Трейлър и постер на „Франц“ на Франсоа Озон

от на 2017-02-19
 

Филмът на Франсоа Озон, чието действие се развива непосредствено след края на Първата световна война, е един от филмите, които очакваме с интерес от програмата на „21-вия София филм фест“. Историята разказва за малко немско градче, където младата Ана всеки ден скърби над гроба на своя покоен годеник Франц. Той е убит на фронта във Франция. Един ден, малко след поражението на Германия, на гроба цветя оставя младият французин Адриан, като споделя на Ана (Паула Беер), че е стар приятел на споминалия се съпруг. След като го приема в живота си, помежду им се развива връзка, но Адриан крие тайна, която не знае как да сподели.

Вижте ексклузивния нов трейлър, който включва няколко нови кадъра от фестивалния:

Очевидно ни очаква любовна драма, но красивите монохромни кадри и фактът, че Паула Биър спечели наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добра млада актриса предполагат нещо по-специално, което ни се ще да видим.

Ето го и обещания постер:

плакат

А ето и една избрана извадка от интервю с режисьора, който обяснява защо е избрал филмът да е черно-бял:

В крайна сметка нашите спомени от войната са в черно и бяло. Сметнах, че това ще е добър начин да пренеса зрителя още по-дълбоко в историята. А и от естетическа гледна точка периодът, върху който се фокусира филмът, е период на тъга и страдание – не мога да си го представя цветен. После обаче личните ми предпочитания за цвят надделяха и реших, че въпреки всичко ще е добре да го използвам, особено на определени места. Дадох на момичето, което отговаряше за локациите в Германия, картини на Каспар Давид Фридрих за отправна точка. Тя откри страхотни места, които исках да заснема в цвят. Така че го използвах, за да „залея“ филма в определени епизоди, все едно животът разцъфва отново. Употребата на цвят е не толкова логическа, колкото емоционална.

Както вече споменахме, филмът ще е част от предстоящия през месец март „София филм фест“, чиято програма по дати ще се появи съвсем скоро.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте