Станете режисьор в Холивуд с Jameson First Shot

от на 2017-04-13
 

jfs-thumbnail-for-AV

Имате страхотна филмова история за разказване, но нямате възможност да я реализирате в достоен за потенциала ѝ мащаб? Не се терзайте, защото идва новото издание на световния конкурс Jameson First Shot, който дава възможност на победителите да отидат в Холивуд и да заснемат идеята си с подкрепата на продуцента Дейна Брунети („Социалната мрежа”, „Капитан Филипс”) и актьора Доминик Уест („The Wire”, „300”).

Jameson First Shot се провежда за шеста поредна година, като досегашните печеливши са работили с имена от ранга на Кевин Спейси, Уилям Дефо, Ума Търман, Ейдриън Броуди и Маги Джиленхол. В българските уъркшопове, целящи да подготвят талантите, се включиха големият режисьор Иржи Менцел и известният холандски писател Арнон Грюнберг.

Конкурсът е отворен за заявки от 4 април 2017, като крайният срок за подаване на готовите сценарии е 1 юни. Повече информация, както и правилата за кандидатстване може да откриете в официалното прессъобщение под видеото по-долу и на сайта http://www.jamesonfirstshot.com/.

Ето какво споделя Доминик Уест за конкурса и за шанса, който се открива пред бъдещите творци.

Jameson First Shot 2017

В ГЛАВНАТА РОЛЯ ДОМИНИК УЕСТ

JAMESON FIRST SHOT ИЗПРАЩА МЛАДИ ТАЛАНТИ ДА РЕЖИСИРАТ В ХОЛИВУД

За шеста поредна година стартира световния конкурс Jameson First Shot. Победителите в състезанието ще седнат на режисьорския стол до световния продуцент Дейна Брунети и ще заснемат късометражен филм с популярния британски актьор Доминик Уест. Звездата от сериала „The Wire” е поредното голямо име на световното кино, което се включва в предизвикателството след Кевин Спейси, Уилям Дефо, Ума Търман, Ейдриън Броуди и Маги Джиленхол.

Целта на състезанието Jameson First Shot е да даде огромен шанс на талантливи режисьори – възможност, която би променила живота им. Защото да направиш първата стъпка в една индустрия като киното, може да бъде изключително трудно. Първи ментори на бъдещите участници от България бяха носителят на Оскар Иржи Менцел и звездата на холандската литература Арнон Грюнберг.

Jameson First Shot е платформа, която подкрепя талантливите хора, които имат невероятни истории за разказване, но все още не са получили възможността да реализират амбицията и потенциала си.

В основата на марката Jameson е мотото Sine Metu, което означава „без страх”. То съществува, за да насърчи хората да бъдат отворени към нови запознанства и незабравими преживявания. Ангажиментът на Jameson да подпомага киното се корени именно в тази философия – да осигурява възможност на тези, които безстрашно преследват мечтата си, готови да се изправят срещу непознатото и да споделят своите лични истории със света.

Голямата звезда в главната роля, актьорът Доминик Уест споделя това убеждение, тъй като то отразява до голяма степен и собствените му преживявания. На 13-годишна възраст Доминик трябвало да пребори обществените нагласи когато се преместил от Шефилд в Итън, за да учи. След Итън Доминик учил в Trinity College в Дъблин, а след това и в училището за музика и драма Guildhall, преди да запише професионално актьорско майсторство. Преди да получи ролята на Джими Макнълти в нашумелия сериал на HBO „The Wire” Доминик се появява в редица американски филми и телевизионни предавания, които обаче не успяват да му доставят очакваното творческо удовлетворение. Неговите роли често се изчерпвали със стереотипни романтични комедии, които го изтощавали емоционално и творчески.

Точно когато Доминик бил на път да обърне гръб на САЩ, чул за прослушване за ролята на хладнокръвно ченге от Балтимор и направил запис от вкъщи, въпреки че никога не е упражнявал американския си акцент, нито пък балтиморския. Останалото е история, а Доминик вече е част от един от сериалите с най-много почитатели в целия свят.

Ролята на Доминик като Макнълти му позволи да постави под изпитание собствените си граници и да направи крачка в неизвестното. С течение на времето тази роля позволява на Доминик да изрази своето виждане за героите на шоуто, показвайки безстрашна вяра в себе си когато самият той режисира епизод в последния сезон – това е първият път, в който Доминик седял на режисьорския стол.

Състезанието Jameson First Shot се обръща към младите режисьори, призовавайки ги да бъдат смели, прями и посветени на мисията да пишат за това, което има значение за тях, да разкажат историите, които искат и в крайна сметка да направят филма, който винаги са искали. В главната роля, разбира се, ще бъде самият Доминик Уест. В допълнение, за да режисират в Холивуд, и то с подкрепата на много опитен филмов екип, победителите в Jameson First Shot ще разчитат и на помощта на световния продуцент Дейна Брунети и достъпа, който той предоставя до по-широката филмова общност.

Брунети, който до този момент развива проекта с Кевин Спейси и общата им компания Trigger Street сега поема щафетата от своя партньор и ще седи редом до всеки от победителите на снимачната площадка, като им предоставя подкрепа, насоки и всичко, което е необходимо, за да се гарантира, че те ще се възползват максимално от тази невероятна възможност. Именно това е и причината проектът да премине в специално създадена за целта продуцентска компания, което ще позволи повече внимание към детайлите и по-задълбочена работа по време на снимките.

За шеста година Jameson дава шанс на неоткрити таланти да навлязат в света на киното. Участниците от следните държави могат да се включат в конкурса: САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада, Южна Африка, България, Австралия и Израел.

Кампанията в България вече стартира с два специализирани уъркшопа на тема „Сценарно писане и режисура“. В ролята на ментори, в партньорство с кино фестивала CINELIBRI, влязоха легендарният режисьор Иржи Менцел и световно известният холандски писател Арнон Грюнберг. Бъдещите участници имаха страхотен шанс да чуят съветите на творци, чийто успехи са мечта за всеки млад талант.
Конкурсът е отворен за заявки от 4 април 2017. Краен срок за подаване на готовите сценарии: 1 юни. Правилата и цялата необходима информация може да откриете на http://www.jamesonfirstshot.com/.

Иржи Менцел по време на уъркшопа на Cinelibri и Jameson

Иржи Менцел по време на уъркшопа на Cinelibri и Jameson

Grunberg Workshop JFS

Арнон Грюнберг по време на уъркшопа на Cinelibri и Jameson

Irzhi Mencel Workshop 05

Бъдещите таланти черпят от знанията на Иржи Менцел и Арнон Грюнберг по време на уъркшопа на Cinelibri и Jameson

Aleko Jelyazkov LA_web

Алеко Желязков – миналогодишният победител от България

Dominic West 01

Доминик Уест очаква следващия голям режисьор

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте