Netflix ще продуцират историческия зомби сериал „Kingdom“ на Сон-Хун Ким

от на 2017-03-12
 
сон-хун ким

Сон-Хун Ким

Корейският режисьор Сон-Хун Ким, който в родината си през последните години нашумя със заглавия като „A Hard Day“ и „The Tunnel“, подготвя сериал, озаглавен „Kingdom“, който ще бъде под „шапката“ на Netflix. Продуцентско „рамо“ на проекта ще удари компанията Astory, a продукцията ще комбинира трилър и хорър с исторически сюжет, ситуиран в Корея през средновековния период Чосон.

the tunnel

Кадър от „The Tunnel“ (2016)

За незапознатите ще откраднем малко информация от глобалното онлайн пространство: Чосон е царство на територията на Корейския полуостров, съществувало между 1392 и 1897 г., основано от легендарния генерал И Сонг-гье чрез преврат през 1388 г. По време на Чосон северните граници се разширяват до реките Тумъндзян и Ялудзян; това е и последната в историята на Корея династия, както и най-дълго управляващата династия, идеализираща конфуцианството (през въпросната ера са затвърдени китайските идеали и доктрини на конфуцианството в корейското общество; докато нео-конфуцианството е утвърдено като новата идеология на династията, то будизмът е отчасти отхвърлен и дори понякога се стига до гонения).

и сонг-гье

Гробницата на И Сонг-гье

След като Корейският полуостров се обединява, настъпва разцвет на културата, търговията, науката, литературата и технологията. Въпреки подема обаче Чосон на няколко пъти е отслабен (през късния XVI до ранния XVII век, когато са японските и манджурските нашествия, довели до тежка изолационна политика). Въпреки това, след края на Второто Манджурско нашествие, в страната преобладава близо 200-годишен мир, ала през XVIII век династията е към своя край, когато посреща вътрешни борби, амбиции за власт и международен натиск. Вследствие на тези катаклизми Чосон се разпада в края на XIX век, но оставя огромно културно наследство – традиции, етикет, културни норми, обществени нагласи към текущи въпроси, а също и съвременния корейски език.

пейзаж от ранния чосон

Картина от края на XV век, изобразяваща пейзаж от ранния Чосон

Сценарист на „Kingdom“ e Ън-Хи Ким, която споделя:

Започнах работа по „Kingdom“ още през 2011 г. Исках да създам история, която да отрази модерните страхове и тревоги, но през призмата на един по-романтичен поглед към историческия период Чосон. Работата ни с Netflix ни помага да напипаме правилния творчески подход към „Kingdom“ и съм изключително развълнувана, че имаме възможността да изградим този свят с помощта на режисьор, когото безмерно уважавам.

Ерик Бармак, вицепрезидент на международните проекти на Netflix, твърди, че сценарият на осемте предвидени епизода е завладяваща комбинация от визуални и исторически препратки, съчетани със свръхестествени елементи. Обещанията са за премиера през 2018 г., когатo „Kingdom“ ще достигне едновременно до 190 държави.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте