Младият папа / The Young Pope – част I

от на 2016-11-14
 

Джуд Лоу влиза в ролята на четирийсетгодишния Лени Белардо или първият Папа с американски произход. Първата сцена безпардонно задава шокиращия тон на целия сериал – като в обезпокоителен сън Лени изпълзява изпод купчина спящи бебета и устремен към свещената си обител, разменя многозначителни усмивки и намигвания със своите кардинали. Така започва историята на най-младия Папа в историята на католическата църква – Пий XIII.

Неговата победа е резултат от заплетени макиавелистки интриги, случващи се във Ватикана, с които Лени се сблъсвка веднага след встъпването си в длъжност. Но разприте за власт и влияние в двора изпъкват предимно с особения, на моменти лишен от автентичност диалог и се усещат повече като сюжетен пълнеж, който да оправдае блестящите монолози и изповеди на Папата. Джуд Лоу съчетава мъжествената си харизма с почти детско очарование и несигурност, а девственобелите одежди му прилягат както на малко други актьори преди. Няма да е учудващо, ако Лени се окаже най-развития образ в кариерата му от „Талантливият мистър Рипли“ насам. Безскрупулно красноречив, остроумен, суетен и с хапливо чувство за хумор, младият Папа е еднакво близък в своите възгледи за мястото на организираната вяракакто до средновековен свещеник, така и до рокзвезда от 70-те години на XX век.

Джуд Лоу

За почитателите на „Великата красота“ и „Младост“ няма да е изненада, че новият сериал на HBO е пропит от безупречната естетика на режисьора си: невероятно композирани и стилизирани сцени, съпроводени от санудтрак, вариращ от кротки електронни синтезатори, избухващи в неочаквани китарени рифове и заменяни от дълбочината на църковен орган. Сорентино създава странна атмосфера на безтегловност, която често се изражда неочаквано, шокирайки сетивата и превръщайки събуденото у зрителя вълнение в необяснимо безпокойство.

Даян Кийтън е неузнаваема в ролята на сестра Мери, която е ключова част от историята на Лени и спомага за това той да бъде не просто убедителен, но и трайно запомнящ се. Сорентино се позовава на библейски алюзии, за да канализира някои от най-развлекателните елементи в сериала, добър пример за които е скандалната тениска „I’m a virgin, but this t-shirt is very old”, която сестра Мери носи в часовете, когато не е заета с длъжността си като съветник на Папата.

Младият Папа

Младият Папа“ е забавен, освежаващо различен сериал и много от характеристиките му гарантират култов статут, а ако все още не сте му дали шанс, то се пригответе за редица приятни изненади, особено завоалираната и страховита първа реч, която Папата държи от своя параван във Ватикана.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2016-11-22 at 21:02

  Първи епизод е чуден!

  Отговор

 • UZUMAKI
  2016-11-23 at 00:26

  Кажи как е, като/ако изгледаш целия сериал.

  Отговор

 • 2016-11-23 at 11:23

  аз тея дни ще го догледам, остават ми още 3 епизода и може да драсна един подробен текст, че тук само си нахвърлях мислите :)

  Отговор

 • Джеймс Макавой
  2017-03-05 at 00:09

  Изгледах целият сериал и съм удивена от ролята на Джъд Лоу. Просто е страхотен в ролята си , такъв непукист.👏👏👏👏👏👏👏👏Браво 👏👏👏👏,,Младият папа“ според мен заслужава Оскар👏👏👏👏👏👏

  Отговор

Коментирайте