Вероятно най-естествената реакция на новина за документален филм, посветен на легендата в киното Стивън Спилбърг, би била „Крайно време беше!” И кой друг да се заеме с идеята, ако не НВО – те обявиха, че се подготвя пълнометражен поглед върху половинвековната кинокариера на една от най-важните личности във филмовия свят. Премиерата ще бъде на 7 октомври, филмът ще бъде на разположение в HBO NOW, HBO GO и HBO On Demand, а амбицията е разказът да обхване целия живот и творчески път на Спилбърг.

Как става това с 30 пълнометражни филма и още над 20 късометражни и телевизионни проекти само в раздела „режисьор” – умът не ни го побира, но очевидно носителката на 10 награди „Еми” за различни документални творби Сюзан Лейси („American Masters”) има амбицията да се справи с тази непосилна задача! Тя има повече от 30 часа заснети интервюта със Спилбърг, който споделя откровения за детството си и за обсебеността си от идеята за правене на филми; за ранната му ангажираност в телевизията като „дете-чудо”, за световната известност, която го връхлита след поредица от блокбастъри, за впускането му в сериозното, драматично кино и за личните и професионални връзки с хората, които изгражда през годините… Резултатът е забележително интимен портрет, в който са комбинирани личният разказ на режисьора със задълбочен анализ на неговия творчески процес и майсторство, като се отделя специално внимание на някои характерни теми, безотказно отличаващи филмите му от всички останали…

Документалният филм е продуциран от Ема Пилдес и Джесика Левин, монтажът е възложен на Дебора Перез. Над 80 творци с различни професии в киното сядат пред режисьорката Лейси за интервюта – сред тях са Дж.Дж. Ейбрамс, Крисчън Бейл, Дрю Баримор, Кейт Бланшет, Франсис Форд Копола, Даниел Крейг, Даниел Дей-Луис, Брайън де Палма, Лора Дърн, Леонардо ДиКаприо, Ричард Драйфус, Рейф Файнс, Харисън Форд, Том Ханкс, Дъстин Хофман, Холи Хънтър, Джефри Катценбърг, Бен Кингсли, Катлийн Кенеди, Джордж Лукас, Лиъм Нийсън, Мартин Скорсезе, Опра Уинфри, Робърт Земекис… Нужно ли е да изброяваме още?!

Ясно е, че този филм се оказва повече от задължителен за всеки, независимо от това дали е киноман или просто гледа филми за развлечение, и много, ама много бихме искали да имаме шанс да го видим на голям екран – в ритуалната тъмнина на киносалона, където сме гледали всичките творби на несравнимия Стивън Спилбърг!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *