Ако кажем, че Стивън Кинг в момента е на върха, ще е малко. Негови произведения отдавна вдъхновяват класики в киното, каквито са „Сияние“ и „Изкуплението Шоушенк“, но към днешна дата става все по-трудно да се проследят всички подготвяни адаптации. Работата по „Тъмната кула” напредва, с нетърпение очакваме римейка на „То“, Джей Джей Ейбрамс подготвя антологията „Castle Rock”, вдъхновена от романите на Кинг, а „Netflix” работят по екранизация на „Играта на Джералд”. А, да не забравим и скорошния трейлър за телевизионната адаптация на новелата „Мъглата”.

Към всички изброени (и вероятно някой пропуснат) сега се присъединява и римейк на „Подпалвачката“, чиято оригинална версия от 1984 година е с участието на Дрю Баримор и Джордж Скот. Романът е от ранните творби на Кинг и един от първите му опити за смесване на научна фантастика с хорър (подобно на „Сблъсък“). Заглавието е препратка към малко момиче, Чарли Макджий, което развива пирокинетични способности в резултат на правителствени експерименти, в които са участвали родителите ѝ преди тя да се роди. Правителствената агенция, оглавяваща тези експерименти, се нарича „Арсенала“ и изпраща убиец да я издири и върне обратно, за да се възползва от силите ѝ.

Въпреки че не е сред изключителните романи на Кинг, „Подпалвачката“ (публикувана след „Мъртвата зона“ и преди „Куджо“) е поравно научно-фантастичен трилър и хорър зрелище, което има всички предпоставки за интересен жанров филм. Но не бързаме да се обнадеждаваме, за разлика от продуцентите от Blumhouse, които тази година вече имат успешни хоръри – „На парчета“ на М. Найт Шамалан и „Get Out” на Джордан Пийл, – но явно са решили да възложат сценария на Акива Голдсман.

Ако не се сещате кой е той, позволете да ви припомним някои от филмите във филмографията му: „Изгубени в космоса“, „Батман и Робин“, „Шифърът на Леонардо“, катастрофалния „Зимна приказка в Ню Йорк“ и миналогодишното умопомрачение „Петата вълна“. Разбира се, той е сценаристът (и носител на „Оскар“) на „Красив ум“, но той се е случил толкова отдавна, че предпочитаме някой друг да се беше заел.

Ще ви държим в течение, ако изникнат бъдещи новини около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Супер. Преди няколко месеца прочетох книгата и е 2-3 пъти по-добра от филма. Дано новата версия се придържа към книгата.

    1. На мен „Подпалвачката“ ми е една от книгите на Кинг, които винаги забравям да спомена като стане дума за него, така че не виждам за какво да се ентусиазирам.