In my glorious isolation I am illuminated by the marvelous incandescence of my electrically charged nerves.

Ето, че дойде време за Сънданс, и няма да пропуснем шанса да отразим трейлъра на „Manifesto” – филм, който ще бъде представен премиерно на фестивала в Парк Сити, Юта. Създател на тази уникална филмова идея е сценаристът и режисьор Джулиан Роузфелд, силно привързан към създаването на сложни кинообрази и инсталации. „Manifesto” дебютира като арт-изложба на мулти-екранно пространство през 2015 година, а Роузфелд впоследствие го превръща във филм – използва думите на различни артистични личности от ХХ век, превърнали се в „манифести” на времето, и поставя Кейт Бланшет в 13 различни образа, които са част от ежедневието и цитират думите, вдъхновили цели артистични движения.

https://www.youtube.com/watch?v=VmTJc-fH45U

Може ли публичното афиширане на различни изкуства да бъде приложено в съвременното общество? Този филм е реверанс към най-вълнуващите и страстни артистични демонстрации на ХХ век, от футуристите и дадаистите до поп-арта, артистите от „Fluxus”, Ларс фон Триер и Джим Джармуш. Поредицата художествени „изживявания” са поверени на Кейт Бланшет, която представя игровите компоненти на тези артистични декларации и тяхната политическа значимост.

Manifesto” изглежда супер-предизвикателен, вероятно и забавен, но и със сигурност е провокативен – филмът директно отправя въпроса дали всички тези страстни изявления съдържат истина за съвремието ни и дали могат да бъдат вдъхновение в днешния ден, в обикновеното ежедневие… А фактът, че с най-важната задача – да въплъти авторовата идея – се е ангажирала една от най-добрите актриси на нашето съвремие, може само да ни вдъхновява да си мечтаем и ние да имаме шанса да видим този филм на екран у нас. Кейт Бланшет е абсолютно велика!

Премиерата на филма е в програмата на фестивала Сънданс след десетина дни – на 23 януари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *