Крайно време беше за демонстрация! Без документиране на бунтовния френски дух от средата на миналия век няма как да се създаде достоверен портрет на един от най-самобитните френски творци, неотделима част и един от лидерите на „Френската нова вълна”, която променя принципите за създаване на киноразказа и превъзпитава възприятията на публиката. Идеята да се направи биографичен филм за вечно шантавия Жан-Люк Годар е свръх-амбициозно начинание, но Мишел Азнависиус („Артистът”) очевидно няма притеснения – нещо повече, очаква да види реакциите към филма си „Redoubtable” в официалната конкурсна програма на Кан.

Очевидно за Азнависиус е от значение да запази колкото се може по-дълго образа на Годар от (по-пълно) разкритие – и продължава със секундните мърморения на Луи Гарел, този път застанал начело на бунтовно младежко множество. Любопитното в случая е избора на сцената – с особено чувство за хумор, един от „другарите” на Годар през смях задава въпроса „Кой го е грижа за Кан? При всичко останало, което се случва…” Надали случайно пускаш подобен трейлър, при положение, че твоя (същият този) филм е избран за представяне именно в Кан, при това непосредствено след президентски избори във Франция, които (особено тази година) разбунват духовете на обществото!

Redoubtable” изглежда като интересна провокация и искрено се надяваме да премахне неприятното усещане от предишния филм на Азнависиус „The Search”. Припомняме накратко и обещанието за сюжет – разказът е за любовната история между Жан-Люк Годар (Луи Гарел) и Ан Вяземски (Стейси Мартин), която се случва в далечната 1967, по време на снимките на драматичната комедия с политически привкус „La Chinoise”.

Стискаме му палци на Азнависиус – да не го „посекат” критиците в Кан. Кой знае – може пък вместо да му извадят очите, да изпишат вежди?!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *