Кен Билър е сценарист и продуцент, който стои зад телевизионни проекти като „Star Trek: Voyager”, „Smallville” и „Perception”. Той е човекът, застанал начело тази година на „Геният” – сериалът, посветен на живота на Алберт Айнщайн. Билър е продуцентът, който се занимава и с най-малките детайли по продукцията.

Историята на Айнщайн първоначално е замислена като пълнометражен филм, но продуцентският екип решава, че сериал от 10 епизода е по-добър вариант.

„Правил съм много различни проекти до този момент – от фантастика до драма. В „Perception” с Ерик Маккормак главният герой беше отново гениален учен, който донякъде беше вдъхновен от филма „Красив ум” на Рон Хауърд. Когато се появи тази възможност да работя със самия Рон по „Геният”, бях много развълнуван. Винаги са ме впечатлявали изключително умните хора – как разсъждават те и каква е цената да имаш такъв голям мозък и да си гений. Така че този проект за мен беше много привлекателен от самото начало.”

Постепенно Кен Билър открива различните аспекти от живота на Алберт Айнщайн – историческото време, в което е живял и взаимоотношенията му с много други известни личности. Много от фактите и интересите му са в писмата, които той е пращал.

“Той е бил много емоционален, имал е силен сексуален заряд и е обичал жените. Идеите му във всяко едно отношение са неконвенционални, включително това как се държат хората един към друг в един стриктен морален код. Той е бил бунтар в много аспекти – като учен, политически и социално. Имал е много, много афери с много интересни жени.”

genius-natgeo-20170618

До колко са верни слуховете за афера с Мерилин Монро?

“Със сигурност я е познавал, когато е отишъл в Холивуд, но мисля, че е по-скоро клюка, че са имали връзка.”

А как екипът попада на Джефри Ръш за ролята на Айнщайн?

„Името на Джефри Ръш започна да циркулира като идея от самото начало. С Рон и неговият партньор Брайън Грейзър много го искахме. Той имаше интерес, но в един момент отказа. Решихме да проверим какво се случва и установихме, че като абсолютен професионалист, Джефри всъщност се притесняваше, че няма да има достатъчно време да се подготви за датите, които искахме за снимки. Разместихме нещата и в крайна сметка успяхме. Той беше единственият всъщност, който сме обмисляли и сега не мога да си представя някой друг да изиграе Айнщайн.”

А ще има ли втори сезон и кой ще бъде на фокус в него?

„Да, със сигурност! Може да не е научен гений следващия път, може да бъде музикален, но това не мога да издам все още. Ще го обявим много скоро и ще е вълнуващо, обещавам!”

В образа на „лошия” в сериала, най-големият враг на Айнщайн – д-р Филип Ленърд влиза ирландският актьор Майкъл Макелътън. Той доби световна слава с образа си на Рууз Болтън в хитовия сериал „Игра на тронове”, където е популярен с особената си жестокост. За ролята на Ленърд, Майкъл е променен до неузнаваемост на моменти, тъй като той трябва да пресъздаде героя си в периода на 50 години. Продуцентът Кен Билър вече ми е показал на телефона си промяната по лицето на Майкъл във всеки един етап, но сега е ред и на самия актьор да сподели как се е чувствал.

“Говорихме си с Кен по телефона и той ми описа връзката на моя герой с Айнщайн като тази на Салиери и Моцарт и това беше достатъчно! Той продължи да ми разказва, но ме беше спечелил. Не бях чувал дотогава за Филип Ленърд като повечето хора, а той е бил доста сложна личност. Беше толкова предизвикателно да изглеждам като него, аз съм един от малкото актьори, който играе героя си във всички възрасти – от 30 до 80 годишен.”

А как се чувстваш като се видиш на такава възраст?

„Като се видях на 75 години, беше добре, приличах на баща си. 80 ме изплаши, много години са това. Но е изключително да се видиш напред във времето. Мисля, че тепърва ще чувате много за нашата гримьорка Давина. Не съм преигравал с типичните белези на възрастта в поведението, тъй като той е бил много силен мъж. Той е работил почти до последно в живота си, умира на 82 години, но поддържа битките си – като учен и политическите си убеждения.”

michael-mcelhatton-genius-20170618

Как се играе герой, който се храни от толкова много негативни емоции?

“Доста е приятно всъщност, защото е интересен процес. Той е бил наистина гениален, но злобата и завистта му към Айнщайн, както и силният му антисемитизъм го изяждат отвътре. Това е много трагично и като актьор трябва да намериш доброто в един такъв човек.”

До колко е напрежение да играеш истинска личност?

“Ако е много познат като Айнщайн е по-сериозно предизвикателство. Аз имах повече свобода, защото за Ленърд няма много информация, разполагах предимно с няколко снимки.”

Ако можеше да си избереш свят, в който да живееш къде би отишъл в този на “Геният” или на „Игра на тронове”?

“Не знам, мисля че в „Игра на тронове” би било опасно да живея, така че „Геният”. Дори да съм богат в света на първия и да имам замък, пак няма да се оправя!”

Актьорът участва в няколко големи заглавия тази година като „The Zookeeper’s Wife” заедно с Джесика Частейн, дългоочакваният „Лигата на справедливостта”, както и роли до Джъд Лоу и Чарли Хънъм в „Крал Артур: Легенда за меча” и до Пиърс Броснан и Джеки Чан в „Чужденецът”.

Кое е най-якото умение или акцент, които си усвоявал за роля?

„В „Чужденецът“ трябваше да изпълнявам каскади с Джаки Чан и беше много интересно и различно. Денят ти започва уникално, когато трябва да удариш стена няколко пъти рано сутрин и да те хвърлят по гръб на пода. Много бих искал да участвам в романтична комедия някой ден, ти виждаш ли ме в такава!” Да. “Ако видиш продуценти наоколо, кажи им!”

А извън киното какво правиш?

„Живея в Ирландия, често карам колело и имам десетгодишна дъщеря, която уплътнява времето ми.”

Двучасовият финал на първи сезон на “Геният” е тази вечер по National Geographic.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *