Никакъв смисъл няма да се опитваме да сравняваме кой легендарен частен детектив е по-култов или по-обичан от другите. Знаем със сигурност, че цели поколения са очаровани от творбите на уникалния Реймънд Чандлър и от едно от „чадата”му, Филип Марлоу. Чудихме се дълго дали да ви причиняваме това, но след като ние сме прочели новината – няма да е честно да си се тюхкаме над нея редакционно, по-добре да споделим удивлението (и дълбокото си недоверие)… Защото както си спомняме (къде – отчетливо, къде – мъгляво) превъплъщенията на Хъмфри Богарт, Елиът Гулд и Робърт Мичъм, така сме наясно, че Лиъм Нийсън не е най-добрият избор да се вдъхне нов живот на този култов персонаж.

Сценарият на подготвяния „Marlowe” е дело на автора на „От другата странаУилям Монахан – той адаптира романа от 2014 година на Бенджамин Блек, дръзнал да напише ново приключение за Марлоу, при това се говори, че критиката го е приела добре… Ето какво гласи синопсиса на книгата:

Беше един от онези летни следобеди в четвъртък, когато започваш да се чудиш дали земята е спряла да се върти…” Това е началото на новия роман с участието на Филип Марлооу – да, същия Филип Марлоу. Продължавайки делото на Реймънд Чандлър, Бенджамин Блек върна живота на Марлоу, за да го потопи в ново приключение из мръсните улици на Бей Сити, Калифорния. Действието се развива в началото на 50-те години, Марлоу е неспокоен и самотен както винаги, а бизнесът е в застой. Точно тогава се появява нов клиент: тя е руса, красива, скъпо облечена и иска Марлоу да открие бившия й любовник. Почти незабавно Марлоу разбира, че изчезването на мъжа е просто първото от поредица озадачаващи събития и съвсем скоро детективът ще се окаже забъркан в сериозни проблеми с една от най-богатите и безскрупулни фамилии в града…

Все още няма информация кой ще режисира новия „Marlowe” – има вероятност Монахан да пожелае да „встъпи в длъжност”, обаче досегашният му опит с „London Boulevard” и „Mojave” може да се се окаже достатъчно добра атестация. Интересно ни е вие какво мислите за решението Нийсън да влезе в ролята на Марлоу – изхабен ли е като актьор, особено след поредицата „Твърде лично”, или напротив – можем да очакваме изненади?!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

  1. Забравяте и великолепния актьор Пауърс Бут от 80-те години. Гледал съм го навремето, нищо че е за телевизията (бяха сериали), но са много добре направени.

  2. Много, много ми е скъп Марлоу и wtf! Лиъм Нийсън – не! „Изхабен“ не знам дали е точната дума, но неподходящ със сигурност. Оскар Айзък би ми стоял добре. В A most violent year се видя, че един по-ретро стил му стои добре. И за мен има достатъчно лична харизма да го изнесе. Със сигурност има и други подходящи, за него се сещам най-напред. Оф, чак ми стана страшно за тоя филм…Какъв Нийсън, бошкей!

  3. Аз Оскар Айзък нещо не го харесвам особено. Според мен Клайв Оуен щеше да е удачен избор.

    1. Ммда, една идея по-добре 🙂 И е по-магнетичен за мацките 😀

  4. Баси кефа. Онзи ден приключих романа (и, да, Банвил се е справил блестящо; какво друго да се очаква от такъв огромен стилист и писател като него 🙂 ) и се зачудих, от колко отдавна Холивуд не е посягал към Марлоу и няма ли да екранизират Блондинката и, бам, ето ти новината.
    Такива миниатюрни съвпадения винаги са ме радвали.

    Страшно харесвам Марлоу на Елиът Гулд, може би, защото съм си го представял по подобен начин.

    Нийсън не знам колко е „изчерпан“, но определено изглежда изморен, точно какъвто е Марлоу в Блондинката. Великолепен актьор е и, ако последните дузина филми, в които участва, не са го вкарали в „по-течението“ русло, в което доста актьори се удавиха, би бил удачен избор да се намъкне в прашните, вечно стягащи обувки на чандлъровия детектив; пък и за реабилитация на кариерата му.

    Страхотна новина. Благодаря на Svetly и Операцията. Оправихте ми махмурлийския ден. 🙂

    1. Моля, за нас е удоволствие 🙂
      Като се замисля, май и аз съм си представяла, че Брус Уилис може да е подходящ, Клайв Оуен също би бил интересен избор, но сякаш най-много бих искала да видя в тази роля Патрик Уилсън…

  5. Лиъм Нийсън се превърна в жанров актьор и то в кофти жанр- екшъни втора категория в които играе някаква ърбан версия на Сегал…
    Марлоу е с визия на похабен красавец, въпреки, че Чандлър не е дал конкретни физически характеристики (освен онези от „Дългото сбогуване“ в което описват физическите му белези в ареста)… за визията му по скоро говорят диалозите в които жените го описват.. И не, Лиъм Нийсън- НЕ! По добре Идрис Елба… 🙂 🙂 : )

    Апропо, не харесвам почти нито един от холивудските прочити на Марлоу до сега. Може би с леки изключения на Пауърс Бут. Като визия да, но като актьор-не.

    Винаги съм мислил, че Брус Уилис е най подходящия за тази роля, но с годините вече му личат. Ако до 2020 не го изиграе, кога?

    1. Обаче Марлоу не е нито тромав, нито едър. 🙂

  6. Знам, че възприятието и „дописването“ на една книга в процеса на нейното четене е много индивидуален процес и всеки си изгражда собствена визия за любимия литературен герой (какъвто Марлоу ми е). Having said that, нито един от екранните образи на Марлоу не се доближава дори на йота до моята представа за него – като Джеймс Каан ми е дори откровено отблъскващ Марлоу. Нула от търсената харизма! Лиъм Нийсън също по никакъв начин не го виждам в ролята.