Като стане въпрос за „Star Wars” всеки си има мнение. Дали сте фенове на сагата, дали предпочитате новите пред старите филми или имате таен афинитет към Джар-Джар, няма особено значение, важното е, че не сте безучастни. Ние също не сме, затова не спираме да говорим колко ни харесват последните филми – за чудесния „Rogue One: История от Междузвездни войни“ дори спретнахме текст и видео дискусия. Чакаме да видим и какво ще стане с Рей, Фин и Кайло Рен, които опознахме от „Силата се пробужда“ в предстоящия „Последните джедаи“. Добре, малко се отнесохме, но идеята е ясна – фенове сме и държим на Star Wars.

А какво по-скапано нещо от лошо представяне на едни от любимите ни филми. Става въпрос за полемичните Special Edition-и на оригиналната трилогия, които в момента са единствените на пазара. В тях феновете не понасят някои излишни CGI ефекти, както и променената култова сцена между Хан Соло и Грийдо („Han Shot First“ е известен слоган, който вече може да се открие по тениски и всевъзможен мърч).

Най-близкото до оригиналната версия на филмите, което може да се открие в момента, са така наречените Despecialized Editions, които може да откриете тук. Предлагаме ви кратко видео, в което добре са представени разликите:

Цветовете наистина изглеждат много по-естествени в оригиналния вариант. Харесва ни, че не се разчита на чиста носталгия по лошото качество на видеокасетите, а ентусиастите наистина са си поиграли да подобрят материала, като същевременно запазят духа на филмите. Прекланяме се пред подобни страст, посвещение и любов към космическата опера.

Както се споменава и в самото видео, единственият дигитален носител, на който могат да бъдат открити в момента, е бонус DVD, поместено в изданието от 2006 година. Естествено, ако все още си пазите видеото, може да гледате касетите, които може би някои от вас все още си пазят:

6155622014_996d242d43_b

Всички тези обяснения, за да споделим новия слух, който се разнесе преди два дни, че скоро се очаква от Disney да пуснат оригиналните версии в чест на 40-та годишнина от първия филм. И преди е имало такива слухове, но този път според Making Star Warsнещата са сериозни. Повод със сигурност има, а и се очаква тази година от Lucasfilm да се появи 4K версия на първия филм. Стискаме палци това да се случи и най-накрая да се насладим на трилогията в пълните й потенциал и великолепие.

Интересно ни е да чуем и вашето мнение. Дразнят ли ви новите версии, забелязвате ли изобщо разликите и бихте ли гледали филмите така, както са били прожектирани първоначално? Оставяме ви с чудесния плакат за тазгодишния Star Wars Celebration, който ще се проведе април месец в Орландо (липсва ни само Палпатин):

key-art-with-logo-star-wars-poster-20170226

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments