„Логан” може би е най-добрият филм, базиран на комикси.

Подобно на някои от другите най-качествените комиксови филми, сред които „Черният рицар” и „Спайдър-Мен 2”, „Логан: Върколакът” си позволява да не следва първоизточника си. Последният филм за Росомаха е повлиян най-силно от комикса „Old Man Logan” на Марк Милър, автор, известен със своите новаторски идеи: за регистрация на супергероите („Civil War”), за реалистичен поглед върху опита на един обикновен тийнейджър да бъде супергерой („Kick-Ass”) и много други.

Неговият „Old Man Logan” e кръстоска от „Лудия Макс”, уестърните на Клинт Истууд и същевременно – едно от основните вдъхновения на продуцента Кевин Файги за изграждането на обединена киновселена за героите на Марвел (MCU). Комиксът е постапокалиптичен епос, в който злодеите в крайна сметка са победили, а USA е поделен от Магнито, Кингпин, Доктор Дуум, като президент на САЩ е Червения череп. Повечето супергерои са мъртви, останалите се крият, а Логан се е отказал да бъде супергерой – грижи се за семейството си, няма пари да си плати наема (на внуците на Брус Банър) и затова се наема срещу възнаграждение да преноси товар заедно със слепия стрелец и бивш отмъстител Клинт Бартън (Ястребовото око). Логан се е отрекъл от насилието, защото преди години злодеят Мистерио го въвлича в илюзията, че спасява от атака имението за даровити деца на професор Ксавие, докато де факто Върколака избива всички Х-Мен. Звярът в него се пробужда, когато се изправя срещу новия президент на САЩ в неговата зала за трофеи, която включва бронята на победения Железен човек, наметалото на Доктор Стрейндж, маската на Спайдър-Мен, където Червения череп най-победоносно е облякъл костюма на Капитан Америка. Комиксът „Old Man Logan” включва безброй персонажи в историята си, но не за сметка на повествованието, както често се е случвало в комиксовите филми и в частност в тези на FOX.

logan comic

Логан” е последният филм на Хю Джакман в ролятата на Джеймс „Логан” Хаулет. Джакман е Wolverine от 17 години (2000 г., „Х-Мен”), не е бил заменян и досега е изиграл персонажа в девет филма. Джакман се опита да напусне вселената на Х-Мен с предишния филм на Джеймс Манголд – „Върколакът” (2013 г.), но въпреки че филмът бе подобрение спрямо катастрофалния „Х-Мен Началото: Върколак” (2009 г.), не бе на достатъчно високо ниво, за да може актьорът да си позволи да се оттегли.

Хю Джакман

След успеха на „Дедпул” – почти 800 милиона на световния бокс офис, 2 номинации за „Златен глобус” и топло посрещане от критици и фенове, броят на R-rated комиксовите филми се очакваше да се увеличи. „Логан: Върколакът” наследява рейтинга си от „Дедпул”, но го използва много по-целесъобразно. Не просто насилието е в пъти по-жестоко, но „зрялостта” на филма е отвъд (почти) всичко, виждано в жанра. Заемките от комикса остават предимно концептуални: цветовата гама, атмосферата, представата за един изтощен Wolverine, на който повече не му се иска да е герой. „Логан” неочаквано успява и да е много по-мета от „Дедпул”. Във филма се вижда защо Логан е уморен да бъде Wolverine, също както и самият Хю Джаксън. По новаторски начин се сливат герой и актьор, дори техните общи проблеми със здравето.

Последният филм за Логан цели да даде на феновете всичко, което са искали да видят от Върколака, и то далеч не се ограничава единствено до насилието. Героите са остарели, но и пораснали. Хю Джакман споделя в интервю, че филмът дори не се развива в канона на Х-Мен филмите (преди да бъде поправен от продуцента Саймън Кинбърг). В тази връзка „Логан” третира комиксите като мит или преувеличение на действителни събития. За пореден и последен път липсва емблематичният жълтосин костюм, но за зрителя е пределно ясно, че той няма как да присъства в подобна интерпретация на героя.

