Очаровал криитици и киномани на фестивала в Сънданс, минал през Берлин, Истанбул, Сан Франциско, Трансилвания, Сидни, Сиатъл, като предстоят Единбург и Карлови Вари, един малък независим британски филм се е запътил към екраните за широко разпространение сред публиката. „God’s Own Country” е дебют за режисьора Франсис Лий и съвсем естествено действието се развива в западен Йоркшир, където се намира фамилната ферма на режисьора, в която той е роден и израсъл.

Историята проследява Джони Саксби (Джош О’Конър), млад фермер в западен Йоркшир, чиито баща заболява тежко. За работата с нужни поне още две ръце и към Джони се присъединява младият румънец Джордже (Алек Секареану). Първоначалната враждебност постепенно изчезва и дава път на нещо съвсем различно…

Струва си да хвърлите поглед към трейлъра на филма.

Ако в първия момент ви е хрумнало най-баналното сравнение, не се притеснявайте, вече някой друг го е казал и то се върти в медийното пространство – „Планината Броукбек” в Йоркшир”. Но самият режисьор признава пред „Empire”, че той харесва филма на Анг Лий.

„Това сравнение е чест за мен, но двата филма са много различни. „Планината Броукбек” разказва за определено място и време, главните герои не могат да бъдат заедно заради отношението от страна на обществото. Докато в „God’s Own Country” основният проблем е в Джони, който не е способен да приеме себе си и да сподели с околните своята идентичност.”

Въпреки традиционната ни скептичност към всеки филм, който включва звезди и цитати от ревюта в трейлъра си, независимо от това дали е малък, скромен фестивален хит или блокбастърна бомба, сме склонни да дадем шанс на тази история – най-малкото заради шума, който се вдигна в Сънданс (с награда за режисура), и защото не сме ходили в западен Йоркшир, а и надали ще ни се удаде случай да стъпим в тази далечна земя – искаме да видим колко пък толкова е диво?… Освен това да съчетаеш проблемите на работническата класа/фермери с емигрантската криза, и да предложиш тази история в след-Brexit Великобритания се изисква сериозна дързост, не мислите ли?

плакат

Очаква се „God’s Own Country” да се появи на екран в Нова Зеландия и Австралия през август, през септеември – във Великобритания и Дания, а през октомври – в Швейцария и Германия. За Щатите не се знае нищо, както и за нашата скромна територия, разбира се…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *