happy-end-henke-20170504
Михаел Ханеке и Матиийо Касовиц

Ако се обърне внимание на факта, че и двата последни филма на Михаел Ханеке – „Бялата лента” и „Любов” получиха най-престижното фестивално отличие в Кан – „Златната Палма”, съответно през 2009 и 2012, може би е логично всички останали режисьори в основната конкурсна програма да се чувстват малко притеснени. Защото 75 годишният майстор (между другото, тук може прочетете скорошното ни ревю за шедьовъра му „Пианистката”) представя там най-новия си филм „Happy End”, в който е заложил на изключителен актьорски екип.

happy-end-firs-look-20170504

В привидно спокойната, слънчева крайморска обстановка, край празнично подредена маса откриваме легендарния Жан-Луи Трентинян и изключителната Изабел Юпер (два елемента от перфектното трио в предишния филм на Ханеке „Любов”), както и Матиийо Касовиц (когото не сме засичали на екран мнооого отдавна), Лаура Верлинден, както и Тоби Джоунс.

Историята в „Happy End” се развива в пристанищния град Кале – разказ за драматичните обрати в едно семейство на фона на кризата с бежанците в Европа. Лаконична и (до голяма степен) изчерпателна анотация в рамките на едно изречение – за момента е необходимо да се задоволим само с това, но само след около две седмици ще стане ясно какви чувства ще събуди у жури и публика този сюжет, в интерпретацията на превъзходни актьори и под майсторската режисьорска „палка” на Михаел Ханеке.

Юбилейното, 70-о издание на фестивала в Кан стартира на 17 май, а с Педро Алмодовар начело на журито в основния конкурс винаги могат да се очакват изненади…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *