Все още чакаме новости за разрастващата се вселена с иконични чудовища на Universal, за която писахме преди време. Получихме синопсис на „Мумията” с Том Круз и Ръсел Кроу, любопитни сме за „The Wolf Man“ и не чак толкова за „Ван Хелзинг”. Джони Деп ще влезе в ролята на „The Invisible Man”, а Дейвид Кеп ще е сценарист на римейка на „Bride of Frankenstein”. Не сме най-големите оптимисти, но пък и не смятаме, че филмите ще издишат като някои скорошни опити. Покрай цялото това преоткриване на хорър класики, Universal са набелязали още една (ужасно любима ни) класика.

Deadline съобщават, че вече се работи по римейк на „Американски върколак в Лондон“ на Джон Ландис, като на режисьорския стол ще седне сина на Ландис – Макс.

Макс Ландис между шаренията на настоящето и зова на миналото.
Макс Ландис между шаренията на настоящето и зова на миналото.

Не харесваме особено Макс Ландис. Или ако трябва да сме честни, чувстваме се раздвоени. Дразни ни колко много говори и колко малко има да покаже в замяна като творчески успехи. Слабият му режисьорски дебют „Me Him Her” (2015) мина под радарите, а като сценарист Ландис не е показал нищо след чудесния „Хроники”. „Ултра напушен агент” и „Виктор Франкенщайн” бяха едни от най-слабите филми миналата година и със сигурност не говорят в защита на начинаещия сценарист/режисьор.

От друга страна ни допадат някои от видеата му, в които хвърля светлина върху индустрията и процеса на правене на филм, както и култовия финал на гостуването му в Red Letter Media.

И преди тази статия да се превърне в анализ на творчеството на Макс Ландис, ще се опитаме да се върнем към темата. По-рано тази година Ландис написа следното изказване в своя twitter акаунт:

 „Тъй като постоянно ме питат, има само един филм на баща ми, на който бих пробвал да направя римейк и аз вече работя по него.”

Почти е сигурно, че няма как да избегнем поругаването с любимия ни „Американски върколак в Лондон“, но Ландис поне ще донесе любов и страст към проекта и може би ще се възползва от тематичния потенциал на историята и вложения в първия филм подтекст.

В оригинала видяхме как Дейвид (Дейвид Нотън) и Джак (Грифин Дън) се запознават отблизо с проклятието на Върколака. Единият е разкъсан от чудовището, а другият бавно се превръща в хищник. Филмът е първият редовен победител в категорията за най-добър грим (преди него единствено „Планетата на маймуните” и „7 Faces of Dr. Lao” имат почетни награди). Рик Бейкър прави чудеса с трансформацията на Дейвид и влиза в историята на хорър жанра, спомагайки за направата на един от най-впечатляващите филми за върколаци (а може би и най-добрия въобще).

Have you ever talked to a corpse? It's boring!
Have you ever talked to a corpse? It’s boring!

Както споменахме, римейкът се разработва в Universal. Участват и Skybound Entertainment на Дейвид Албърт и Робърт Къркман. Дуото, което стои за сериала „Walking Dead” със сигурност ще е от полза за проекта (поне що се отнася до ефектите). Едно е сигурно – големи обувки ще трябва да запълват.

Има ли шанс да видим нещо оригинално и уважително към първия филм или ще станем свидетели на поредния никому ненужен генеричен римейк? Засега ще оставим въпроса отворен. Иска ни се да вярваме, че Ландис е способен да ни изненада, най-малкото от уважение към баща си, който миналата година спечели награда за цялостно творчество от филмовия фестивал в Далас. Вижте как Макс представи баща си (това дето се е смеел на „Цар Лъв”, когато не се случвало нищо, е страхотно):

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Прекалено е неприятен, но има нещо в лигавото му, превзето, хомо-хипстърско поведение, което привлича трафик, коментари и дискусии. Дори тия, дето го мразят, често му гледат сеира oнлайн – вероятно от мазохистично любопитство колко още повече могат да го намразят. 😀 Дано не насере римейка (повече от поносимото).