В последно време кой ли не беше глорифициран на големия екран – военни, парамедици, брегова охрана, полиция, въобще всякакви правителствени служби, които са в услуга на гражданите (даже и поклон към рибари и смели служители на нефтена платформа видяхме). Но пожарникарите, една група, която по принцип разполага с огромно уважение и подкрепа (ние не се сещаме за някой, който може да каже лоша дума за тях) и често е обект филмови сюжети, някак остава в сянка. Сега обаче достойните мъже се завръщат на големия екран и то как – с високобюджетна продукция, тъпкана с звезди и качествен творчески екип.

Става дума за „Only the Brave” (доскоро известен и като „No Exit” и „Granite Mountain Hotshots”), разказващ истинската история на Granite Mountain Hotshots – група от противопожарната служба на Прескот, Аризона, специализираща в горски пожари, която на 30 юни 2013 година е изпратена да се бори с пожара в Ярнел Хил, в резултат на който загиват 19 от общо 20-те членове на екипа. Според националната асоциация за защита от пожари на САЩ, това е най-голямата загуба на огнеборци от терористичните атаки от 11 септември насам. Също така е най-голямата загуба на пожарникари в горски пожар от 1933 година и най-смъртоносният горски пожар като цяло от 1991 насам.

Режисьор „Only the Brave” е Джоузеф Козински („Трон: Заветът”, „Забвение”), а сценарият е дело на Кен Нолан („Блек Хоук”, „Трансформърс: Последния рицар”) и Ерик Уорън Сингър („Интернешънъл”, „Американска схема”). В ролите са звезди от ранга на Джош Бролин, Джеф Бриджис, Майлс Телър, Тейлър Кич, Джеймс Бадж Дейл, Дженифър Конъли, Анди Макдауъл, Бен Харди, Джеф Стълтс и др.

Вижте първия трейлър.

Много патетика, много нещо. Но знаете ли какво, когато този тип филми са направени като хората, няма лошо да има патетика, тя даже си е задължителна, стига да не минава определени граници, разбира се. Надяваме се тук нещата да са по-обрани. Не можем да прогнозираме какви в крайна сметка ще са качествата на „Only the Brave”, но предвид филмографията на Козински (и това, което виждаме в трейлъра), със сигурност можем да кажем, че ще изглежда добре. Стискаме палци и да има повече практически ефекти и по-малко компютри в реализацията на огъня.

Премиерата на „Only the Brave” е 20 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *