Филмите, създадени по действителни трагедии и терористични актове, са „специална категория” и не винаги крайният резултат е задоволителен, както по отношение на паметта на загиналите, така и по отношение на чисто артистичните качества на произведението. В определени случаи обаче, като при „Полет 93” на Пол Грийнграс или „Слон” на Гюс Ван Сант например, нещата се получават и резултатът е изключително добър, смислен, силен и вълнуващ. Съдейки по предварителните отзиви, „Dark Night” на Тим Сътън („Memphis”) попада сред успешните филми.

Вдъхновен от трагичните събития от 20 юли 2012 в Аурора, Колорадо, при които на среднощна прожекция на „Черният рицар: Възраждане” 25-годишният Джеймс Игън Холмс уби 12 и рани около 70 човека, „Dark Night” разказва за последния ден от живота на шестима непознати, чиито съдби се преплитат в нощта на трагедията. IndieWire определят филма като „поетична увертюра към масово клане” и изследване на „обезпокоителната заплаха от насилие, която все по често се превръща в част от американския живот”.

След успешния си фестивален показ, започнал от Сънданс миналата година, „Dark Night” ще се пови в киносалоните от 3 февруари и по този повод получаваме първия трейлър. Вижте.

Определено смятаме, че това е силен трейлър и бихме гледали „Dark Night”, дори и да нямахме представа за каква става дума в него. Виждаме доста от „Слон” на Гюс Ван Сант, и като наратив, и като естетика, което лично нас ни радва, тъй като смятаме, че подобен импресионистичен поход е изключително подходящ за такъв тип филми.

Вижте и два постера.

плакат плакат

Режисьор и сценарист на „Dark Night” е Тим Сътън („Memphis”), а в ролите са Ана Роуз Хопкинс, Робърт Джъмпър, Карина Масиас, Конър А. Мърфи, Ерън Първис, Роузи Родригес и други.

Премиерата е 3 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Много добре си спомням, чаках филма с невероятно много хайп – и като фен на поредицата и като бокс офис джънки. Събудих се към 4-5 през нощта за да проверя първите резултати и после видях…този акт на тъпо насилие (често се срещат в САЩ- тъпото и насилието, а когато са заедно ей това са резултатите) и човече, какви филми, какви 5 лева …….