Нов трейлър на „Birth of the Dragon”, посветен на Брус Лий

от на 2017-07-17
 

Вече бяхме забравили, че съществува „Birth of the Dragon” – филмът, посветен на една конкретна и легендарна битка в краткия, бурен живот на една от емблемите на екшън киното от втората половина на миналия век, Брус Лий. Обърнахме внимание на творението на Джордж Нолфи („Агенти на съдбата”) малко след премиерата му миналата година, през септември в Торонто, а сега се оказва, че с помощта на нов трейлър BH Tilt искат да събудят отново интереса към филма, защото са решили (все пак) да го пуснат на екран в Щатите.

За съжаление, и тази бегла среща с опита за атрактивен поглед към иконичния Брус Лий не събужда очаквания, да не кажем никакъв интерес към филма – може би защото затвърждава усещането, че е направен като второразрядна, „олд-фешън” тв-тупалка, а това съвсем не подхожда на героите, а и на темата. При все че не е традиционен биографичен разказ, филмът е вдъхновен от истински събития, случили се през 1964 година. Тогава е широко обсъжданата битка между кунг-фу виртуоза Брус Лий и учителя от Шаолин – Уон Джак Ман, който пристига в китайския квартал на Сан Франциско. Хората все още спорят кой от двамата всъщност е победил в този двубой, но едно е сигуно – след него Брус Лий преосмисля изцяло начина, по който се бие и своя специфичен кунг-фу стил…

Сценарият е написан от Крис Уилкинсън и Стивън Дж. Ривеле (номинирани за Оскар за работата им по сценариите на „Ali” и „Nixon”, техен е и сценарият на „Pawn Sacrifice”), по статията на Майкъл Дорган „Bruce Lee’s Toughest Fight”. Действието се развива преди Лий да се сдобие със статус на холивудска звезда – няколко години след тази битка той участва в „The Green Hornet” и няколко епизода на „Batman”, преди да се отдаде на пълнометажното кино.

Ролите във филма са разпределени между Филип Н, Ся Ю, Били Магнусен, Джин Син, Дживджин Кю и Саймън Ин, а Кори Юен отговаря за бойните сцени. Китайско-американската копродукция, премонтирана след премиерата си преди почти година в Торонто, е дело на Kylin Films и Groundswell и ще може да бъде видяна на кино в Щатите от 25 август 2017.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Кирил
  2017-07-17 at 12:28

  Като видя името на Кори Юен в която и да е продукция от доста години насам, изтръпвам от безумията, които може да сътвори на екран. Вярно, човекът има принос в жанра с чудесните „Ninja in the Dragon’s den“ & „Righting Wrongs“, но повечето му скорошни проекти са омазани с прекоемрната употреба на жици, гаден разхвърлян монтаж и кадри от по 1-2 секунди. При този трейлър не забелязах някакви фрапиращи проблеми с бойните сцени, но то при такива филми обикновено показват само най-бляскавите сцени, а боклука чинно го замитат под изтривалката, докато не се изгледа целия филм. Ще видим – не съм фен на Брус Лий (намирам филмите му за доста дървени и ужасно надценени), не отричам ролята му и позицията в жанра, осъзнавам, че той е отговорен за разпространението на тези филми по света чрез участието си в The Big Boss, Enter the Dragon, Way of the Dragon, уменията му са изключителни, ако не беше си отишъл толкова рано можеше да направи още по-качествени филми – за справка документалните филми на допълнителния диск в изданието на Enter the Dragon са в пъти по-интересни от самия филм и разказва за човека, за легендата и за вече митът – Брус Лий.

  Отговор

 • Иван
  2017-07-17 at 12:50

  Няма по-голяма икона от Брус в този жанр. Филмите му за времето си са били хит. Когато човек говори и мисли за филми с бойни изкуства, първо се сеща за Брус Лий(не говоря за днешните хлапета).

  Отговор

  • Кирил
   2017-07-17 at 13:08

   Не отричам иконичния му образ, но ако не беше починал толкова рано щеше да бъде не по-различен от останалите имена в този жанр от онези години – Sammo Hung, Yuen Biao, Ti Lung, Liu Chia Liang, JImmy Wang Yu, Gordon Liu, Jackie Chan, Yuen Wah, Yuen Tak. Аз примерно не се сещам за Брус Лий, когато говоря и мисля за филми с бойни изкуства – да, той прокара пътя на другите след него, но не е единствен в това съсловие, той не е оперирал във вакуум все пак. Филмите за времето му са били хит и след смъртта му, но когато ги гледах последно преди няколко години не успях да видя нещо запомнящо се – с изключение на една-две бойни сцени (по-специално в Game of Death & Way of Dragon). Безспорно ако беше продължил житейския си път щеше да направи по-добри филми от онези дървении, но уви – съдбата е доста неблагосклонна, както и към семейството му – Брендън Лий също си отиде прекалено рано, а имаше потенциал за нещо много голямо…


  • UZUMAKI
   2017-07-17 at 13:43

   Брус Лий е велик и не заслужава толкова meh-трейлър.


 • Иван
  2017-07-17 at 14:56

  Самия факт че всички големи звезди на Холивуд се прекланят пред Брус, говори достатъчно. Безспорно ранната му кончина го издигна допълнително, същото важи и за Мерилин Монро. Това обаче не бива да омаловажава факта, че всички свързват бойните изкуства с Брус Лий. От Джеки Чан, Джет Лий и Дони Йен, та до Куентин Тарантино. А той съм чувал че ги подразбира нещата.

  Отговор

  • Кирил
   2017-07-17 at 15:57

   Няма лошо в това да му се прекланят – заслужава си го, но филмите му според мен са далеч от качествени, с изключение на бойните им сцени, където си проличава таланта на Брус Лий, отразяващо неговата персона и отношение към бойните изкуства, всичко друго е доста плачевно, в началото Холивуд го е поставял в стереотипи, което не се е отразило добре за екранния му имидж.

   Жалко наистина за ранната му кончина – с напредъка на жанра и неговот развитие през годините той можеше да постигне наистина много. Като фен на жанра ще погледна и този филм, но пак казвам името на Кори Юен ме изпълва с безпокойство що се отнася до бойните сцени, с оглед на последните му смехотворни неща, които изпляска. Ако бяха предложили на Само Хун, Дони Йен или на Юен У Пин да се погрижи за този сегмент си мисля, че нямаше да омажат чак толкова нещата, макар че и те са дънили в това отношение в кариерите си (The Medallion, Legend of the Wolf, CTHD: Sword of Destiny, Wing Chun), но не в такъв мащаб както Кори Юен.

   Дано се получи приятен филм, че останалите по историята на Брус не са цветя, като започнем с онова недоразумение с Джейсън Скот Лий и отидем до 50-те епизода на сериала с Kwok Kwan Chan – The legend of Bruce Lee, като може би само „Брус Лий – моят брат“ ми хареса донякъде предоставяйки един по-човешки и топъл поглед над личността на Брус Лий през призмата на неговия брат.


Коментирайте