Катрин Бигълоу е режисьор, който не може да бъде спряна – независимо от темата на всеки следващ филм. Вероятно повечето от колегите й в тази трудна, авторска професия се съобразяват с изискванията на продуцентските компании за възвръщаемост на усилията, които се влагат в подготвяните проекти, и правят филми, които ще бъдат подходящи и приятни за възможно най-голям кръг публика. Не и Бигълоу – когато открие важна тема, колкото и разтърсваща да е реалността, тя е готова да я преврне в художествен образ. За да се запази за бъдните поколения, може би да послужи като памет в името на предотвратяване на повторението на подобни събития…

Annapurna Pictures предлагат на вниманието ни нов трейлър на трилъра „Detroit” – филм, пресъздаващ реални събития, свързани с „бунтовете” в града през 1967 година – разрушителен граждански сблъсък, който възпламенява наатрупалото се напрежение между многобройното афроамериканско население и полицейските сили, в които доминира… бялата раса.

Това е първият филм, който се разпространява самостоятелно от Annapurna Pictures, след като продуцираха „The Master” и „Foxcatcher”, и доказва смелостта им да се доверяват безпрекословно на талантлив творец като Бигълоу. Супер-доволни сме, че виждаме Джон Бойега в истински драматично действие. Макар част от кадрите да са вече познати, взаимоотношенията между ченгетата, които е явяват своеобразна „рамка” на трейлъра, са повече от красноречиви и генерират завидно напрежение. Част от маркетинговия подход за подготовка на публиката за този филм е и още едно видео, в което виждаме част от истинските участници в събитията от ’67 година.

Тя е безстрастна, безпощадна и решена да представи голата истина на света, защото всяка рана се лекува само ако се издълбае до кокал цялата гной, насъбрала се в нея – от премълчаване, от пренебрегване на фактите, от потулване на реалността. Ще си позволим да припомним историческите събития – като резултат от инцидента на 23 юли 1967, когато полицията нахлува в нелицензиран бар в мотел „Algiers” и убива няколко афроамериканци, напрежението в града ескалира неимоверно, а губернатор Джордж Ромни нарежда на армейската национална стража от Мичиган да навлезе в Детройт, като президентът Линдън Джонсън също изпраща две дивизии. Оказва се, че вследствие сблъсъците в града в рамките на пет дни жертвите са на брой 43, ранените са над 1200 души и повече от 2000 сгради са разрушени.

Detroit” ще бъде силна социално-политическа драма, която всички киноспециалисти очакват с голям интерес, разбира се – и заради майсторката Бигълоу, която „командва парада”.

В актьорския екип са още Антъни Маки, Уил Поултър, Крис Чалк, Нейтън Дейвис-младши, Кейтлин Дийвър, Остин Хибърт, Джоузеф Дейвид-Джоунс, Малкълм Дейвид Кели, Джон Кразински, Джейкъб Латимор, Джейсън Мичъл, Хана Мъри, Бен О’Тул, Джак Рейнър, Джеръми Стронг и др.

Премиерата на филма е на 4 август 2017 – 50 години след трагичните събития в Детройт…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *