Премиерата на „In The Fade” на един от най-любимите ни режисьори – Фатих Акин, беше преди няколко дни в официалния конкурс на Кан. Никак не е случайно, че Даян Крюгер, която се появява (изненадващо) в първия немскоезичен филм в кариерата си, вчера беше удостоена с наградата за най-добра актриса – от кадрите, които виждаме в трейлъра, сме убедени, че този режисьор е способен на чудеса с актьори от всякакъв калибър (само си спомнете „Сбогом, Берлин”, който гледахме преди два месеца на София Филм Фест…).

Героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”.

Фатих Акин споделя пред Variety, че за него „In The Fade” е изключително личен филм.

„По някакъв начин аз се оказвам в групата на „другите” в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – по някакъв начин се оказвам сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше там като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…”

In The Fade” дебютира в Кан на 26 май, след двайсетина дни ще бъде показан и на фестивала в Сидни, а през ноември ще се появи на кино Германия; остава да си пожелаем силно да дойде ден, в който да имаме шанс да го видим на голям екран и у нас.

За финал вижте и официалния постер.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *