MV5BMjA4MTk4OTQyN15BMl5BanBnXkFtZTgwODY2ODE5MDI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Склонни сме да преувеличаваме, когато в трейлър на нов филм видим Кевин Спейси! И макар че не той е във фокуса на „Rebel in the Rye”, сме почти сигурни, че подкрепя солидно Никълъс Холт – и партньорски като супер-опитен актьор към по-младия си събрат, и в ролята на учител на неговия герой, Джеръм Дейвид Селинджър. Филмът е екранизация по биографичния роман „JD Salinger: A Life” на Кенет Славенски и разказва за младия Селинджър, за множеството му провали в опитите да пробие на литературната сцена и разбира се, за написването на признатата за една от най-добрите книги на ХХ в. „Спасителят в ръжта”.

 Отдавна готов и показан премиерно в програмата на Сънданс, „Rebel in the Rye” съвсем мистериозно е останал „заключен” в шкафовете на разпространителите и не е бил представян на други фестивали. Не можем да си представим друга причина, освен сценаристът и режисьор Дани Стронг да не се е справил добре – и компаниите, които стоят зад филма, да са решили, че ще разчитат на общото разпространение на кино, за да си върнат вложените средства… Каквато и да е причината, след няколко месеца „мълчание”, сега ни попада първият трейлър на филма – и това беше достатъчно да сме супер-развълнувани.

Филмът си изглежда доста добре. Може би е решен в традиционен стил – и визуално, и като разказ, но това не може да е причина да не попътува по света, преди да се появи на кино в щатската мрежа. „Rebel in the Rye” хвърля светлина върху събития, които оформят младия автор, и представя някои от хората, които са повлияли върху развитието му преди да поеме към големия успех – най-вече неговия ментор Уит Бърнет.” И точно тук ние потриваме доволно ръце – тази е ролята, чрез която Кевин Спейси ще открадне част от вниманието, предназначено за Холт в ролята на младия Селинджър, защото дори преди да се появи в кадър, гласът му демонстрира власт, сигурност и неустоим чар. Именно Бърнет съветва своя ученик да превърне кратката история за Холдън Кофийлд в роман, защото героят „заслужава цяла книга”.

В трейлъра (който е прекомерно бъбрив, но това не е дразнещо) присъстват и изпълненият със съмнения баща на главния герой (Виктор Гарбер), и преживяванията на фронта по време на Втората световна война, и терзанията на младата творческа душа. Въпреки повърхностния поглед, оставаме с впечатлението, че младият Никълъс Холт се е справил страхотно с предизвикателната задача да се превъплъти в Селинджър…

Режисьор и сценарист на „Rebel in the Rye” е Дани Стронг.  В ролите освен Холт, Спейси и Виктор Гарбер, участват още Сара Полсън, Зоуи Дойч, Люси Бойнтън, Хоуп Дейвис и др.  IFC ще стартират разпространението на филма в Щатите от 15 септември 2017. Ще ни е много любопитно как ще се представи подобна биографична история, пресъздадена в епоха, в боксофис класацията – редом до комиксови и други блокбастърни „пуканки”…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *