Неоновите светлини чертаят пътя в мрака. Тази реалност, която познаваме, съвсем скоро ще бъде трансформирана – от препускащото бъдеще, от неизбежно усъвършенстваните технологии, от тоталното безразличие и отчуждение… Ще ни бъде все по-трудно да проследим свободния полет на гълъба, или да усетим капките дъжд, които притежават тайното свойство да пречистват мисли… Да се впуснеш по острието на бръснача 35 години след като оригиналната творба на Ридли Скот е преобърнала представата за фантастика и философия, е дързък ход, заради който (но не само!) декларираме своето уважение към Дени Вилньов. Видяното до момента върна вярата ни в проекта, който съвсем скоро ще имаме удоволствието да видим и на голям екран – какво са няколко месеца в сравнение с годините несигурно очакване?!

Преди няколко дни на фейсбук страницата на Райън Гослинг се появи постер (все още нямапотвърждение дали е официален), който ни уверява в абсолютната съразмерност на ушите му, подпрени от топлата яка на винтидж-якето, познато от първите официални снимки, представени непосредствено преди края на миналата година. Уважително и разбираемо е запазването на оригиналния шрифт на заглавието; не ни кефи само начина на споменаване на режисьора – разбира се, че трябва да фигурира, но щеше да е по-добре името му да говори само за себе си, а не да се слага позоваване на негов кинохит от отминалата година. Очевидно е, че това работи на съвсем първосигнални обороти, защото публиката (средностатистическите зрители) няма да се мъчи да се сеща какво е режисирал Дени Вилньов (дори няма да се затруднява в прочитането на името му!), но… както се казва – това да е кусура, който ще намерим! Не крием, че очакваме с нетърпение пътешествието в 2049 година – остават около пет месеца до премиерата…

плакат

В добавка ви предлагаме и любопитна информация, идваща от актьора Баркхад Абди, който споделя пред THR, че героят му във филма е „totally deformed” учен. А на въпроса дали „Blade Runner 2049” може да задмине по качества предшественика си, Абди отговара:

Не е напрежение, а благословия. Аз правя всичко, на което съм способен, сякаш е за последно. Чувствам се задължен да надхвърля [себе си от] „Капитан Филипс” – това е моята цел. Затова, всеки път когато имам възможност, правя каквото мога, защото това е моята цел в кариерата.

Нека припомним и официалния синопсис от Alcon Entertainment:

Трийсет години след събитията в първия филм, един нов „ловец” от полицейското управление на Лос Анджелис К (Райън Гослинг) разкрива отдавна погребана тайна, която може да предизвика тотален хаос във вече разрушеното човешко общество. След откритието си, К вече има мисия – да открие Рик Декард (Харисън Форд), бивш „ловец”, изчезнал от света в последните трийсет години…

Blade Runner 2049” е дело на режисьора Дени Вилньов, сценарият е конструиран от Хамптън Фанчър и Майкъл Грийн (по идея на Фанчър и Ридли Скот). Ролите във филма са разпределени между Харисън Форд, Райън Гослинг, Робин Райт, а също и Дейв Батиста, Ана де Армас, Силвия Хукс, Карла Жури, Макензи Дейвис, Джарет Лето, Баркхад Абди, Лени Джеймс и др.. За визията отговаря един от най-великите оператори на всички времена – Роджър Дийкинс.

Премиерата на филма е на 6 октомври 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Плакатът е безидеен и кух. Напълно съгласен с това, че да замениш името на режисьора с последния му проект е крайно малоумно; ама на такава (днешната) масова публика, такива плакати. Уви. 🙁
    Наистина са минали 35 години от оригиналния филм, но на него са му „трябвали“ поне още десетина години след излизането си, за да „преобърне представата за фантастика и философия“. 🙂

    1. Е реално никой не е чувал тоз режисьор. Спри на улицата 20 човека и максимум един ще ти каже кой е 😀

    2. Рандъм двадесет човека не са ми ич меродавни. Това, че не знаят името на режисьора не е мой проблем.
      Да не говорим, че Вилньов има много повече филми, преди текущия Блейд Рънър, отколкото Скот е имал навремето, преди първия филмец.

    3. Два повече има всичко на всичко. Пък сега му дават директно заглавие, което тогава е било непознато заглавие което са считали за провал.

    4. Ако под два, имаш предвид 6 повече, бива. 🙂
      Хубаво, щом му дават „директно“ заглавие, значи е разпознаваемо име, което преспокойно може да стои на плаката.

    5. Говорех за касовите му филми. Европейските му не ги броя ддз. Масовата публика няма да го научи и след десет години според мене. Французин е все пак, освен Люк Бесон някой друг да се сещаш дето хората го знаят. Аз лично го научих преди две години Денис Вилньов. За думата се хванах.

    6. „Хората“ е относително понятие. Кои хора? Мога да ти изброя на прима виста десетина френски режисьори, ама какво от това.

      И не разбрах, как се дава „директно заглавие“ на неизвестен за масовата публика режисьор. Уиърд?!!!?1д323?12

    7. гайс, не че има голямо значение, ама Вилньов е канадец бре 😀

    8. тру дат 🙂
      Сега ептем затрудняваш братчеда да ти реди канадци. 🙂

    9. Хората за които се прави постера естествено. То и аз мога да изброя френски режисьори, естествено че не значи нищо. Разбра ме мой.

      Как се дава „директно“ заглавие на неизвестен режисьор? Той може и да е неизвестен, но и доста добър и много ясно че ще му дадат заради това. А пък ако става дума, на неизвестни режисьори наистина им се дават филми от едър калибър. Новия Джурасик режисьора нов, Призрак в черупка режисьора нов, Конг новия режисьора нов. Много ясно че се дават заглавия на такива режисьори и за това нито ти, нито аз можем да се изкажем.