Емили Уотсън (снимка Йън Смитърс )
Емили Уотсън (снимка Йън Смитърс )

Тя е британска актриса, чиято звезда изгрява във филма на провокативния Ларс Фон Триер – „Порейки вълните”. Там Емили Уотсън играе съпругата на парализиран мъж, който я подканва да намери друг партньор в живота си. Филмът привлича вниманието на света към нея и ѝ носи номинация за „Оскар” – чакана награда, след като през годините се е борила да бъде приета като актриса. В един от следващите си проекти играе любимата на Даниел Дей Луис в „Боксьорът” и той утвърждава статута ѝ на звезда. Втората ѝ номинация за „Оскар” идва с ролята на челистката Жаклин Дю Пре в „Хилари и Джаки”. Сред другите ѝ популярни заглавия са „Госфорд парк”, „Punch-Drunk Love”(„Гроги от любов”) на Пол Томас Андерсън, „Червеният дракон” от поредицата за Ханибъл Лектър и „Еквилибриум” с Крисчън Бейл. В „Крадецът на книги” и „Животът и смъртта на Питър Селърс” играе съпруга на Джефри Ръш. Последното ѝ участие е в телевизионен сериал от десет епизода,  посветен на живота на Алберт Айнщайн – „Геният”. Той отново я прави екранна половинка на Ръш, тъй като той е в ролята на брилянтния учен, а тя играе втората му съпруга Елза. Освен разказ за ума на Айнщайн, проектът проследява и личните му борби – отношенията му с жените и двата му брака.

В истинския живот е омъжена за актьора Джак Уотърс, с когото имат две деца. Често я бъркат като име с актрисата Ема Уотсън и Емили споделя, че никога не коригира тази грешка, защото е страхотно да я мислят за 21-годишната красавица.

В рамките на 24 часа се срещаме три пъти. Тя е леко настинала и бързо се изморява на представянето на сериала на червения килим, но на следващия ден е готова да отговори на всички въпроси.

Как се чувстваш?

Ужасна настинка ме тормози, но вече съм по-добре.

Как се подготви за ролята на Елза Айнщайн?

Прочетох една много дебела книга, която беше наистина много интересна. Беше ми любопитно да науча всичко за младостта на Айнщайн и това как той е отхвърлял и отричал всичко. Не е позволявал на никой да му налага мнението си, а е искал сам да си вади заключения. И това наистина е впечатляващо. Преди да участвам в сериала не знаех много за него, освен че стои зад Теорията на относителността. Нищо не знаех за това, че двамата с Елза е трябвало да напуснат Берлин, че почти са им отказали визи за САЩ и това, което после им се случва, когато успяват да стигнат там. Има сцени дори как Алберт вечеря с американския президент. А мястото на Елза в живота му е много специално. Те са имали романтична връзка единствено в самото начало. Впоследствие той се отдава на множество афери с други жени. Те са били по-скоро партньори, освен това са първи братовчеди и са много свързани на всякакво ниво. Тя смята, че е нейна отговорност да предпазва този велик мозък и настоява да се махнат от Германия. В много отношения той е като дете, което е фантастично за работата му на учен, но му пречи да действа като възрастен в други ситуации.

В първи епизод на сериала той дори кани асистентката си, която му е любовница, да се нанесе да живее при тях.

Той не признава нормални правила в нито едно отношение. Алберт разсъждава, че когато иска да направи нещо, защо не. Цял живот се учи да мисли по този начин и добре, че е така, защото никога нямаше да постигне откритията си в науката. Но след това има проблем, когато се опитва да го приложи във всичко в живота си.

А какво най-много ти хареса в Елза?

Това, което много ме забавляваше през цялото време, беше колко много са си приличали двамата, дори външно. Тя е била много интелигентна и е разбирала статута му на звезда. Осъзнавала е, че това, което той говори и прави, е важно и може да бъде опасно. Тя не точно е приемала изневерите му, но всъщност това е уговорка, която работи за всички. Не е стандартна, но е тяхна. Когато е чувствала, че не я уважава, винаги му е напомняла, че тя е неговият партньор и заслужава уважението му. Но тя винаги е знаела, че има отговорна и специална задача да го пази.

А предизвикателство ли е да играете мъж и жена с Джефри за трети път, как го правите по-различно?

Не е нужно да е по-различно. Ние имаме вече изградена зона на комфорт и можем да сме още по-креативни около нея.

Какви са основните предизвикателства да играеш истинска личност, ти имаш опит в това отношение?

Има си положителни и отрицателни страни. Можеш да ползваш истинската личност за подготовка, имаш информацията. Много е трудно, ако човекът, който играеш, е жив и станете близки. А трябва да запазиш умението си да бъдеш обективен. От друга страна, когато играеш някой, който не е истински, можеш да направиш всичко с него и да се пазариш със сценаристите какво може и не може да има в историята.

Какво ти предстои сега?

Нищо засега, ще видим.

Има ли героини, които остават с теб по-дълго от други?

Да, мисля, че когато снимаш нещо по-емоционално, няма как да не стане така. Тогава правиш повече дубли и цялото изтощение и чувство остава с теб по-дълго.

А има ли момент, в който знаеш, докато снимаш филм, че ще стане много успешен?

Знаеш, когато ще бъде ужасен! Но понякога, когато имаш хубаво чувство за някоя история, тя не се приема толкова добре. Има толкова много време до момента, в който аз завърша своята работа и докато го видим на екрана. Не можеш да прецениш.

Ако можеше да избереш да бъдеш някоя от героините си, коя би била тя?

Много хубав въпрос! Но не знам, много от героините ми преживяват ужасни неща и не съм сигурна, че това са ситуации, които си заслужават да се преживеят отново. Винаги избирам героини, които са по-интересни от мен самата и това е истинска привилегия. Всъщност бих била Лена Ленард от „Punch-Drunk Love”, тя се урежда с прекрасен живот накрая. Както и Елси от „Госфорд парк”. В момента е много интересно да бъдеш част от телевизионните сериали, особено за жена на моята възраст. Аз играя много майки! След като минеш 32 години, е много трудно да си в главната роля на филм, ако си жена.

Има ли режисьори, с които би искала да работиш?

Много са, има страхотни филми в момента. Деймиън Шазел смятам, че е страхотен, и бих искала да работя с Пол Томас Андерсън отново.

А ти кои сериали гледаш?

“Къща от карти”!

Какви истории би искала да показваш?

За сложни взаимоотношения между възрастни хора, жени на моята възраст. Не само защото аз съм такава, а защото е време това да се случи. И се надявам, че се случва.

Как реагират децата ти, когато те гледат като нечия друга майка?

Не са убедени, че им харесва! Но аз се опитвам да държа двата си свята отделно един от друг.

Очаквайте ни с още интервюта с творческия екип на „Геният”, сред които Майкъл Макелътън, Саманта Коули, Джони Флин и продуцента Кен Билър.

Геният” се излъчва всяка неделя от 21:55 по National Geographic. А

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Разговорът на „ти“ е признак за лош вкус… освен ако не са лични приятелки и си говорят край басейна.