wolverine

Във филма на Джеймс Манголд няма излишни персонажи, за разлика от повечето Х-филми. Персонажната система е концентрирана около Wolverine, Професор Х, Калибан (Стивън Мърчант) и Х-23. Отношенията между Wolverine и Чарлс Ксавие са един от двигателите на филма. За първи път Професор Х предизвиква едновременно толкова страх и съжаление, а интеракцията му с Логан отдавна не е на плоскостта на учител и непослушен ученик. Най-неочаквано, Патрик Стюарт успява да направи една от най-добрите роли в кариерата си изобщо, като самата идея, че един от най-опасните мозъци на света е болен, е развита по страхотен начин и с невероятни режисьорски решения на Манголд. Включването на албиноса Калибан е друга приятна изненада – комикът прави така, че Калибан да бъде повече от plot device, да предизвиква дори симпатия, съчувствие. А Дафни Кийн, чиято първа роля в киното е като Х-23, безспорно е най-голямото попадение в кастинга. Всички ние, като зрители, сме попадали на неправилно подбрани деца, които могат собственоръчно да сринат един филм, или както в сериала „Stranger Things” на Netflix, да го издигнат на високо ниво. Х-23 е не просто чудесно допълнение към Х-митологията, но в много аспекти смислово и емоционално ядро на „Логан”: Върколакът”.

the_final_logan_20170301

Сюжетът на „Логан” е изчистен и линеен в най-добрия смисъл на думата. Последното приключение на Логан го представя като ветеран, който вече води обикновен живот, работи като шофьор на лимузина и многократно отказва да бъде герой. Логан живее заедно с мутанта Калибан, който се грижи за Чарлс Ксавие. Професор Х, подобно на Логан, се крие от света, но не по свое собствено желание. Злодеите във филма са повече от един, но тяхната мотивация не е свързана с превземането на света, а с усъвършенстването и развъждането на мутанти, които да бъдат използвани като оръжия, в това число и Х-23.

бойд холбрук

„Логан” представя пълнокръвни отношения между многопластови персонажи, които са много по-близо до нас, отколкото до латексови полубогове. Диалогът е строен, премерен и изпипан, думите са на място и имат своята тежест, а мълчанието е сред героите на филма, благодарение и на Х-23. Операторската работа е на Джон Матисън („Гладиатор”, „Небесно царство”) и е сред най-големите плюсове – почти всеки кадър прилича на картина; цветовата гама е сурова, но и разнообразна, с намигвания към „Лудия Макс”, „Задругата на пръстена” и уестърни, сред които „Непростимо” и разбира се „Шейн” от 1953 г.

логан

Логан: Върколакът” е уестърн, неоноар и истинска деконструкция на комиксовия филм. Той е експериментът с R рейтинга (16+ у нас), който феновете на комикси и ценителите на качественото комерсиално кино искаха да видят от много време насам. В него няма сцена след надписите, отчасти защото „истинските филми нямат сцена след надписите” (думи на Кристофър Нолан) и най-вече, защото е много важно да знаеш кога да спреш.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

41 Comments

  1. Т’ва ревю (а и коментарите на други заподозрени) ма надъхва да го гледам! :}

    1. Не само те надъхва, направо и ще си го гледаш

    2. Дано пуснат черно-бяла версия, бих гледал и нея. Цветната е супер, но без цвят може би ще е още по-куул.

    3. Да, бе, и аз се надъхах, а въобще не очаквах да стане така 🙂

  2. Въпреки гръмките ревюта дълбоко се съмнявам да остави в мен толкова дълбока среда, колкото „Watchmen“, но ще се постарая да го уважа на кино тея дни.

    1. @josi: не че на мен ми дреме, щото гледах филма, но от името на тези, които още не са: еби си майката.

    2. Хахахаха… аз не съм го гледал и да… тъпо е, но да… заслужава си псувнята при такова преднамерено изсиране 😀

    3. Айде някой да вземе да изтрие коментарът на този малоумник ?

    4. Хю Джакман казва, че би се завърнал, само ако Wolverine се присъедини към Отмъстителите.

      Marvel са на ход да ударят с пачката и да стане магията.

    5. Иназ не съм го гледал, изтрийте коментара на тоя тъпанар ебати…

    6. Всички го очаквахме, но със сигурност тоя съсипа момента от сцената.
      И аз се присъединявам за майка му.
      Както и онзи капут с Хан Соло поста.
      Долни мизерни капути

  3. В Америка преди прожекцията има триминутен тийзър на Deadpool 2.

  4. Като смениха рейтинга, започнаха да правят по -добри Х-мен филми

  5. може изобщо да не е така понеже не съм чела комикса но ми дойде като много приятен реверанс към подпалвачката на кинг

  6. След толкова години чакане, най-после гладът ми към комиксовото насилие/клане/ярост бе напълно заситен!

    1. $237 милиона в световен мащаб, добре е.

    2. като се има предвид, че е правен за няма и 100 милиона. Явно малкия бюджет и R-рейтинга е това, което ще спаси FoX-Мen вселената от касови и критически провали за в бъдеще.

  7. Logan-ски неволи по прашните пътища на США – останах много доволен от видяното, по-различния комиксов филм, където нямаше стълпотворение от герои, доказващи уменията си, нямаше визуални CGI фойерверки – пред мен се разкри един по-обран откъм персонажи филм, но с достойна история, с развитие наситено с доста емоции и пътуване към една цел, ефимерна и въпреки това пулсираща някъде далеч над хоризонта.

    Наред с отрязаните глави, разпилени частици мозък и кости имаше и частица надежда подправена с малко смях, за онова което ни очаква след няколко крачки в бъдещето, което освен обречеността и безсилието, съдържаше и стремеж за нещо по-добро, макар и с цената на почти всичко скъпо.

    И Хю Джакман и Патрик Стюърт направиха страхотни роли в своите превъплъщения на екрана, доста по-различни в много отношения от досега представяните в поредицата – сурови и безкомпромисни дни се нижеха заедно с тяхното търсене на прошката, изкуплението и вярата в едно по-светло бъдеще за всички. Малкото момиченце (Дафне Кийн) също ме порази с изразителното си усещане за предаване на различни емоции само с мълчание, с поглед и понякога с известно ръмжене, стоеше много добре до възрастните герои в сюжета и беше важна брънка от трансформацията на Върколака.

    Имаше ярост, имаше смирение, имаше радост, имаше прегрешение, имаше топлота и дори нотка на рицарска доблест и чест. Екшън сцените не бяха самоцелни да покажат бруталността в определени моменти, а работеха заедно със случващото се на екрана, като бяха разпръснати равномерно и на точните места, като между тях имаше не по-малко стойностни диалози между участниците, което още повече допълваше цялостната картина на филма и го правеха да изглежда пълнокръвен и зрял в доста отношения.

    Евалата на създателите му за топките да направят такъв прочит на Върколака, който буди у мен само възхищение.

  8. Бом бок- и филмът, и ревюто.

    Авторът да сяда да пише комикси.

    1. абсолютно вярно 😀

  9. Майка им деба след 1 месец ставам на 16 и пак не искат да ме пуснат мамицата им да умрат дано 🙁

    1. Отиди с роднина. Или с фалшива лична карта. ?

    2. Или с рушвет. У бегето работи. 🙂

  10. Филмът е най-голямата боза на света, мега тъпня. Вие, екипът на тоя сайт, с вашите претенции и прочие се осрахте и се дискредитирахте тежко, давайки й такава оценка на тая помия. Ако не сте пубер, не сте и затъпен до порочност от холивудски лайна, не ги слушайте и не го гледайте. Тотално предвидим, емоционално заразителен, колкото лайно, размазано на тротоара в продължение на километри. Нито е екшън, нито е екзистенциална драма. Безсмислено емоционалничене, което е като душевен онанизъм за самите актьори, защото не докосва. Жалко, защото има много талант замесен

    1. И тоя ще гласува, наравно с нас.

    2. Мда, ама то каквато му „емоционалната“ метафора, такъв му и избора после.

  11. Не можело да има друг Върколак. Реално персонажа на Върколака в комикса е доста по различен от този който Хю Джакмън прави. Всички знаем че в комикса е нисък и много по циничен от реално погледаното добрягата който е Хю Джакман. На 200% няма да има никакъв проблем да влезе друг актьор в ролята. Като цяло Хю Джакмън има вид на добряга ддз. Що се отнася до филма, да добър е, но е филм за супер герои, а по скоро както го беше определил автора по-горе – Луд макс, Клинт,а у и тн.

  12. Най-накрая успях да го гледам – филмът е великолепен и съм доволна, че участието на Хю във вселената на Х-мен приключва по този начин! Изпипан е във всяко отношение, този път Манголд се е справил прекрасно.
    Btw, при всеки замах (и точно разсичане) на девойката се радвах като тийнейджър 😀

  13. Браво Начев!

    Готин текст. Ще си намрея комикса задълже. Филмът също е гот. Не бих бил особено фен на черно-вяла версия, дори да са се постарали с контраста. Такива неща се мислят концептуално още от самото начало, а тук цветовете и камерата играят повече от добре.