Туин Пийкс – сезон 3, епизод 3

от на 2017-05-23
 

За разлика от първите два епизода, в които смущаващите сцени и необяснимите убийства преобладаваха, третият сякаш залита към класическата атсмосфера на Туин Пийкс. Епизодът започна с падащия в необятния космос Дейл Купър, който накрая се озова на ново, абсолютно непознато място. По време на сюрреалистичния си полет през времепространството срещна няма и сляпа жена, която го изведе на платформа насред всемира. Малко след това беше електрифицирана и залитна в бездната, откъдето секунда по-късно се появи гигантската глава-привидение на майор Гарланд Бригс, която спомена „Синя роза“. Последното е повтарящ се символ в митологията на сериала, който в случая беше препратка към началото на „Огън, следвай ме“, където федерален агент Чет Дезмънд, разследващ смъртта на Тереза Банкс, отказа да даде обяснение какво символизира въпросната Синя роза, която беше част от загадката. Всъщност, най-популярното значение на този несъществуващ вид роза гласи: мъчително видение, което не може да бъде обяснено, мистерия, която не може да бъде напълно разкрита. И това е то!

Образът на мъдрия сляп човек, изпълзял директно от кошмарите на Линч

Образът на мъдрия сляп човек, изпълзял директно от кошмарите на Линч

Купър най-сетне успя да се измъкне от Черната ложа посредством електричеството, за което по-рано стана въпрос, че е ключово за движението на „духовете“ от ложата. Мрачната фантазия, на която станахме свидетели в тези първи 20 минути от епизода напомняше на необяснимия свят, който режисьорът създаде още в дебютния си „Гумена глава“. Разбира се, влиянието на цялата филмография на Линч върху новия сезон е осезаемо, но най-отчетливо е връщането към първия пълнометражен филм в кариерата му. Накъсаният монтаж и зловещия звуковия дизайн отново допринесоха за въздействието на сцената, в края на която тялото на Купър се материализира през свободен контакт в празна стая. Измъкването му очаквано не остана без последствия, от които следват няколко интересни въпроса. Колко двойника има агент Купър? Мъжът с една ръка обясни на невменяемия Дъги Джоунс, че

„Някой те е произвел с цел, но мисля, че сега тя е изпълнена“

Веднага след което с тялото на последния се случиха неща, за чието описание ще ми е нужен цял параграф. Изглеждаше обаче, че Дъги и Черният Купър бяха призовани в ложата по едно и също време, но Боб явно има представа как да избягва влиянието ѝ. Оттук и вторият неразкрит въпрос – какви са активните закони в ложата и как е възможно да бъдат заобикаляни? От видяното дотук оставам с впечатление, че просто трябва да задържиш повърнята си по-дълго от другия призован.

На изтръпналата ръка на Дъги видяхме още зеления пръстен със символа от Пещерата на Совите, който в „Огън, следвай ме“ предпазваше Лора от способността на Боб да се вселява в тялото ѝ. Този артефакт отново е в Черната ложа, така че можем да се оглеждаме за следващия му носител.

Donut disturb!

Donut disturb!

Втората половина беше условно разделена на три части и представляваше обръщането към по-лековатия тон на сериала, който всички искахме да видим. Дейвид Линч най-сетне се смили над настръхналите ни от ужас и объркване уши. Завърналият се от 25-годишна одисея из непознати, извънземни селения агент Купър трябваше да се справя с проститутка, която го откара право в сърцето на Лас Вегас и го остави да печели джакпоти до насита. Неспособността му да говори и абсолютната загуба на ориентация бяха колкото сюжетно оправдани, толкова и смешни за гледане, а не ми се вярва, че ситният пламък, който го насочваше към печелившите ротативки ще има голямо значение за бъдещите събития, но нека все пак не го изтриваме напълно от мислите си – 33 епизода от сериала и още нямаме друга опора, освен Гиганта, когато говорим за Бялата ложа.

Любимият ми момент от трети епизод със сигурност беше в полицейския участък на Туин Пийкс, където насред мързеливия следобед заместник шериф Хоук, заедно с Анди и Луси се опитваха да разрешат мистерията на липсващото шоколадово зайче. Ако това не беше култовата класическа сцена за сериала, която всички не знаехме, че очакваме, то аз съм мексиканска чихуахуа!

Другата подобна сцена имаше продължителност от точно 119 секунди и показа доктор Лорънс Джакоби, който пръска със спрей закупените още в първи епизод лопати. На този етап нямаме улики, на които да се уповем и да разгадаем неговата мистерия, но може би просто застаряващият психолог и езотерик си е намерил прилично хоби, каквото всеки достоен човек би следвало да има. Интересно е обаче дали част от старите герои, като споменатия вече Джакоби, както и появилите се за кратко в първи епизод Бенджамин Хорн и брат му, които проведоха разговор за качествата и различните наименования на амстердамската марихуана… дали тяхната поява няма да е само с развлекателна цел в новия сезон? Предстои да видим какво са им отредили сънищата.

“Perfect, I’ve been dying to see mount Rushmore!”

“Perfect, I’ve been dying to see mount Rushmore!”

В края на епизода се случи нещо невиждано преди в сериала. Макар федералните агенти винаги да са били основна съставка в света на Туин Пийкс, никога не бяхме попадали на тяхна официална оперативка. (В „Огън, следвай ме“ за кратко виждаме офиса на инспектор Гордън, малко преди изчезването на Филип Джефрис). Тук станахме свидетели на безпрецедентното партньорство между Албърт и Гордън Коул. Мисълта за преждевременната кончина на Мигел Ферер навява тъга, която бързо се изтрива при вида на брилянтното му въплъщение, а Дейвид Линч запраща всяка реплика във въздуха с такъв ентусиазъм, че е невъзможно да не откликнеш насреща му с чистосърдечен смях. Отново тук станахме свидетели и на въвеждането на нова героиня – Тамара Престън. Тя е извънредно интелигентния специален агент, самостоятелно провел разследването на досието, което представлява „Тайната история на Туин Пийкс“. С нейното име са подписани и обяснителните бележки, които спохождат цялата книга и следователно знае повече, отколкото изглежда.

Няма да навлизам в подробности относно значението на портрета на Кафка, който се виждаше в офиса на Гордън, нито за атомната бомба зад бюрото му, но е важно да отчетем тези влияния, както и една скромна тривиа, която ще визуализирам по-долу.

Ако пуснем три черни линии през щатите, в които до момента се развиват успроедно действията, ще получим нещо, подозрително напомнящо на Бермудския триъгълник и за нездравословния интерес, който Фрост и Линч проявяват към символизма на формата.
USA
Гледайте новите епизоди на „Туин Пийкс“ всеки понеделник от 23.00 часа по НВО.

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2017-05-23 at 13:54

  Според мен лопатите не са това, което са :)

  По-сериозно: на мен пък ми е интересно коя или какво е „майката“, която тропаше на вратата, преди босият Купър да се шмугне през контакта (в 2:53, както предрече дървото. Което навежда на мисълта – дали и 430 не е също часът 4:30)? Въпроси, въпроси… на които сигурно само mr. Jackpots може да открие отговорите.

  Отговор

  • 2017-05-23 at 14:00

   Да, този момент с майката поне при мен не отключи асоциация с нещо предходно. По-интересно ми е какво представляваше тази кутия в средата на нищото. Дано видим още от нея. А манията на Марк Фрост с числата си е типична за сериала и това си пролича доста в третия епизод :)
   Mr. Jackpots е велик 😀


 • 2017-05-23 at 14:45

  Кафка се усети още в предишния епизод с онзи, дето го бутнаха зад решетките

  Отговор

 • я
  2017-05-24 at 00:22

  браво на автора. надявам се че ще продължи до края на сезона.

  Отговор

 • sandre
  2017-05-26 at 11:04

  На контакта преди сляпата жена да се електрифицира пишеше ’15’, а след това ‘3’.

  Отговор

  • penzata
   2017-05-26 at 11:36

   Така е.
   Една и съща жена, но въпреки това различна, когато имаше ток и след като го спря.
   Един и същ допългангер на Купър, но различни: дългокосия и Дъги.
   Така и с 15 и 3. И двете могат да се разглеждат като час: и 15, и 3, е три часа, но пак са различни. И вместо Куп да мине през машината, на която пише 15 и да отиде при дългокосия Куп, през запалката, отиде през 3 при Дъги. Заради това е и произведен: БОБ да не се върне в ложата, да останат и двамата в света и някой от тях (както каза Джерард) трябва да умре.


 • 2017-05-29 at 23:40

  Жорка, сори, че ще нараня чувствата ти, ама тоя сериал е малоумен 😀

  Отговор

  • 2017-06-06 at 16:38

   Ти нараняваш чувствата ми, пък аз ще се погрижа за твоя скротум 😛


Коментирайте