Вече сте информирани, че предстои възраждане на интереса към миналото на тениса – очаква се историята Кинг и Ригс в „Battle Of The Sexes” да събуди любопитство у доста зрители, но ни се струва, че значително по-многобройна ще бъде публиката за „Borg vs McEnroe”, просто защото популярността на двамата супер-шампиони е много по-голяма. Пък и сме сигурни, че няколко поколения почитатели на тази игра ще се изкефят да видят на кино прословутото съперничество между „Огъня и леда”. Първият трейлър ни среща с главните герои – Бьорн Борг и Джон Макенроу.

Известно е, че двубоят между Борг и Макенроу през 1980 година на финала на Уимбълдън, е осмата от общо 14 срещи между двамата – американският тенисист за първи път достига до финал, но е победен от силния и сигурен швед. Първата среща помежду им е през 1978 в Стокхолм, където Макенроу взима превес; през 1979 година двамата играят в Ричмънд, Ню Орлеанс, Ротердам, Далас, Торонто и Ню Йорк, а резултатът е 4 победи на Борг срещу две спечелени срещи за Макенроу. След финала в Уимбълдън пътищата на двамата уникални майстори на тениса се пресичат още 6 пъти и общият резултат от всичките им съперничества, на кортове с всякакъв терен по цял свят, е равен – всеки от тях има по седем победи срещу другия. Интересен факт, свързан с първия им двубой за 1980 година, е петата поредна титла Уимбълдън, която печели Борг, а тази среща често е коментирана като най-добрия финал на британския тенис турнир, игран някога (вече сравняван с финала между Федерер и Надал през 2008).

И след тези статистически детайли е време да обърнем внимание на филмовия проект – „Borg vs McEnroe” е режисьорски дебют на датския документалист и телевизионер Янус Метц Педерсен. В главните роли влизат Сверир Гуднасон и Шая Лебоф, мярка се и Стелан Скарсгард като (сигурно) треньора на Борг и очевидно този трейлър е посветен (най-вече) на шведския тенисист. Нищо чудно след известно време да видим следващо видео, в което фокусът да се измести към Макенроу. Ето какво гласи официалният синопсис:

Borg vs McEnroe” е филм за една от най-големите световни икони Бьорн Борг и неговия най-сериозен противник, младия и талантлив Джон Макенроу, както и за легендарния им дуел по време на финала на турнира Уимбълдън през 1980 година. Това е история за двама мъже, които се превръщат в легенди, и за цената, която трябва да платят…

плакат плакат

Borg vs McEnroe в момента е във фаза пост-продукция – премиерата му предстои на 8 септември в Норвегия, от 15 септември ще може да бъде видян от публиката в Швеция, а от 22 септември е по кината на Великобритания. Все още няма информация за щатски дистрибутор, както и за „обиколка” по есенни фестивали, но тези факти (вероятно) подлежат на промяна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *