-ма год. едва ли ще ми хареса .Ама изкърти и гледах и следващите ,но те не бяха на това ниво .

    2. Факт, първият е велик, а другите са значително под нивото му – поне що се отнася до оригиналната порeдица.

  4. За пореден път професионално и смислено ревю. И все пак – контейнери със запалима смес, която хеликоптери не могат да уцелят, само Цезар с граната и изгубена сюжетна линия за сина на Bad Ape, който всъщност е причината да помага на протагониста, но така и остава ненужен апендикс. Подобни неща приближават този епизод повече до летните блокбастъри, отколкото до сериозния и суров филм, който се е опитал да бъде.

    1. Съгласен за второто. И мен това малко ме подразни.

  5. Филмът безспорно е fabulous. Дори и да намирате някакви минуси, те са абсолютно пренебрежими. Знаем… и най-любимите ни филми имат проблеми 🙂 Много малко могат да се класифицират като истински шедьоври, където даже и за дъха на главния герой не можеш да се хванеш (че му смърди устата и не ползва Colgate) 😀

    Този франчайз е супер! Гледал съм (само) бъртъновия (lol-че) и новата трилогия. Обезателно обаче, както и Начев е писал, тея три филма са целокупно удоволствие и още не мога да повярвам, че за такъв съмър блокбастър, крайният продукт може да бъде така завършен и мега драматичен!

    Чудесен филм и трилогия! Хвала на Мат Рийвс и всички замесени!

    1. тук аз решавам кое е пренебрежимо, ма мен!

  6. На мен най-ми хареса,, Зората на планетата на маймуните“ давам му 10. След него идва Войната ,давам му 9.5 . И на края идва Възходът, давам му 8 . 🙂

  7. Не мога да повярвам, че тази година излязоха толкова добри блокбъстъри. Като почнеш от Логан и минеш през Жената Чудо, Пазителите, Спайдърмен, а сега и Маймуните… Много рядко използвам думата шедоьовър за филм, но в случая Войната е такъв. Наистина не намерих почти нито един косур на лентата, а дори и да има такъв лесно се пенебрегва и не дразни. Бях безкрайно изненадан от развитието на историята, а арката на Полковника беше страхотна. Искаше ми се да го видя как се бие с Цезар, но в последствие осъзнах, че така е по-добре. Много силни моменти из целия филм. 10-ка от мен и го нареждам до една от най-великите трилогии правени досега.

  8. Е, хора, този път се издънихте, защото филма, за съжаление, е доста предвидим, досаден, намислен, битките са пренебрежимо малко, а Уди Харелсън няма какво да играе. Нищо общо с първия филм от трилогията. Жалко. Хубава рецензия за една патетична и дидактична издънка.

    1. Поне едно мнение, с което да се съглася. Не разбирам всичките позитивни рецензии и коментари. Историята е под всякаква критика а героите са абсолютно плоски. Всичко е абсолютно предвидимо и пълно с клишета. Колкото и красиво да е заснет един филм ако те обижда на интелекуално ниво не виждам как може да го похвалиш. За съжаление е далече от нивото на предните два филма от трилогията.

  9. Е, може и малко да съм прекалила, но филмът е пример как можеш да конструираш сценарий по схемата почти без история. Положителни герои с тъжни и влажни погледи, антагонист, съшит като Франкенщайн от различни филми. Маймуни и хора, които говорят и не говорят на случаен принцип. Линията с вируса беше абсурдна, а Нова беше пример за ходеща метафора. Като прибавиш и маймуняците да мен, които дъвчеха пуканки с пепси, преживяването беше кофти като цяло. Ама, алчност, франчайза продава…

  10. Големи хвалби за най-слабия филм от трилогията (новите филми). Скучен филм без кой знае каква дълбочина, пълен с алогизми и за капак – глупав, „измислен“ финал.