3063743-inline-i-2-the-westworld-opens-up-the-nolans
Зад кулисите на „Westworld“

След дългото очакване на епичния научно-фантастичен сериал „Westworld”, първият епизод дебютира вчера (даже имахме възможност да го видим на голям екран) и единственото ни оплакване за момента е, че още не сме имали време да го гледаме за втори път. Новото попълнение към телевизионния каталог на HBO успя да надхвърли очакванията, като освен да бъде точен в ремарките си към оригиналния филм на Майкъл Крайтън от 1973 г., пилотният епизод изглежда и звучи модерно и своеобразно.

Освен че видяхме застъпени задължителните теми за морала, човешката природа и границите на (само)съзнанието, върхът на сладоледа бяха алюзиите към най-обичания драматург в английския език. Решихме да се напрегнем малко и да поместим споменатите цитати от Шекспир със съответното им значение, както и драматичния смисъл, който приемат в контекста на сериала. (Чрез TheWrap. Всички преводи са на Валери Петров от многотомните издания на „Захарий Стоянов“).

appaloosa17

„Пъкълът се е опразнил

И всичките му демони са тук!“ „Бурята“, действие I, сцена II

В трагикомедията „Бурята“, духът Ариел споделя на заточения магьосник Просперо, че това са били последните думи на кралския син Фердинанд. Думите, с които той се е хвърлил в морето по време на буря, предизвикана от Просперо. В „Westworld”, Абернати използва думите, за да предупреди Долорес за опасностите, които „гостите“ носят със себе си.

tumblr_inline_ob5doz6orp1t6ym0o_1280

„Родени, ний плачем, че дошли сме

на таз огромна сцена за глупци“ – „Крал Лир“, действие IV, сцена VI

Някога могъщият крал Лир обяснява на Глостър, че хората, които наказват чуждите грехове също са грешници. А новородените плачат в отклик на интуитивното съзнаване, че са се появили в свят на подлост и лицемерие.

Абернати не е пеленаче буквално, но като андроид, той току-що е разкрил какво има под воала на „Westworld”, след като намира причудлива снимка, изпусната от „гостите“. Така пред него се изкристализира реалността, в която заедно със съгражданите си е използван за жестокото забавление на гостите и сълзите му придобиват търсения символен смисъл.

mv5bm2izndczzgutyzk0os00mdy5lwe2mzctnmewngjlzjjlytfjxkeyxkfqcgdeqxvymdmymjc3ma-_v1_sy1000_sx1600_al_

„Кълна се в таз ръка! Сред пъклените пари на Ереб“Хенри IV”, втора част. Действие II, сцена IV

„Аз тъй ще ви платя, че този свят!…

Аз ще направя чудеса такива!…

Какви, не знам, но знам, че ще раздрусат

Вселената!…“„Крал Лир“, действие II, сцена IV

Тук Абернати съчетава два цитата: първите думи са заети от смешника Пистол от историческата драма „Хенри IV”, а вторият откъс е изговорен от крал Лир.

В оригинал, първият цитат включва думите “Mechanical and dirty hand“ и работи като потвърждение за механичния произход на Абернати. Думите на крал Лир са отговор към предателството на дъщерите му и в контекста на „Westworld” символизират отказа на робота да участва в „играта“ на гостите и първата му словесна стъпка към осъзнатия бунт.

ed-harris-in-westworld-1024x512

„Тез бурни чувства имат бурен край“„Ромео и Жулиета“, действие II, сцена VI

С тези думи францисканският монах брат Лоренцо загатва пред Ромео, че внезапната радост, която изпитва от любовта си към Жулиета, вероятно ще приключи също тъй внезапно. Това по-лирично залитане към Шекспир е не по-малко въздействащо от предходните. Изглежда, че бащата намеква на дъщеря си за наближаващата повратна точка, при която машините ще компенсират наложеното им потисничество с насилие от своя страна.

Качествата на пилотния епизод далеч не се изчерпаха с препратките към Шекспир и докато ние нищим допълнителните краски, ви предлагаме да видите официален тийзър трейлър за предстоящите епизоди. Няма да го коментираме, понеже умишлено се въздържаме от всякакви спойлъри.

Вижте:

В допълнение можете да хвърлите едно око и на кратък “behind the scenes” видеоматериал за връзката между Долорес, Теди и Мъжът в черно.

Една от най-интересните изненади, които първи епизод предложи, беше интродукцията на Мъжът в черно като човек, вместо като андроид, както е в сценария на Крайтън. Този щрих има шанс да отвори още дълбочина за развитието на философските и морални проблеми, тъй като вместо емблематичния неизправен робот, който сее разруха, ще видим най-лошите черти от човешката природа, съчетани в един образ… Но спри, сърце!

Преставаме да ровичкаме в първи епизод като единствено държим да споделим, че част от вълнението ни се роди в киносалона, където гледането на пилота беше изключително преживяване.

А за финал подхвърляме, че съвсем скоро, само при нас, ще може да прочетете ексклузивно интервю на Стаси Кара от „Като на кино” с продуцентите Джонатан Нолан и Лиса Джой, така че stay tuned!

Не пропускайте „Westworld” („Западен свят”) всеки понеделник от 04:00 часа сутринта по HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

mv5byzqwyzg5nmityzuzoc00mtjllwi1oduty2uzzdk2yjywmgflxkeyxkfqcgdeqxvyntqxotm1ntc-_v1_

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

36 Comments

  1. „в киносалона, където гледането на пилота беше изключително преживяване“… къде е било това и защо никой не ми каза? 🙁

    Чакам интервюто с нетърпение!

  2. Netflix ни разглезиха с тяхната схема да стоварват целите сезони накуп… сега чак до началото на декември трябва да чакаме за финала 🙁

    1. О да, плачеше ми снощи като свъши пилотната серия. House of Cards ги изяждам за един уикенд, а сега… #releasetheblondes

    2. От друга страна е хубаво, че сега цяла седмица поглъщаме инфо за всеки отделен епизод.

    3. Какво говориш… довечера го пускам пак да видя какво съм изпуснал!

    4. Дам, аз също планирам тая вечер повторно гледане 🙂 Задължително си е!

    5. … и така, до другия понеделник (неделя) 😀

    6. Аз още тая сутрин си пуснах половината сцени, които ме отнесоха снощи. Само да кажа и тук – бащата Абернати открадна тоя епизод. Дано го видим пак.

  3. Има ли планове за следващи сезони или края на този сезон Ед Харис ще превърти играта? 🙂

    1. Как да няма планове. Надеждите са това да е новият „Игра на тронове“. 🙂

  4. Аз я изгледах пак и заключих, че е шедьовър 😀 Препратката към Блейд Рънър е супер сътъл, деба.

    1. Еми сцената с бащата и Антъни Хопкинс. Андроидът съзнателно отхвърля създателя си. Страшно подобна като замисъл със срещата на Рой Блати и доктор Тайрел. И в двата случая имаме толкова яко представени герои, преди да се стигне до заключителния момент, че напрежението накрая е смазващо. Принципно тая сцена може да се открие и в други филми с AI, ама ключовите думи „I wanted to meet my maker“ ме сетиха конкретно за „беглеца по острието“ 😀
      Жестоко писане има в тоя сериал, както се и очакваше от нещо, правено по Крайтън 🙂

  5. Аз искам да питам Узумака един дебилски въпрос. 🙂 Оня бащата дали е разбрал,че е робот?

    1. Баце, гледай внимателно сериала бе 🙂

  6. СПОЙЛАР: Накрая русата парантия ‘почна да чувствува мухата! 😀

    1. Този спойлАр ( 😀 ) показва, че в крайна сметка хора ще почнат да окапват като мухи. ХАХА 😀

  7. Не ме грабна, но ще му дам шанс 1-2 епизода.
    Black Hole Sun много вади от „филма“. WTF?

    1. След 2-ри епизод ,шанса ще е оправдан 🙂

  8. Първи епизод беше неубедителен въпреки топ кастинга и масата пари,хвърлени включително и за реклама.Очаквах много повече,но имаше доста скучни сцени,наред с приличните.От рекламата на втори епизод личи, че може би ще е по интересно,пък и Танди Нютън май ще има повечко сцени,а нея винаги я гледам с удоволствие.Аз ви препоръчвам друг нов сериал на същата телевизия-комедията,,Несигурна/и“

  9. Доста, доста як и завързан втори епизод. Вкараха елементи от филма + още. Без спойлАри 😀

    1. Елементите от филма бяха супер наистина. И изобщо, днес ще го гледам пак 😀

  10. В първи епизод чух саунд гардън и ролинг стоунс. Много ме изкефи!

  11. Ни вопъл,ни стон от този сайт за серила на годината.Разочарован и объркан съм…