Въпреки че по стандартите на динамично изменящото се виртуално пространство, Слендърмен е отживелица, нас все още ни побиват тръпки от историята на двете 12-годишни момичета от Уисконсин, които наръгват 19 пъти своя съученичка, целейки да впечатлят едно от безбройните чудовища, пръкнали се от мрачното колективно въображение на Интернет.

От HBO също имат интерес към въпросното събитие, случило се преди около 2 години и подготвят документалния „Beware the Slenderman”, който ще изследва завещанието на безликия, възвисок мъж в черен костюм, както и развиващия се все още процес срещу двете момичета.

Вижте трейлъра:

Идеята ни се струва любопитна, особено ако акцентът действително е върху влиянието на интернет-базирани измислици и как те влияят на децата (а и не само). Но от думите на режисьора Айрийн Тейлър Бродски относно историята, разбираме че:

Наративът не се върти около вина или невинност, а върху несигурността на съда относно въпроса дали момичетата трябва да бъдат третирани като деца или като възрастни. В трагичната му сърцевина седят мъчението и възхитителната откровеност на родителите.

В трейлъра е заложено повече на мита за Слендърмен, макар че основното, което не ни хареса от видените кадри, е тъкмо натрапчивото и „ужасяващо“ измислено същество, което някак не се връзва с представата за съдебния процес, за който споменава режисьора. От друга страна, тъкмо чудовището е онова, което би следвало да носи страховитото послание към технократското общество, в което живеем.

Според ревюто на Variety:

Филмът на Айрийн Тейлър Бродски е прям и неизбежно увлекателен. Имплицитно заявява, че непрекъснатия досег на децата с витруалния, вместо с реалния свят, може да резултира от леко антисоциално поведение до делюзии отвъд всякакви морални граници.

Предлагаме ви и официалния синопсис:

Заснет за 18 месеца със сърцераздирателен достъп до семействата на момичетата, филмът се потапя дълбоко в заешката дупка на престъплението им, едно страховито присъствие и най-чувствителните консуматори на медии в обществото ни. Входът на интернет може бързо да отведе до тъмните му подземия, посредством няколко кликвания. Колко отговорни държим децата за това, което откриват там?

Очакваме премиерата на „Beware the Slenderman” на 23 януари, 2017 г.

slenderman-art-20161112

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *