thumbnail_490151
Дениз Гамзе Ергювен се радва на поредната си награда за „Мустанг”

Едно от преимуществата да направиш филм със социално-значима кауза, който да получи признанието на филмовите творци в Европа и плюс това да си жена е, че след наградите за дебютния ти филм имаш възможност/право/опция да се впуснеш в „голямото” кино.  По горе-долу такъв начин се развиват нещата за Дениз Гамзе Ергювен, чиито „Мустанг” преди две години получи Наградата LUX на Европейския парламент, наградата на Europa Cinemas в Кан, беше номиниран за чуждоезични „Оскар”, „Златен глобус” и „БАФТА”, беше обявен за „Откритие на годината” на ЕФА и има в актива си общо над 40 награди и почти 60 номинации, буквално от цял свят.

Втората творба на младата турска режисьорка е „Kings”, за който сме ви информирали преди година и сега ви предлагаме първи поглед – Хали Бери в ролята на грижовната закрилница на сериозен брой цветнокожи деца.

kings Kings-Halle-Berry Halle-Berry-Kings

Във филма има още един главен геройОли (в ролята Даниел Крейг), който е самотник и един от малкото бели жители на специален квартал в южната част на Лос Анджелис. Той се среща с героинята на Хали Бери и се влюбва в нея. Тя се грижи за цяла група деца. На двамата ще им се наложи да избягат от бунтовните, неспокойни улици на града, да открият децата и да се опитат да ги отведат възможно най-далеч от сблъсъците между полиция и граждани. Действието се развива през 1992 г. – във взривоопасния период след процеса на Родни Кинг, в рамките на седмица след бруталния побой, който цветнокожият Кинг отнася от блюстителите на реда.

Напомняме  факта, че Дениз Гамзе Ергювен отдавна работи по този проект – темите за социални, традиционни и расови взаимоотношения и противоречия са важни за нея, тя влага цялата си страст и творчески потенциал във филмите, които говорят на тези теми, и получава овации и подкрепа за усилията си.

Световната премиера на „Kings” се очаква да бъде на фестивала в Торонто (7-17 септември), като за момента не е ясно кога е предвидено филмът да се появи на екран в Щатите; правата за разпространение там са на „The Orchard”. Ще следим за новини и очакваме трейлър…

Хали Бери и Даниел Крейг в неофициален кадър от снимачната площадка на „Kings”
Хали Бери и Даниел Крейг в неофициален кадър от снимачната площадка на „Kings”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *