Трейлър на анимационния noir „Have a Nice Day”

от на 2017-07-05
 

Някои от най-интересните анимационни филми, които сме гледали през последните години, не идват от големите, добре познати студия, а са част от „независимата сцена”, не са (поне в по-голямата си част) с детска насоченост и разказват сериозни и богати на теми и идеи истории. Точно такава е и анимацията, която искаме да ви представим сега.

Have a Nice Day” („Hao ji le”) е китайски трилър-noir, който дебютира на тазгодишното издание на Берлинале, където си спечели доста добри отзиви и беше номиниран за „Златна мечка” за най-добър филм. Той е дело на аниматора Лиу Дзиен („Piercing I”) и разказва историята на шофьора Сяо Джан, който открадва един милион долара от своя бос, за да помогне на приятелката си да поправи провалената си пластична операция. Скоро Джан се изправя пред по-голямо предизвикателство, когато наемен убиец, гангстер и крадец тръгват по петите му, за да се домогнат до парите.

Между другото, въпреки дебюта си в Берлин, „Have a Nice Day” се натъква на известни трудности в разпространението си, тъй като във високите етажи на властта в Китай не са доволни от начина, по който е представен криминалният живот в държавата (така се създава лошо име на партията), и вследствие е наложена политическа цензура – филмът е изтеглен от участие в международния фестивал за анимационни филми в Анеси.

Въпреки тези политически спънки, филмът успява да достигне до доста други фестивали, включително и в САЩ, и скоро ще се ориентира и към по-широко разпространение. В тази връзка получаваме и първия трейлър. Вижте го.

Да оставим настрана историята, жанра и стила на анимацията. Не се сещаме да сме гледали пълнометражен китайски анимационен филм и дори само заради това сме любопитни да видим „Have a Nice Day”. Разбира се, това, че ни изглежда добре, доста помага. Съмняваме се обаче да имаме възможност да го гледаме на кино, било то и на някой фестивал. Но да видим – и друг път сме били изненадвани приятно.

В допълнение към трейлъра на филма ви предлагаме и един клип, както и един постер.

плакат

Have a Nice Day” предстои да бъде показан на Fantasia Festival в Монреал, а датите за широкото му разпространение по света все още не са известни.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте