ap706001994722

Една не точно кино новина, но тясно свързана с тенденциите в комерсиалното кино напоследък. Вчера от Marvel признаха, че колкото повече се опитват да разнообразят комиксите си с нови герои, толкова по-слабо се продават поредиците. Дейвид Гейбриъл, вицепрезидентът в отдел продажби на Marvel, сподели, че от резултатите от магазините са масово спадане на интереса към нови, ориентирани към разновидност комикси:

Това, което чухме, е, че хората не искат повече разновидности. Не искат женски герои. Това чухме, дали искаме да вярваме или не. Не съм сигурен дали това е вярно, но това видяхме в продажбите. Всеки герой, който е различен, всеки герой, който е нов, нашите женски героини, всичко, което не е от основните Marvel персонажи, хората просто му обръщат гръб.

Разбира се, тук не може да става въпрос за расизъм. Проблемът идва от раздразнението (което изпитваме и ние) спрямо напористото угаждане на така наречените social justice warriors, изразяващо се в промяната на класически герои. Както пише Бен Шапиро в Daily Wire –  „Iron Man e Тони Старк, не Рири Уилямс, Капитан Америка е Стив Роджърс, не Сам Уилсън, Тор е Тор, не женския Тор, Спайдър-мен е Питър Паркър, не Майлс Моралес”.

Iron Man е чернокожо момиче на име Рири Уилямс.
Iron Man е чернокожо момиче на име Рири Уилямс.

Няма значение дали самите комикси са добри (чуваме, че тези с Майлс Моралес са отлични), става въпрос за една насилствена промяна, която не само, че не води до положителна промяна, ами предизвиква обратен ефект. Какъв е правилният начин? Според нас да се мисли за създаването на интересни герои и чак след това дали угаждат на неолибералните изисквания. Такъв е случаят с Black Panther, който се превърна в един от най-продаваните комикси миналата година. При конкуренцията от DC виждаме как Харли Куин стана изключително популярна именно защото е интересен герой. Няма нужда Батман да става жена.

Решихме да споделим това изказване, защото е тясно свързано с киното. Най-дразнещият скорошен пример е адаптацията по „Тъмната кула” в която получаваме съвършено различен Роланд от това, което сме чели в книгата на Стивън Кинг. Същото важи за псевдофеминисткия римейк на „Ловци на духове”. Надяваме се скоро хората, от които зависят тези решения, да разберат, че така нито ще спечелят повече пари, нито ще донесат положителна промяна в обществото. Верният път е да се дава възможност на творци като Андреа Арнолд да снима качествено кино, каквото е „American Honey”.

Истинският Роланд от „Тъмната кула”
Истинският Роланд от „Тъмната кула”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. Пхахахахахахаха. Все си мисля, че докато Marvel Entertainment изкарва филми, които вадят пари и карат всички да „мъркат“, място за притеснение няма.

    За останалото – силно не разбирам какъв е butthurt-а в конкретния случай? Disney/Marvel са мултимилиардна компания, която се опитва да стъпи на колкото се може повече пазари… И за това ще има все повече черни, жълти, зелени и всякакви други супергерои в комиксите. Холивуд отдавна доста доброволно тръгна в тази посока – и не, не я одобрявам, но пък я разбирам.

    И за „Тъмната кула“ – Идрис Елба е сред най-малките проблеми на тоя филм. Ама най-малките.

    1. Конкретно за „Тъмната кула“ аз не виждам никакви проблеми, при положение, че досега нищо не съм видял от самия филм. 🙂

    2. Аз гледах кадри от филма и изглежда ужасно, а Елба е НЕЛЕПО кастинг решение.

    3. Ако сюжетно изборът на Елба е обоснован и филмът е добър, не виждам никакъв проблем.
      За лийкнатите кадри нищо не мога да кажа, защото вече не си ги спомням и бяха с ужасно качество.
      Текущата липса на тийзъри по-скоро ме обнадеждава, така че чакам филма с умерено вълнение. 🙂

    4. какво значи сюжетно обоснован? действието да се развива в африка ли?

    5. При все снизходителния ти въпрос – да има конкретна причина в сюжета, поради която създателите са имали нужда да направят Роланд цветнокож, а не просто, заради днешната крайна дайвърсити толерантност.
      Един малко повърхностен, но скорошен пример: без да коментирам качествата на „The Great Wall“, чисто сюжетно главният герой трябва (и той е) чуждоземец, а не азиатец, за да успее по някакъв начин да разчупи мисленето им, защото иначе щяха да тъпчат още емнайсе хиляди века на едно място.
      Друг пример: при Rogue One, има смисъл целия екипаж на кораба да е от бунтовници от различни раси (изключая факта, че нямаше нито едно идзвъндземно бунтовник, ама), за да покаже един по-голям спектър от негодувание (бунт) срещу Империята, а не само на шепа квартална прослойка.

      Това имам предвид под „сюжетно обоснован“.

    6. звучи ми изсмукано от пръстите. ще видим филма, но засега съм ужасно скептичен, че има някакква „сюжетна обосновка“.

  2. Кога пък успяхте да изгледате екранизацията на „Тъмната кула“, за да кажете с такава увереност, че “ получаваме съвършено различен Роланд от това, което сме чели в книгата на Стивън Кинг“. Роланд е персонаж от ИЗМИСЛЕН ФЕНТЪЗИ СВЯТ, защо сте толкова убедени, че расовия контекст в този фентъзи свят се припокрива с расовия контекст в нашия свят??? И съответно няма причина разликата в цвета на кожата да доведе автоматично до „съвършено различен Роланд“. Каквото съм виждал досега от оскъдните снимки от площадката, все изглежда вярно на персонажа, просто кожата е с друг цвят. Костюми, излъчване, стойки, пози, ВСИЧКО си съвпада с Роланд от книгите.
    Иначе за комиксите на марвел комиксите съм съгласен, че направиха доста грешки напоследък. Тази, за която се говори в статията действително е една от тях. Ще видим как ще ги поправят.

    1. Роланд е герой, базиран по Човекът без име на Клинт Истууд. Не виждаме как може Идрис Елба дори слабо да се доближи до този образ. Дори в измислиците има правила, коитто не е полезно да се нарушават, особено когато мотивацията е толкова очевидно каква е.

    2. Няма разумен аргумент в подкрепа на негър-бабанка в ролята на Роланд.

    3. Добре де, това е филм, не е книга. Творецът зад кино произведението няма ли право да пресъздаде по негов начин нещата или винаги трябва да се върви запетайка, по запетайка от оригиналния текст. Ясно, че на Кинг подобни неща са му огромна болка, ама айде няма нужда от постоянно мрънкане за подобни неща. Да си филмира сам произведенията, да вземат всички да мирясят, обаче историята помни посредствените му опити.

      Хубаво, Роланд е базиран на Истууд, на Човека бе име, и има подобни на неговите личностни характеристики и Кинг визуално си е представял него, обаче не виждам по какъв начин пречи изборът на каквато и да е раса; какво толкова променя, освен изградената визуална представа за него. То и в книгите можеше да бъде всякакъв бенбян цвят и пак нямаше да промени нищо.

      Не виждам и разумен аргумент, защо Роланд трябва да е бял. В такъв случай да бяха кастнали сина му (на Истууд) Скот, приликата да е максимално достоверна, пък може ли да играе, не може ли, няма значение.

    4. Именно, сам го казваш „да бяха кастнали…“. Да бяха кастнали Макконъхи за където трябва. Проблемът е, че има по-подходящи актьори, които не получават ролята.

  3. Направи ми впечатление, че рецензията на Ghost in the Shell е писано от същия автор – от нея става ясно, че той проблем с кастинга на бяла актриса вместо японка няма. И няма значение, че сетингът е все така в Япония, че има точно един японец с по-важна роля, а останалите са фон. Казва, че това е най-малкият проблем на филма.

    Но в същото време, там, където аз поне виждам далеч по-малко обвързаност с цвят на кожата, както е случаят с Роланд, изобщо не е ок и тотално ще му развали филма, щом актьорът не е бял – и това преди изобщо да е гледал каквото и да е.

    Как това не е двоен стандарт?

    1. там проблемът е друг. борците за справедливост мрънкаха, че азиатските актьори са ощетени, което също е глупост. поне докато не се появи световна азиатска звезда, какъвто беше джеки чан или поне разпознаваемо лице като луси лиу. пък и, както съм написал, самата Мотоко има индоевропейски черти в повечето си инкарнации.

    2. Е как да се появи, като дори във филми като Ghost in the Shell не щат да кастват азиатци?
      Същински параграф 22 става така 🙂
      То в аниметата по принцип повечето герои нямат азиатски черти (както и ти беше споменал в ревюто по въпроса), но това не значи, че не са японци. Дори случаят конкретно с Мотоко да е малко по-трики, щото е робот, в целия по-важен каст нямаше японци с едно (много яко) изключение, и това решение по никой начин не беше обяснено/оправдано във филма и човек трябва да си гадае.

      А и, честно казано, Мотоко е една от по-азиатски изглеждащите героини в аниме/манга 😀 сравни примерно с тези японски ученици: http://cdn.cgmagonline.com/wp-content/uploads/2016/09/the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-anime-review-2.jpg
      Тоест, представи си, че решат на Меланхолията на Харухи Сузумия да й направят холивудски римейк, в който кастнат само бели, но запазят оригиналния сетинг в японско училище.

      Затова казвам, че ми седи двоен стандарт да си от една страна ок с избора на Скарлет и липсата на японци в Ghost in the Shell, но да не си окей с Идрис Елба като Роланд преди още да си гледал справил ли се е, не се ли е.

      По темата на настоящия материал: мен ми е малко странно, че Марвел правят някакви такива безумни промени по вече съществуващи герои – колко да е трудно просто да вкарат нови персонажи? Но така или иначе, както пише и в статията, постната от Роланд по-горе, това да обвиниш за загубите си едно-единствено нещо, е най-малкото несериозно.

    3. Не съм казал, че съм окей, просто истерията (отново от същите хора) ми се стори неадекватна. Нещата са много по-сложни. И поради сложните отношения между двете култури, и поради чисто икономически съображения.

  4. SJW-те са боклуци, които нито си купуват комикси, нито гледат филми! Знаят само да реват, че нещо не е на тяхната! Не знам, как може да им угаждат Марвъл и не само. Дано им дойде акъла в главата, че тая диверсификация ще погуби света скоро! Наскоро видях, че са пуснали някаква нова героина – Америка Чавес, която е латина-лесбийка… просто фейспалмнах! Имаше и интервю със „създателката“ на това творение, която искам скоро да забравя! Ето, ако някой го интересува: https://www.youtube.com/watch?v=Ns0tl_nzBa0

  5. Въпроса не е в „разнообразието“, въпроса е в безмозъчното заменяне на утвърдени герои със някакви SJW уроди с цел угаждане на някоя таргет група, на която даже и не й пука за комикси, като единственото, което се постига е избесняване на текущото им ядро от читатели. DC комикс отдавна са засегнали темата със Midnighter и Apollo по доста по-елегантен и логичен начин, като просто са ги конструирали по архетипа на Супермен и Батман, но са си изцяло самостоятелни герои със самостоятелни приключения.