Не е възможно да говорим за фантастика в киното и в съзнанието ни да не изникне името на Джеймс Камерън, чиито изключително богати в тематично, творческо и техническо отношение филми – „Терминатор”, „Пришълците”, „Бездната”, „Терминатор 2” и „Аватар”, са емблеми не само за жанра, но и за киното като цяло. В този ред на мисли, едва ли има много творци, които да са по-подходящи от него да разкажат историята на фантастиката – как от малък, поддържан само от шепа последователи и често пренебрегван като несериозен жанр се превръща в гигантския и доста уважаван поп-културен феномен, който е днес.

The Hollywood Reporter съобщават, че AMC и Джеймс Камерън ще обединят сили в създаването на документална поредица, озаглавена „James Cameron’s Story of Science Fiction”, която във всеки епизод (засега са обявени шест) ще „разглежда по един „голям въпрос”, над който е размишлявало човечеството през годините, и ще се върне назад в миналото, за да можем по-добре да разберем как любимите ни филми, сериали, книги и видео игри са се родили и накъде би могъл да отиде жанрът – и ние като вид – в бъдеще”.

Ето какво споделя Камерън:

Когато бях дете, четях всяка книга с космически кораб на корицата и гледах „2001: Космическа одисея” много, много пъти. Филмът ме вдъхнови да работя в киното. Харесвах специалните ефекти, но настина обичах идеите и въпросите зад тях: Как ще свърши светът? Технологията ще доведе ли до унищожението ни? Какво означава да си човек? Това са теми, които фантастиката никога не се е страхувала да разглежда.

С тази поредица ние ще се върнем назад към произхода на фантастиката, проследявайки ДНК-то на тези теми чак до техния първоизточник. Без Жул Верн и Хърбърт Уелс нямаше да има Рей Бредбъри и Робърт Хайнлайн, а без тях нямаше да има [Джордж] Лукас, [Стивън] Спилбърг, Ридли Скот или пък Джеймс Камерън. Като кинотворец, който специализира във фантастиката, аз се интересувам от изследването на проблемите и триумфите, които са вдъхнали живот на тези невероятни истории, как изкуството копира живота, както и как фантастиката копира и понякога вдъхновява науката.

Неведнъж сме споменавали, че фантастиката е най-любимият ни жанр, а Джеймс Камерън, каква изненада, е сред любимите ни режисьори и напълно разбираемо, „James Cameron’s Story of Science Fiction” се очертава като един от най-очакваните от нас проекти. Като всичко, в което е замесен Камерън обаче (тук гледаме не само към продълженията на „Аватар”, но и към „Alita: Battle Angel” и още доста проекти), и тази поредица ще се позабави  и ще я видим най-рано през 2018-та. Ама за хубавите неща се чака, така че…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. За сега няма слаб филм за разлика от Спилбърг. Но пък Спилбърг има повече филми

  2. Не виждам как Пришълците и Терминатора кореспондират точно с Бредбъри и Хайнлайн, но като се е заел Камерън…
    Идеята е добра.